Güncelleme Tarihi:
MUHTEŞEM ADANIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
226 milyonluk Endonezya nüfusunun yarısının yaÅŸadığı Cava Adası'nın en büyük üç ÅŸehrinin de tehlikede olduÄŸu belirtildi. Â
Küresel ısınma nedeniyle dünyada 150 milyon insanın hayatı tehlike altında. Bilim adamları önümüzdeki 60 yıl içinde deniz seviyelerinin yarım metre yükseleceğini belirterek, dünyanın büyük sel felaketleriyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıyor.
MİLYONLARCA İNSAN İÇİN FELAKET KAPIDA
OECD'nin Paris'te yayımladığı Küresel Isınma Raporu'na göre 2070 yılına kadar 150 milyon kişi sel felaketleriyle burun buruna gelecek. Şu anda dünyada 40 milyon kişi sel felaketlerinden etkileniyor. Raporda 136 kentin sellerde zarar göreceği belirtiliyor. Küresel ısınma nedeniyle sel felaketlerinde günümüzde 2 milyar dolar maddi zarar meydana gelirken, bu rakam önümüzdeki 60 yıl içinde 24 milyar dolara ulaşacak.
Küresel ısınmanın önemli bir risk oluşturmaya başladığını ve kapıda beklediğini belirten OECD Genel Sekreteri Angel Guria, "Büyük felaketlerin önüne geçebilmek için şimdiden kesin önlem almak gerekiyor" dedi.
OECD raporunda öncelikli olarak tehlike altında olan ilk 10 şehir ise şöyle sıralandı: Kalküta, Bombay (Hindistan) Dakar (Bangladeş), Şangay, Guangzhou (Çin) Ho-Chi-Minh (Vİetnam) Bangkok (Tayland) Rangun (Birma) Miami (ABD)
BUSH'A KYOTO'YU Ä°MZALA BASKISI
       Â
Başbakanlığa seçilir seçilmez verdiği sözü tutarak Kyoto protokolünü imzalayan Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, ABD'nin de kendilerini takip etmesini istedi.
Rudd, Avustralya radyosuna yaptığı açıklamada, Kyoto protokolüyle ilgili tutumlarının net olduğunu belirterek, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin küresel çözümün parçası olması gerektiğine inandıklarını, bunun için de ABD'yi protokolü imzalamış bir ülke olarak görmeyi istediklerini söyledi.
Sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımına kısıtlamalar getiren ve 175 ülkenin imza attığı Kyoto protokolü 1997'de yürürlüğe girmişti. Protokol 36 sanayileşmiş ülkenin sera gazı salımlarının yanı sıra bazı sanayi, tarım ve ulaşım yan ürünlerin üretiminin 2012 yılına kadar 1990'dakine oranla ortalama yüzde 5 düşürülmesini hedefliyor.
Endonezya'nın Bali adasında başlayan BM iklim değişikliği toplantısına katılan ABD, 2012 yılında Kyoto protokolünün süresinin sona ermesinden sonra atılacak adımların ne olacağı konusunda yapılacak görüşmelerde yer almak istediğini, ancak AB'nin desteklediği Kyoto tipi hedefleri reddettiğini bildirmişti. Bali'deki toplantı da ABD'nin küresel ısınma politikalarını önlemek için Çin'le işbirliği yapacağı da belirtiliyor.