Güncelleme Tarihi:
Novosibirsk Tıp Akademisi doktorları insan vücut ısısını dayanma sınırı olan 41 dereceden 44'e yükseltmeyi başardılar. Isı 42 dereceye çıktığında tüm hücreler yumurta akı gibi pişmeye başladığı halde, bu yöntemle hayati hücreler hiçbir zarar görmüyor. Böylece kanser ve AIDS de yok edilebilecek.
Rus bilimadamları, tıp dünyasını alt üst edecek sansasyonel bir açıklama yaparak, insanın vücut ısısını hiçbir organa zarar vermeden 44 dereceye kadar yükseltmenin yolunu bulduklarını, bu yöntemle kanser ve AIDS'i tedavi edebileceklerini öne sürdüler.
Rusya'da bilimsel araştırma merkezlerinin yoğun olduğu Sibirya'nın Novosibirsk kentindeki Tıp Akademisi doktorları, insan vücut ısısını dayanma sınırı olan 41 derecenin 3 derece üstüne çıkardıklarını açıkladılar. Normal koşullarda insan vücut ısısı 42 dereceyi bulduğunda tüm hücreler ateşe konan yumurta akı gibi pişmeye başlıyor. Oysa Rus doktorlar ‘Hipertermi’ adını verdikleri yöntemle beden ısısını 43.5-44 dereceye çıkardıklarını iddia ediyorlar. Doktorlar, bu kadar yüksek ısıda hayati önem taşıyan hücrelerin ölmemesini nasıl sağladıklarını ise çok gizli tutuyorlar.
Novosibirsk Tıp Akademisi'nden Prof. Dr. Aleksey Suvernev, İnterfax Ajansı'na yaptığı açıklamada, ‘Hipertermi’ yönteminin Rusya ve dünyada 20 yıldır araştırma konusu olduğunu ve nihayet geçtiğimiz günlerde bu konuda ilk olumlu sonucun alındığını söyledi. Suvernev, yüksek ısı sürecini birkaç saat muhafaza edebildiklerini de belirtti.
‘Hipertermi’ yöntemi sayesinde çok yakında kanser ve AIDS tedavisinin birkaç saat içinde yapılabileceğini belirten Prof. Suvermev, ‘‘Bilindiği gibi kanser hücreleri 44 derecede ölüyor. Aynı özellik AIDS virüsü için de geçerli. Bunlara birçok hastalığı da ekleyebiliriz. Örneğin, uyuşturucu müptelası biri Hipertermi prosedüründen geçirilerek 7 saat içinde uyuşturucunun ne olduğunu unutabilecek’’ dedi.
PATENTİNİ ALDILAR
Buluş, Novosibirsk Tıp Akademisi'nde geçen Şubat ayında insan üzerinde uygulamaya başlandı. Denekler yalnız Rusya vatandaşlarından oluşuyor. Yöntem, Rusya patent bürosu tarafından kayda alındı.
PÜRÜZ BEYİNDE
Tedavi yönteminin klinik vakalarda kullanılması önünde, şimdilik tek engel beyin. İnsan beyni kişiden kişiye değişen yüksek ısıya dayanma özelliği gösterdiği için ısı düzeyi standartlaştırılamıyor. Bu sorun çözülürse tedavi geniş kitlelere açılabilecek.
‘Hipertermi’ yöntemi nedir
İnsan fizyolojisi detaylı incelendiğinde insan bedeninin derinliklerinde asıl kritik ısının 41 değil, 43 derece olduğu tespit ediliyor. İnsanda kritik 41 derece kavramının, beyin ve organlar için geçerli olduğu tespit ediliyor. Bu noktadan hareket eden Prof. Dr. Suvernev beyin ve organları bu kritik sıcaklıkta yaşatmanın yollarını arıyor. Vücut ısısı insandan 2 derece daha yüksek olan köpekler üzerinde yıllar süren deneyler yapılıyor. Geçen Şubat ayında istenilen sonuca varılıyor. ‘Hipertermi’ prosedürüne göre insanın tüm organları bir hafta boyunca hazırlık sürecinden geçiyor. Beynin yüksek ısıdan zarar görmemesini önleyen özel ilaçlar veriliyor. Prosedür hastaya derin genel narkoz verilmesiyle başlıyor. Uyutulan hastaya damardan metabolizmasını hızlandıran özel iğne yapılıyor. Bu andan itibaren insan bedeni 9 bin devirde çalışan bir araba motoruna dönüşüyor. Devir arttıkça, ısı da artıyor. Hasta ısı kontrolü daha kolay yapılabilmesi için tüm prosedür süresince su dolu küvette geçiriyor. 1-2 saat süren prosedür sırasında genel beden ısısı 43.5-44 dereceye çıkıyor. Böylece ısıya son derece duyarlı hastalıklı kanser hücreleri öldürülmüş oluyor.
