Güncelleme Tarihi:
RUSYA’nın Suriye’de Esad rejimi karşıtı güçlere karşı başlattığı hava operasyonlarının yankıları sürerken, harekâtın ne kadar süreceğine dair dün Moskova’dan bir açıklama geldi. Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarının üç-dört ay sürmesini beklediklerini açıkladı. Puşkov, “Çıkmaza girme riski her zaman var, ancak Moskova’da üç-dört ay arası bir operasyondan söz ediyoruz” dedi. Europe 1 adlı radyo istasyonuna konuşan Puşkov, hava saldırılarının yoğunlaşacağını da sözlerine ekledi.
İLK KEZ IŞİD VURULDU: Rusya’nın 30 Eylül’de Suriye’de başlattığı hava operasyonları devam ediyor. Saldırılarda ilk günden farklı olarak ilk kez IŞİD’in de hedef alındığı açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, önceki gün IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka vilayetinin hedef alındığını duyurdu. Açıklamada Rakka’nın 70 kilometre doğusundaki Maadan Jadid köyündeki bir eğitim kampı ile güneybatısındaki Kasrat Faraj’da kamufle edilmiş bir komuta merkezinin vurulduğu kaydedildi. Rus Savunma Bakanlığı bu saldırıların SU-34 tipi gelişmiş saldırı uçakları tarafından düzenlendiğinin altını çizdi.
‘12 IŞİD ÜYESİ ÖLDÜ’: Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, bu saldırılarda en az 12 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü iddia etti. Rakka sakinleri, kentte cuma namazlarının iptal edildiğini, camilerin de boşaltıldığını bildirdi. Suriyeli bir askeri kaynak perşembe gecesinden bu yana Rus uçaklarının İdlib, Hama ve Halep vilayetlerinde 18 hava saldırısı düzenlediğini ve IŞİD’in hedef alındığını açıkladı. İngiliz Reuters, Moskova’nın dün 12 IŞİD hedefini bombaladığını açıklasa da, bombalanan yerlerin çoğunda bu örgütün ya hiç olmadığını ya da çok az varlık gösterdiğini ileri sürdü. Rusların hava harekâtları sürerken, IŞİD de dün Suriye’nin doğusunda kuşatma altında tuttuğu Deyr el Zor kenti ve yakındaki bir hava üssüne saldırdı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esad rejimine bağlı savaş uçaklarının da kent çevresindeki IŞİD mevzilerini bombaladığını açıkladı.
LAVROV’DAN TANIMLAMA: Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Suriye’de giriştiği hava saldırılarının hedefinin terörist gruplar olduğunu savundu. Lavrov, “Teröristi nasıl tanımlıyorsunuz” sorusuna verdiği yanıtta, “Teröriste benziyorsa, terörist gibi davranıyorsa, terörist gibi yürüyorsa ve terörist gibi savaşıyorsa, bu teröristtir. Bizim hedeflerimiz, BM Güvenlik Konseyi’nin tanımladığı ve Rusya yasalarına göre de terörist sayılan IŞİD, El Nusra ve öteki gruplar” dedi. Lavrov ayrıca ülkelerin ekonomi ve diğer alanlardaki sorumluluklarının paylaştırılması gerektiğini, dünyanın artık tek kutuplu olmayacağını da ifade etti.
BİLGİ NOTU: Rusya, birkaç hafta süren yoğun askeri yığınağın ardından 30 Eylül’de Esad rejimine muhalif güçlere hava saldırılarını başlattı. Moskova, IŞİD ve el Nusra gibi unsurları hedef aldığını iddia etse de, ilk gün bunlarIN yerine Batı’nın desteklediği ılımlı ve muhalif grupların vurulduğu ileri sürülmüş, 36 sivilin de öldüğü bildirilmişti.
PUTİN İLE İLK BULUŞMA
RUSYA’nın Suriye’de muhalif gruplara karşı çarşamba günü başladığı hava saldırılarının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün ilk kez Batılı liderlerle bir araya geldi. Ukrayna krizinin çözümü için Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan zirveye Putin’in yanısıra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko katıldı. Dörtlü zirve öncesi Putin ile Merkel ve Hollande ikili görüşme yaptı. Zirvede Ukrayna’da ateşkes için yapılan 12 Şubat Minsk Anlaşması’nın uygulanmasındaki sorunlar ele alındı. Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıların elinde olan Donbass bölgesi başta olmak üzere yerel yönetimlerin statüsü ve gelecek aylarda planlanan yerel seçimler de liderlerin gündeminde yer aldı. Toplantıyla ilgili olarak AFP’ye konuşan üst düzey bir Ukraynalı yetkili, “Ruslar, Suriye’yi Ukrayna’dan dikkati uzaklaştırmak için kullanacak. Onlara karşı daha fazla baskı yapılmalı” dedi. Fransız haber ajansı AFP, bazı Avrupalı yetkililerin, Suriye’den mülteci akınını yavaşlatmak için Rusya ile uzlaşmayı düşündüğünü yazdı. Rusya’nın 1 Eylül’den beri büyük oranda korunan Ukrayna’daki ateşkesten istifade edip Suriye için harekete geçme şansı yakaladığı şeklinde yorumlar yapıldığı da AFP’nin haberinde belirtildi.