Güncelleme Tarihi:
RUSYA’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’daki krizin ardından NATO, Baltık ve Doğu Avrupa’daki askeri varlığını kuvvetlendirme kararı aldı. Buna göre Estonya, Litvanya ve Letonya ile Polonya’ya biner kişilik 4 tabur NATO askeri konuşlandırılacak. Fransa ve Almanya gibi NATO ülkeleri, Avrupa’da Soğuk Savaş dönemindeki gibi bir bölünme karşısında uyarırken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, örgüt içinde herhangi bir bölünmenin söz konusu olmadığını söyledi. Stoltenberg, “Konsey, (Rusya’ya) karşı birlik içinde duruyor” dedi. NATO, hafta başında Rusya ile yeni bir diyalog başlatmak istediğini de açıklamıştı.
PARTNER DEĞİL
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ‘Rusya’nın ne bir düşman, ne de tehdit olduğunu, Moskova’nın bir partner olduğunu’ söylemişti. Stoltenberg, Hollande’ın açıklamasının sorulması üzerine Rusya’nın herhangi bir NATO ülkesi için halihazırda tehdit olmadığını belirterek, “Rusya ne stratejik partnerdir, ne de Soğuk Savaş benzeri bir durum söz konusudur” yorumunda bulundu. Ancak NATO’nun bir zamanlar Varşova Paktı’nın oluştuğu Polonya başkentinde aldığı bu karar Moskova’nın da tepkisini çekti.
MOSKOVA’DAN TEPKİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO kararlarına tepki gösterdi. Moskova’da açıklama yapan Peskov “NATO ittifakı, Rusya karşıtı kararlarıyla son derece dar görüşlü ve görme yetisini kaybetmiş bir örgüt olduğunu kanıtlıyor. Avrupa’nın göbeğinde (Ukrayna) ve Ortadoğu’da saat başı onlarca sivil hayatını kaybederken, Rusya tehdidinden söz etmek doğrusu abes kaçıyor” dedi.
PUTİN İŞBİRLİĞİ YANLISI
Putin’in 2000 yılında Rusya’da iktidara geldiği dönemde “İleride Rusya da NATO üyesi olabilir. Neden olmasın” sözlerinin gazeteciler tarafından hatırlatılması üzerine Peskov, “Putin, NATO ile 16 yıl önce de şimdi de işbirliği yapmak yanlısı. Ancak ittifak, sınırlarımıza savaş uçakları ve yeni birlikler yığma taktiği seçiyorsa nasıl işbirliği yapabiliriz. Bu şartlar altında karşılıklı güvenden nasıl söz edilebilir. Biz son yıllarda sadece Rusya’ya karşı atılan adımlara karşılık veren tarafız. Biz hiçbir zaman sorun çıkartan taraf olmadık. İleride işler değişir ve batılı ülkeler Rusya ile birlikte güvenlik konusunda eşit partner olarak masaya oturur ve hepimizi tehdit eden terör olgusuna karşı birlikte hareket etmek isterse Putin’in önerdiği işbirliği gerçek olabilir” ifadesini kullandı.
‘KÖPEK KÖPEKTİR’
VARŞOVA’daki NATO zirvesinde alınan Rusya karşıtı kararlara Kremlin Sarayı, İngilizlere ait köpek tarifi esprisiyle yanıt verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitriy Peskov, “NATO mu Rusya’yı, Rusya mı NATO’yu düşman görüyor” sorusuna, “Rusya, NATO’yu düşman ilan etmiyor. Biz sadece onların bize olan bakış açılarına yanıt veriyoruz. Burada bir İngiliz atasözü aklıma geldi. ‘Bu şey dört ayak üzerinde yürüyor, köpek gibi kokuyor ve köpek gibi havlıyorsa demek ki köpektir.’”