Güncelleme Tarihi:
Kandırılan 412 kişiyi temsil eden avukat grubunun içinde yer alan Sudan Süleyman el Jedi Hürriyet'e BAE merkezli şirketin Sudanlı gençlere yönelik işlediği suçun 'insan ticareti' olarak kabul edilmesini istediklerini söyledi.
El Jedi, "BAE'nin uluslararası ceza hukuku kapsamında, şirketi sorumlu tutması gerektiği halde, topraklarında bulunan bu şirketin sorumlu tutmamayı tercih ettiği için, BAE'nin de söz konusu suça ortaklık ettiğini düşünüyoruz. Sudanlı gençlerin Black Shield ile sözleşme sürecini kolaylaştıran arabuluculuk şirketlerine de birçok suç duyurusunda bulunduk. BAE'nin Sudan'daki faaliyetlerinin Sudanlı gençleri olumsuz etkilediğini, bu nedenle davada ücret almadan gönüllü olarak çalıştığını söyleyen el Jedi, "BAE'nin Büyükelçisi, bize etkilenen gençlere bir defadan fazla para vermeleri ve tazminat ödemeleri için aracılar gönderdi ve benimle kişisel olarak temas kurdular" ifadesinde bulundu. El Jedi, BAE Büyükelçiliği'nden gelen para tekliflerini kabul etmediklerini ifade etti. Sudan'daki büyük davada 15 gönüllü avukat yer alıyor.
PETROL TESİSİ DİYE KANDIRDILAR
Belçika'da yayın yapan Fransızca yayın yapan Le Vif gazetesi kısa süre önce BAE tarafından kandırılan yüzlerce Sudanlının mağduriyetine ilişkin haber yayınlamıştı. AA’nın aktardığı habere göre, Black Shield şirketi, Sudan'da petrol tesislerinde çalışacak güvenlik görevlisi aradığına ilişkin ilanlar yayımlıyor. Aylık gelirlerin düşük olduğu Sudan'da iş tanımı güvenlik görevlisi ve maaşı da 500 dolara varan ilanlar için yüzlerce genç başvuru yapıyor. İşe alınanların gazeteye anlattıklarına göre, söz konusu kişiler BAE'ye götürüldükten sonra pasaportlarına el konuluyor. Daha sonra Libya'nın Gayati bölgesinde bir askeri eğitim kampına götürülen mağdurlara askeri eğitim veriliyor. Bu sürecin sonrasında Sudanlı 'askerlerin' bir kısmı savaşa katıldı, bir kısmı ise geri dönmek için direndi.