KALP NAKLİNDE TERSİ
Novosibirsk'de bir yıl önce bedeni ısıtmanın tam tersine, soğutarak ilginç bir ameliyat gerçekleştirilmişti. Beden ısısı 36 dereceden 28 dereceye düşürülen bir hastaya kalp nakli yapılmıştı. Metabolizması yavaşlatılan hastanın kalbi yerinden alınarak yapay kalp cihazı kullanılmadan 5-10 dakika süreyle beyine kan ulaşımı olmaksızın muhafaza edilebildi.
Türk doktorlar yöntemi biliyor
Teoride yapılır pratikte çok zor
Prof. Dr. İnci Ayan
İstanbul Üniversitesi Pediatrik Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı
BU KONUDA HENÜZ NET SONUÇ YOK
Yeni bir yöntem değil. Diğer kanser tedavi yöntemleriyle kullanılıyor. Daha çok radyoterapi ile kullanımı yaygın. Yumuşak dokunun habis tümörlerinde geniş uygulama alanı var. Beyin tömürlerinde de denemeler var. Daha çok yetişkin hastalarda deneniyor. Bu konuda henüz çok net sonuçlar yok.
Doç. Dr. Paşa Göktaş
Numune Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Klinik Şefi
BEYİNDE BÜYÜK HASARA YOL AÇABİLİR
Hipertermi, enfeksiyon hastalığı biliminde daha önce düşünüldü ve teorik olarak kullanıldı. İnsan vücudunu 44 dereceye kadar ısıtmayı başaramazlar. Olmaz böyle şey. Vücut hasar görür. Mikropların yaşaması için 37 derecede ideal bir ortamdır. Ancak 38-40 derecede ölürler. Zaten ateşin yükselmesinin nedeni de vücudun mikropları öldürebilmesi içindir. Yani ateş, vücudun doğal savunma mekanizması. Ruslar da bu düşünceden hareket etmişler. Vücut, mikropları öldürebilmek için ısısını yükseltir. Ancak biliniyor ki uzun süreli ısı vücuda zarar verebilir. Nitekim vücut da ateşini deneyerek yükseltir. Bir süre ateşi sürdürür. Görevini yerine getirirse düşürür. Getiremezme mücadeleye yine ateşle devam eder. Mikrop olduğu sürece ateş yüksek kalır. Bu doğal mekanizmayı dışardan manipule etmek oldukça zor bir olay. Vücut 40 dereceye kadar ateşi tolere edebilir. 41 derecenin üzerinde iflasa gider. Bundan organlar zarar görebilir. Beyinde ve bazı hücrelerde hasara yol açabilir. Beyinde olacak hasar da bütün vücudu etkileyecek, yönlendirecek bir hasardır. Rus bilimadamlarının tezi teorik olarak mümkün, ama pratik olarak mümkün değil. AIDS için de bu yöntemin uygulanması mümkün değil. Çünkü HIV virüsü, insan hücrelerinin içine girip yaşıyor. Çok iyi gizleniyor. O ısıda AIDS'i yok etmek için insan hücrelerini de yok etmek gerekir.
Dr. Cem Ar
İtalyan Hastanesi Başhekimi İç Hastalıkları Uzmanı
VÜCUT KATI YUMURTA GİBİ PİŞER
Ateşin yükselmesi vücudun doğal bir savunma yöntemi. Genel olarak vücudun ısısının yükselmesiyle birlikte bakterilerin optimum yaşama ısıları değişir. İstedikleri ısıyı bulamadıkları için de ölürler. Ama ateş 42 dereceyi bulduğu zaman insanın kendi vücut proteinleri de yumurta akının katılaşması gibi bozulmaya başlar. Deneysel olarak mümkün, pratikte zor.
Prof. Ahmet Karadeniz
İstanbul Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı
ŞU ANKİ BİLGİMİZİN DIŞINDA
Hipertermi yaklaşık 15 yıldır var. Radyoterapiyle birlikte uygulandı. Ama biz umut bağlamadık. Lokal kontrolü sağlamak için bir miktar yararı olabilir. Vücut ısısının 44 dereceye kadar yükseltilmesi halinde, kanser hücresinin yanında diğer hücreler de ölür. Önemli olan kanser hücrelerini öldürürken, normal hücreleri kurtarmak. ‘44 dereceye kadar vücudu ısıtmak mümkün değil’ demek istemiyorum. Ama şu anki bilgimiz dışında.