21 yıl sonra 30 yıl istendi

Güncelleme Tarihi:

21 yıl sonra 30 yıl istendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2016 22:04

BELÇİKA yargısı, Sabancı Center suikastının üzerinden neredeyse 21 yıl geçmesinin ardından terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal’ın bu olaydaki rolüyle ilgili karar aşamasına geldi. Belçika Federal Savcılığı, 9 Ocak 1996’da işadamı Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin öldürüldüğü suikastta, halen firari olan Erdal’ın üstlendiği rol nedeniyle 30 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.Savcılık, Erdal’ın 1999’da Belçika’da sahte pasaportla yakalanmasından bu yana yaşananlar nedeniyle tam bir yılan hikâyesine dönen dosyasının terör boyutuna ilişkin olarak da 15 yıl ek ceza istedi.

Haberin Devamı

KARAR 2 OCAK’TA

Son avukatı Paul Bekaert’in mayıs ayındaki duruşmada davadan çekilmesi ve yerine herhangi bir avukata vekalet verilmemesi nedeniyle Bruges Mahkemesi’ndeki duruşmada Fehriye Erdal herhangi bir avukat tarafından temsil edilmedi. Mahkeme heyeti iddianamenin okunmasının ardından karar alınması amacıyla duruşmanın 2 Ocak’a ertelenmesine karar verdi.

Bu süre içinde mahkeme terörist Erdal’ın dosyasını gerek Türkiye’de işlediği suçlar gerekse terör örgütü üyeliği bağlamında ele alacak. Erdal’ın yargı sürecinde Belçika’da hapiste geçirdiği sürenin karara yansıtılıp yansıtılmayacağı da bu sürede netleşecek. Yargı kaynakları, 30 yıllık talebin 3 cinayet dikkate alındığında makul bir talep olduğunun ancak düşürülme olasılığının da bulunduğunun, savcılığın 15 yıllık ek hapis talebinin ise kabul görme ihtimalinin daha düşük olduğunun altını çiziyor.

Haberin Devamı

SÜREKLİ TAVIR DEĞİŞTİ

Belçika yargısı, Erdal konusunda zikzaklarla dolu bir yaklaşım sergiledi. 2007’de Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı yargılanması kararı verilse de daha sonra bu karar bozuldu. Sabancı Ailesi’nin başvurusu üzerine süreç yeniden başladı. Son olarak 25 Mayıs’ta 3 cinayet bağlamında yargılanmasına karar verildi. Erdal’ın durumuna ilişkin tutumu başından bu yana Türkiye aleyhine olan Bruges Mahkemesi’nin bu kez Ankara’nın taleplerine yeşil ışık yakan bir tavır benimsemesinde, yıllardır olumsuz görüş bildiren savcılığın, “Türkiye’deki suçlardan yargılanma” yönünde görüş bildirmesi de etkili oldu.

32 KİŞİLİK EKİPTEN KAÇTI

Belçika’daki yargılanma süreci çok sayıda boşlukla dolu olan Erdal, 2006’da kendisini izlemekle yükümlü 32 istihbarat ve güvenlik görevlisini atlatarak ortadan kayboldu. Dönemin İstihbarat Servisi (SE) Genel Müdürü Koen Dassen’in “Kaçabileceği konusunda hükümeti uyarmıştık” yönündeki açıklaması siyasi kriz yaşanmasına neden olmuştu.

Belçika yıllardır terörle mücadele konusunda Türkiye tarafından sert şekilde eleştiriliyor. Bu eleştirilerin odağında, Belçika’nın DHKP-C ve PKK gibi terör örgütlerinin barınmasına ve üyelerinin serbestçe faaliyet göstermesine izin vermesi yer alıyor. Belçika ise hukuk kuralları çerçevesinde terörle mücadele konusunda yapılması gerekenlerin yapıldığını ve siyasi irade eksikliğinin söz konusu olmadığını savunuyor.

Haberin Devamı

NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Fehriye Erdal kaçtıktan sonra hakkında çok sayıda iddia ortaya atıldı. Erdal’ın öldüğü de bu iddialar arasında. Son olarak geçen aylarda DHKP-C’li teröristin Belçika’da görüntülendiğine yönelik haberler medyaya yansıdı. İddiaların gerçeği yansıtmadığı, haberdeki kişinin Fehriye Erdal değil başka biri olduğu bilgisi gerek istihbarat birimleri gerekse diplomatik kanallar aracılığıyla Türkiye’ye resmen iletildi. Erdal’ın nerede olduğu bilinmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!