33 mucizesi

Güncelleme Tarihi:

33 mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2010 00:00

Şili’de yerin 700 metre altında 69 gün geçiren 33 madencinin tamamı 22 saat 39 dakika süren kusursuz bir operasyonla kurtarıldı. Bayram yerine dönen Şili’de şimdi 33 mucizesi konuşuluyor. 33 madencinin bindiği Anka kapsülünün dış çapı 33 santim, işçileri kurtaran not 33 karakter, Katolik Şilililer Hz. İsa’nın 33 yaşında çarmıha gerilmesini de olayla ilişkilendiriyor.

Haberin Devamı

GÖREV TAMAMLANDI / FOTO GALERİ

İLK MADENCİ BÖYLE KURTARILMIŞTI / WEB TV

TARİHİ KURTARMA OPERASYONUNDAN KARELER 

AĞUSTOS ayının 22’sinde öldü sanılan 33 işçinin 17 gündür San Jose madeninde mahsur kaldığının ortaya çıkmasından bu yana dünyanın ilgi odağı olan Şili’de bayram yaşanıyor. Son madencinin de çıkarılmasıyla coşku o raddeye vardı ki, halk “33” rakamını mucize kimliğine büründürdü. Kurtarma kuyusunu delen şirketlerden birinin müdürü Mikhail Proestakis, delme işleminin 33 gün sürdüğüne işaret ederek “Her madenci için bir gün çalıştık. Ben numerolojiye inanırım, bunun bir anlamı olmalı” diyor. Bir başka Şilili, madencilerin bindiği kapsülün dış çapının 33’ün iki katı olan 66 olduğuna dikkat çekiyor. Madencilerden Dario Segovia’nın kızkardeşi Maria ise “Her yerde 33 çıkıyor karşımıza, her şey birbirine uyuyor, bu bir mucize” derken bazı dindar Katolikler Hz. İsa’nın 33 yaşında çarmıha gerildiğini vurguluyor. Kimileri de madencilerin hayatta olduklarını haber verdikleri notta (estamos bien en el refugio los 33 / 33’ümüz de sığınaktayız) 33 karakter/vuruş olmasını 33’ün mucizevi oluşunun delillerinden biri olarak sayıyor. Son olarak Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da kurtarma operasyonunun başladığı tarih olan 13/10/10’daki sayıların toplamının 33 ettiğini söylemişti.

Vardiya sizin Başkan!

Mucizeden gerçeklere dönersek Ay’a giden Apollo 13 mürettebatının 40 yıl önce dünyaya indirilmesinden bu yana en büyük kurtarma operasyonu tam 22 saat 39 dakika boyunca 1 milyar kadar insanı ekranlara çiviledi. Türkiye saati ile önceki sabah 06.00 sularında başlayan kurtarma çalışmaları dün 05:35’te 6 yüksek eğitimli uzmanın çıkarılmasıyla sona erdi. İlk madenci çıktıktan sonra 1 saat olarak öngörülen çıkarma işlemi ortalama 25 dakikaya indi. Madenden en son çıkarılan isim vardiya şefi 54 yaşındaki Luis Urzua oldu. Şilili madencilerin tamamının kurtarılmasıyla ülke genelinde kutlamalar başlarken, yeraltında en uzun süre hayatta kalma rekoru da kırılmış oldu. Urzua, çıkışta kendisini bekleyen Devlet Başkanı Pinera’ya, “Vardiyayı size devrediyorum ve bir daha da böyle bir şey yaşanmamasını umuyorum” dedi. Urzua’nın çıkışında kurtarma ekipleri kameralara ellerinde üzerinde İspanyolca “Görev tamamlandı” yazılı bir pankartla poz verdi. İlk madencinin başarılı bir şekilde kurtarılmasını Şilililer büyük bir coşkuyla kutladı, kent merkezlerinde araçlar konvoy oluşturdu. Ülkede dev ekranlardan izlenen kurtarma operasyonu bayram coşkusu yaşattı.

Dişleri ve gözleri sorunlu

33 madenci Copiago kentindeki hastanenin iki koğuşunda tedavi altına alındı. Gözlerinin ışığa alışması için kaldıkları odalar karartıldı. Devlet Başkanı Pinera işçileri ziyaret etti. En yaşlı madenci 63 yaşındaki Mario Gomez, zatürree ve silis tozundan kaynaklanan akciğer hastalığına yakalandı. İkinci çıkan Mario Sepulveda’da da aynı rahatsızlık görüldü. Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalich madencilerin çoğunun dişlerinde sorun olduğunu, çok uzun süre madende kalmalarından dolayı bazılarında da gözlerinde sorun bulunduğunu söyledi. Yine de madencilerin sağlık durumları beklenenden iyi bulundu. Madenciler iki aydan uzun süre sıcaklığın 30 derece, nem oranının ise yüzde 85 olduğu bir ortamda yaşamışlardı.

/images/100/0x0/55ea968ef018fbb8f889c3a1

Şili’nin 2 kahramanı

ŞİLİ’de 2 kişi kahraman ilan edildi. Bunlardan ilki 69 gün boyunca büyük bir liderlik örneği sergileyerek 32 işçiyi idare eden ustabaşı Luis Urzua idi. Luis Urzua, madencilerin dünyayla iletişimlerinin kesildiği 17 gün boyunca büyük bir liderlik örneği gösterdi ve onların hayatta kalmasında önemli rol oynadı. Devlet Başkanı Pinera, onu “Gemisini en son terk eden kaptan” diye övdü. Pinera’ya sarılan ustabaşı, “Biz tüm dünyanın beklediği şeyi başardık. Ailelerimiz için mücadele ettik. En harika şey de buydu. Gücümüz, ruhumuz vardı” dedi. Urzua’yı “Büyük Kaptan” olarak niteleyen Pinera da, “Bundan sonra siz de ülke de aynı değil. Siz ilham verdiniz. Git karına ve kızına sarıl” dedi. Başkan daha sonra Şili marşını söyletti. Urzua’nın çıkışını dev ekrandan izleyen madencilerin arkadaşları ve akrabaları şampanya ve konfeti yağmuru başlattı.
Diğer kahraman ise Anka kapsülüne binip madene inerek kurtarma operasyonunu başlatan uzman Manuel Gonzales oldu. Gonzales, Anka kapsülü ile 33 madenciye inerek kurtarma planını test etti. Bununla da yetinmeyerek tüm 33 madenci kurtarıldıktan sonra sığınağı en son terk eden kişi oldu.

Madencilere milyon dolarlar

MADENCİLERİ kurtarma operasyonunda yaklaşık 20 milyon dolar harcandı. Paranın üçte biri özel bağışlardan gerisi devlete ait Codelco firmasından karşılandı. Ama madencilerin şöhretinin bedeli 100 milyon dolara ulaşabilir. Madencilerin ailelerinin işçiler daha çıkarılmadan aralarında anlaştığı ve medyayla anlaşmalarda ortak hareket edeceği belirtildi. Buna göre hiçbir madenci 100 milyon dolara ulaşabileceği hesaplanan gelirde diğerinden bir kuruş fazla almayacak. Madencileri şimdi film, kitap ve belgesellerden gelecek telifler bekliyor. Ayrıca Real Madrid ve Manchester United, madencileri maçlarını izlemeye davet etti. Şilili bir eski şarkıcı-işadamı her aileye 10 biner dolar verdi. Apple patronu Steve Jobs ise her işçiye en son model iPod hediye ederken, bir Yunan firması adalarda tatil teklifi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!