Güncelleme Tarihi:
SURİYE savaşının başladığı 2011’den bu yana 100 ülkeden yaklaşık 30 bin yabancı savaşçı toplayan Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) Avrupa’dan katılımlar azalırken, Rusya’dan özellikle Çeçen savaşçı katılımının arttığı, sayılarının 3 bini bulduğu belirtiliyor.Hürriyet’e bilgi veren NATO kaynakları, örgütün Suriye ve Irak’ta yaklaşık 100 bin etkin elemanı olduğunu belirtiyor. NATO’nun elde ettiği son istihbarat bilgilerine göre IŞİD Avrupa’da kadınlar üzerinde etkili oluyor. Bu kıtadan Suriye ve Irak’a giderek cihat yanlısı gruba katılanların yüzde 25’inin kadın olduğunu belirten NATO kaynakları, IŞİD’in Avrupa’dan 16 yaşın altında çok sayıda sempatizan topladığını belirtiyor.
5-7 MİLYON İNSANIN KADERİNİ ELİNDE TUTUYOR: “IŞİD şu anda kontrolü altındaki 5-7 milyon arası insanın kaderini elinde tutuyor” ifadesini kullanan NATO kaynakları, “Biz bir devlet olarak tanımlamak istemesek de, örgüt bir hükümet, devlet gibi işlev görüyor” tespitinde bulunuyor. “Geçmişte El Kaide örneğinde görmediğimiz şekilde IŞİD bir bölgeyi kontrol altında tutuyor. Irak topraklarının yüzde 15’i, Suriye’nin yüzde 15’i grubun kontrolü altında” ifadesini kullanan kaynaklar, örgütün profesyonel şekilde yerel kaynaklardan vergi toplayarak gelir elde ettiğini vurguluyor. Aynı kaynaklar, “IŞİD, Suriye ve Irak’ta su kaynaklarını kontrol ediyor. Suriye’nin antik kenti Palmyra’yı sadece yıkmakla kalmıyor, taşınabilir ve pazarlanabilir hazinelerin yasadışı satışından para kazanıyor” bilgisini paylaşıyor.
FİDYE VE PETROL GELİRLERİ: IŞİD’in aynı anda hem insani yardım kurumu gibi davranıp, hem de mafya ve organize suç örgütü olarak faaliyet gösterdiğinin altı çiziliyor. Grubun 2014 yılında fidyeden 250 milyon dolar kazandığını belirten kaynaklar, yasadışı petrol satışından günlük 2 milyon dolar gelir ettiği bilgisini veriyor. Sosyal medyayı etkin kullanan IŞİD, bu mecrada gerçekleştirdiği propaganda faaliyetleri için yılda yaklaşık 1.2 milyon dolar ayırıyor. Örgütün 46 bin Twitter hesabından günlük yaklaşık 250 bin tweet atılıyor.
RAFİNERİYİ IŞİD’DEN ALDILAR
Irak ordusu ve Şii milisler ülkenin en büyük rafinerisine ev sahipliği yapan Bağdat’ın 250 km kuzeyindeki Beyci kentinin kontrolü için IŞİD ile çarpışıyor. Rafineri ve Beyci’nin bazı kısımlarını 16 Ekim’de ele geçiren Irak güçleri önceki gün de bölgede kapsamlı bir saldırı başlattı. Irak birlikleri, daha kuzeye yönelerek IŞİD’in elindeki ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’a giden otoyola ulaşmaya çalışıyor.
NATO kaynakları, IŞİD’in bir çeşit “hibrid” organizasyon olarak faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yapıyorlar: “Örgütün ordusu, tankları, hava araçları ve diğer askeri malzemeleri bulunuyor. Bunların çoğunun Suriyelilerden ya da Irak ordusundan çalıntı olduğunu biliyoruz. Irak ordusundan ele geçirdikleri malzemelerin çoğu ABD tarafından temin edilenler. IŞİD, askeri taktiklerini çok çabuk değiştirip, yeni duruma adapte olabiliyor. ABD öncülüğünde gerçekleştirilen hava saldırılarının ardından örgüt hemen taktik değiştirip, ordusunu küçük küçük birimlere böldü.”BM tarafından hazırlanan son rapor, koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’de düzenlediği hava operasyonlarının, IŞİD’e yabancı savaşçı katılımını engellemediğini ortaya koyuyor. 2014 yılında 80 ülkeden 15 bin yabancı savaşçı Suriye ve Irak’a giderken, alınan her türlü önleme rağmen IŞİD’e katılan yabancı savaşçı sayısı son bir yıl içerisinde iki katına çıktı.