22 Arap ülkesi arasında kadın olmak için en kötü ülke Mısır

Güncelleme Tarihi:

22 Arap ülkesi arasında kadın olmak için en kötü ülke Mısır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2013 00:57

Thomson Reuters Vakfı'nın Irak'tan Suudi Arabistan'a 22 Arap ülkesinde düzenlediği ve kadınların toplumdaki rolünü inceleyen bir araştırmaya göre, siyasi istikrarsızlığın yan etkileri nedeniyle Mısır, Arap dünyasında kadın olmak için en kötü ülke haline geldi.

Haberin Devamı

Independent gazetesinde yayımlanan ve Arap Birliği üyesi 21 ülke ile Suriye'de yapılan araştırma için 300'den fazla uzman çalıştı. Kadınlar için Mısır'dan sonra en kötü durumdaki ikinci ülke Irak. Devamında da Suudi Arabistan, Suriye ve Yemen bulunuyor.

Mısır'ın en sonuncu sırada yer almasının sebebi ise ülkedeki ayaklanmanın kadınlar için hayal kırıklığıyla sonuçlanması, parlamentodaki kadın temsilinin yüzde 12'den yüzde 2'ye gerilemesi ve İslamcı görüşlerin gittikçe radikal bir hal alması. Oysa ki Arap Baharı'nın kadınlar için yeni fırsaatlar sunması bekleniyordu fakat ayaklanma hareketleri çatışmayı ve istikrarsızlığı beraberinde taşıdığı için kadınlar için durum gittikçe kötüleşti. Mısırlı feminist köşe yazarı Mona Eltahavi, Hüsnü Mübarek'in devrildiğini ancak insanların kafalarında ve yatak odalarında hala Mübarek izlerinin yaşadığını söylüyor ve şu çağrıda bulunuyor:

Haberin Devamı

"Biz kadınların ikili bir devrime ihtiyacı var: Birincisi ülkemizi mahveden diktatörlere karşı, ikincisi de kadın olarak hayatımızı mahveden kültürel ve dini karışımlara karşı..."

Araştırmaya göre kadınların durumunun en iyi olduğu ülke Komor Adaları. Burada kabinenin yüzde 20'si kadın ve boşanmanın ardından kadınlar taşınmaz mülkleri ellerinde tutabiliyor. Komorların ardından Umman, Kuveyt, Ürdün ve Katar geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!