31 dakikada bir cinayet 6 dakikada bir tecavüz

Güncelleme Tarihi:

31 dakikada bir cinayet 6 dakikada bir tecavüz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

FBI, ABD'de, her 31 dakikada bir cinayetin ve her altı dakikada bir de tecavüz suçunun işlendiğini açıkladı.

1998'e ait resmi suç verileri, ‘korku verici’ olmasına rağmen, ABD Başkanı Bill Clinton'ı memnun etti çünkü bu korkunç rakamlar ‘son 30 yılın en düşük cinayet ve suç rakamları’.

FBI'nin 1998 rakamlarının en çarpıcı olanları şöyle:

16.914 cinayet işlendi. Her on cinayetin altısı genelde küçük çaplı ateşli silahlar kullanılarak işlendi. Cinayetlerin üçte biri tartışmalar sonucu, beşte biri de soygun ve hırsızlık gibi başka suçlarla bağlantılı olarak işlendi.

14 saniyede bir hırsızlık, her dakika bir soygun yapıldı. Bu bir yılda 450 bine yakın soygun demek.

25 saniyede bir motorlu araç çalındı. Geçen yıl çalınan araçların sayısı 1.2 milyon ve bunların toplam değeri de 7.5 milyar dolar.

6 dakikada bir kişi tecavüze uğradı.

İYİ HABERMİŞ

Başkan Clinton, FBI raporunu, ‘Amerikan aileleri için iyi haber olarak niteledi ve rakamların suç dalgasının hız kaybettiğini ortaya koyduğunu söyledi. Clinton, sağlanan başarıda, uygulamaya koyduğu politikaların rol oynadığını belirtti. Clinton, başkan olduğu günden beri, daha çok polis memurunun işe alınması, çeşitli otomatik silahların yasaklanması ve genelde suçla mücadele alanında önemli adımların liderliğini yaptı.

Uzmanlara göre, cinayet oranlarının düşmesinde, yeni silah yasalarının, ekonominin iyi gitmesinin ve cezaların şiddetlendirilmesinin rolü büyük. Olumlu rakamlara rağmen, 1999, daha sona ermeden, ‘Lise katliamı’, ‘Borsa Katliamı’, ‘Yuva Katliamı’ ve ‘Kilise Katliamı’ gibi korkunç olayların yaşandığı yıl oldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!