Güncelleme Tarihi:
Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara’da görüşecek olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’ye hareketinden önce Hürriyet’in sorularını cevaplandırdı. İlki 5 Temmuz’daki referandum öncesi, ikincisi 20 Eylül seçimleri arefesinde konuştuğumuz Çipras ile üçüncü buluşmamız, Parlamento'daki ofisinde gerçekleşti.
Çipras bir yandan Parlamento’da yapacağı konuşma ve Türkiye ziyaretinin son hazırlıklarını yapıyor, bir yandan da Lefkada Adası'nda 2 kadının ölümüne neden olan deprem ile ilgili bilgi alıyordu. Yunan Başbakanı’na Türkiye ziyaretini, sığınmacı sorununu, Kıbrıs konusunu, Batı Trakya Türk Azınlığını, Türk-Yunan ilişkilerini sorduk:
Sığınmacılar konusunda Türk mevkidaşınızla neler konuşacaksınız? Türkiye’nin ne yapmasını istiyorsunuz? Ne cevaplar bekliyorsunuz? Türk vatandaşları için AB vizesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Başbakan Sayın Davutoğlu’nun daveti üzerine gerçekleştireceğim Türkiye ziyaretim, insanların hayatlarını riske atan vicdansız tacirlere karşı sonuç verici mücadelenin yanısıra, hem ikili hem Türkiye-AB arasındaki geri kabul anlaşmalarının uygulanması yollarını araştırmak ve sığınmacıların sağlam bir mekanizma ile Türkiye’den üçüncü ülkelere gönderilmelerini teminat altına almak amacıyla samimi ve istikrarlı bir iletişim ve işbirliğinin başlatılması için fırsat teşkil ediyor. Ekonomik işbirliğimiz, aramızdaki turizm ve ticaret son 15 yılda katlanarak büyüdü. Türk vatandaşlarına vizenin liberalleştirilmesi bu istikamette yardımcı olacak. Ege, özlü iletişim ve temas denizi olmalıdır. Ege, hukuki statüsü sadece uluslararası hukuk ve uluslararası yasallık tarafından belirlenen bir barış ve işbirliği denizi olmalıdır.
TÜRKİYE ADA'DA OLUŞACAK PERSPEKTİFİ DESTEKLEMELİ
Kıbrıs konusunda Ankara ve Lefkoşe (Rum Yönetimi) sık sık Türkiye’den jestler beklediklerini dile getiriyorlar. Jest beklentileriniz hangi konularda? Ayrıca Atina ve Lefkoşe sık sık “Garantörlük rejiminin devam etmesi durumunda Kıbrıs’da gerçek çözüm olamayacağını” belirtiyorlar. Ankara’daki görüşmelerinizde bu konuda ne diyeceksiniz? Bay Anastasiadis’den herhangi bir mesaj verecek misiniz?
Kıbrıs sorununun BM kararları çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözümü hem bölgede barış ve istikrar hem de ikili ilişkilerimizin özlü gelişmesi için zaruridir. Türkiye, Ada'da oluşan perspektifi özlü şekilde desteklemelidir. İki toplumun, hür, yeniden birleşmiş, adanın tüm halkının güvenliğini teminat altına alan, koruyucuları ve garantörleri olmayan, AB üyesi bir Kıbrıs’ın geleceği için adil çözümler bulmalarına izin vermelidir.
BATI TRAKYA'DA SORUMLULUĞUMUZ ARTTI
Son seçimlerde partiniz Yunanistan çapında en yüksek oy oranını Trakya’da aldı ve SYRİZA’dan 3 azınlık milletvekili seçildi. Azınlık, eğitim, müftü konusu gibi sorunlarının çözümü konusunda sizden ümitliler. Hükümetiniz bu konularda ne yapacak?.
20 Eylül’deki yeni seçim zaferimiz, bu hassas bölgenin de kalkınması, tüm sakinlerinin desteklenmesi, özellikle işsizlik ve gençlerin göçü gibi sorunların çözümünün yanısıra, tarım üretiminin, girişimciliğin ve enerji ağlarının geliştirilmesi konularındaki sorumluluğumuzu arttırmıştır. Buna paralel olarak, Azınlığın tüm bileşenlerinin eğitim ve din alanlarındaki ihtiyaçları için daha faal ve çağdaş bir politikaya ihtiyacımız var. Türkiye’de Yunan (Rum) Azınlığın hakları ile ilgi olumlu adımlar atıldığını gördük. Vakıfların servetleri, yönetim kurullarının seçimleri, Heybeliada Ruhban Okulu’nun tekrar açılması ve Patrikhane’nin uluslararası hukuki şahsiyetinin tanınması gibi başka atımların da atıldığını görmeyi ümit ediyoruz.
CESUR KARARLAR ALDIK
Koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi'nin (ANEL) tutum ve politikaları malum. Hükümetiniz Ege, Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri gibi konularda eğer gerekirse cesur kararlar alıp gerekli adımları atabilir mi?
Hükümetimiz zaten pek çok alanda cesur kararlar almıştır. Ülkenin egemenlik haklarını, barışı, istikrarı ve iyi komşuluğu korumayı esas alarak bu istikamette devam edeceğiz.
YENİ BİR DÖNEM TESİS EDELİM
Daha önce Hürriyet’e açıklamanızda “Sizi seviyoruz Kardas” demiştiniz. Duygularınızı öğrenmek istiyorum. Türk halkı için ne düşünüyorsunuz? 18 Kasım Ege’nin iki yakası için daha iyi bir gün olacak mı?
Diplomatik ilişkilerimizin daha da iyileşmesi gayretlerimizi, halklarımızın dostluğu, iletişimi ve işbirliği üzerinden başlatabileceğimize inanıyorum. Türk-Yunan dostluğu için yeni bir dönemi tesis edebiliriz. Eğer bu yeni dönem yerleşir ve derinleşirse hem halklarımızın çıkarına olacak hem de bölgedeki ortamı değiştirecektir.
Göçmen ve sığınmacı krizi, Fransa, Türkiye ve daha önce İngiltere ve İspanya’daki iğrenç terör saldırıları, bölgedeki gelişmelerin hepimizi etkilediğini kanıtlamaktadır. Barış ve istikrarın güvence altına alınması, sığınmacı krizi, Kıbrıs sorununun çözümü, Ege’de uluslararası hukukun uygulanmasının teminat altına alınması ve ekonomik ile enerji işbirliğinin geliştirilmesi için siyasi irade gerekmektedir. Bu iradeyi de göstermeliyiz.
Ekonomik kriz Yunanistan’da ne zaman geçmişte kalacak?
Hükümet, ülkenin kriz ile geçmişindeki göbek bağını kesen ve ekonominin kalkınmaya geçmesi için gerekli tüm yapısal reformları gerçekleştirmektedir. 2016 Yunanistan’ın krizden çıkış için başlangıç yılı olacaktır.