4 ay içinde çözüm hedeflenen Kıbrıs çıkmazda

Güncelleme Tarihi:

4 ay içinde çözüm hedeflenen Kıbrıs çıkmazda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 01:42

KIBRIS’ta Türkiye ve KKTC de dahil ilgili tüm tarafların 2014 Mart ayını gösterdiği çözüm takvimi, daha müzakereler başlamadan Güney Kıbrıs’ın krize ve zamana oynama politikası nedeniyle tıkanma noktasına geldi.

Haberin Devamı

Bir an önce müzakerelere başlamayı hedefleyen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların bugüne kadar olmayan, “ortak metin” şartı getirerek, egemenlik başta olmak üzere müzakerelerde görüşülecek konuları peşin istediğini söyledi.
Masada yaşananların perde gerisini Hürriyet’e anlatan Derviş Eroğlu, şunları söyledi:

Ortak metin krizi nedir Rumlar ne istiyor?
Rum tarafı ortak metin şartı koydu. Müzakere edilmesi gereken konuları peşinen almak istiyorlar diye düşünüyoruz. Görüşme sürecinde masaya gelecek konularla ilgili olası taleplerimiz için elimizi ayağımızı bağlamaya çalışıyorlar. Kendiler istediklerini peşinen alacaklar sonra biz peşlerinde koşacağız. Tek egemenlik, tek uluslararası kimlik, tek vatandaşlık ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam etmesini talep ediyor. Tek egemenliği olan merkezi devlet, federal devlet bu egemenliği kimden dolayı elde edecek? Kıbrıs’ta iki halk var. Biz Rum halkının egemenliğine karşı değiliz.

Onlar neden bizim egemenliğimize karşı? Herkes bu soruyu sormalı.
Bizim görüşlerimiz ise, kurucu devletlerin de egemenliğinin olduğu, iç vatandaşlık verebileceğimiz, yeni bir devlet kurulması, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi ile iki kesimliliğin devam edeceği bir antlaşmadır. Tabii ki bu antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku haline gelmesi de bizim için vazgeçilemez bir meseledir.

Haberin Devamı

Kriz nasıl çözülecek?
Biz gezen hafta son buluşmamızda Anastasiadis’ten ortak bildiri olmadan görüşmelere devam etmeyi ve ileri sürdüğü konuları yönetim ve güç paylaşımı başlığı altında ele almayı önerdik ama kabul etmedi. Madem bunu kabul etmiyorsunuz, “Geliniz basit, sade, tartışma konularını dışarda bırakan bir ortak bildiri hazırlayalım” dedik yine kabul etmediler. Niyetleri bizim egemenlikten yoksun olarak Kıbrıs Cumhuriyeti altına girmemiz ve egemenliklerini Kıbrıs’ın her tarafına yaymalarıdır.

Rumların talep ettiği egemenlik neden önemli?
Biz kurucu devletlerin egemenliğinde ödün verirsek, herhangi bir sorunda, limanlar, topraklar devlete ait araziler yani tüm Kıbrıs’ın hakimi Rumlarmış gibi bir durum çıkar. Kıbrıs’ta geçmişte yaşadıklarımız ortada duruyor. Biz bir devlet kurduk, kendi idaremiz var. İsteklerine ‘evet’ dersek, azınlık haklarıyla yetinmek zorunda kalırız.

Amerikan Büyükelçisi de sizi ziyaret etti?

ABD Büyükelçisi’ne görüşlerimizi anlattım, dinlediler, Özel temsilcim Osman Ertuğ da diğer bazı ülkelerin diplomatları ile temaslar yaparak durumu ve görüşlerimizi iletti. Ankara ile zaten sürekli istişare ve görüş birliğimiz var.

Haberin Devamı

Çapraz müzakerelerin akıbeti ne oldu?
Çapraz müzakereler bizim değil Rumların önerisiydi. Yunanistan Dışişleri Bakanı üzerinden Ahmet Davutoğlu’na ilettiler ve Davutoğlu, büyük bir stratejik ustalıkta KKTC’nin de Atina’yı ziyaretini kabul ettirdi. Rum temsilci Ankara’ya bizim temsilcimiz de Atina’ya gidecekti. Aldığımız istihbarata göre, Yunanistan Başbakanı karşı çıkmış ve ziyaretler belirsiz bir tarihe kaldı. ‘KKTC Atina ziyaretinden sonra başka ülkelerde de muhatap kabul edilir ve bu görüşmeler garantör ülkelerin de katıldığı çoklu konferansa döner’ diye zannederim yapılmasına izin vermeyecekler.

Mart’a kadar çözüm hedefi hâlâ mümkün mü?

Bizim hedefimiz Mart ayına kadar soruna çözüm bulmaktı ama bu hedefin Rum liderinin tutumu dolayısı ile tutmayacağı ortaya çıktı. Ama yine de Rum tarafı çözüm iradesi ile hemen masaya gelirse mümkün çünkü Kıbrıs sorununda görüşülmedik konu kalmadı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in söylediği gibi ‘Zorla evlilik olmuyor.’ Rumlar ortak metin konusunda geri adım atmadıkça görüşmelere başlamak zor.

Futbolun birleşmesi siyasi operasyon

EROĞLU, KKTC Futbol Federasyonu’nun Rumların hakim olduğu Kıbrıs Futbol Federasyonu’na üye olmasına karşı çıkıyor. Eroğlu, endişelerini şu sözlerle dile getirdi:
Ben sporun içinden gelen birisiyim. 1960 öncesinde ve sonrasında futbol oynadım. Türk futbolcuların da dışarıda maçlar oynamasını bir futbolsever ve Cumhurbaşkanı olarak ben de istiyorum. Ama görüyorum, izliyorum, biliyorum ki Rum samimi değil. Bizim arkadaşlarımız iyi niyetle davranıyor ama karşılarında tek amaçları bizi kendi tahakkümleri altına almak, bunu siyasette de kullanmak isteyen bir Rum tarafı var. Rum Futbol Federasyonu Başkanı’nın açıklamalarına dikkat edilmelidir. Futbolla siyaset içiçe. Federasyonlar özerktir ama tüm bu karar tüm Kıbrıs Türk halkını ilgilendiriyor.

BAKMADAN GEÇME!