Güncelleme Tarihi:
Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl hakkında, bağış yolsuzluğu yüzünden adli soruşturma açıldı.
Başkan Yeltsin'in muhalefetin ültimatomu sonucunda yolsuzluğa karışan ailesini kurtarmak için istifa ettiği anlaşıldı.
Bir Fransız işadamından 453 bin dolar aldığı ortaya çıkan İsrail Cumhurbaşkanı'nın istifası istendi.
Kohl hakkında adli soruşturma açıldı
ALMANYA'nın eski başbakanı ve Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi onur başkanı Helmut Kohl hakkında, genel başkanlığı sırasında yasadışı yollarda 2 milyon mark bağış kabul ederek partisinin ‘emniyetini suistimal’ ettiği gerekçesiyle hakkında adli soruşturma açıldı.
16 yıl Almanya'yı yönettikten sonra 1998 yılında koltuğunu Sosyal Demokrat rakibi Gerhard Schröder'e bırakmak zorunda kalan Kohl, 1993-98 yıllarında partisine yasadışı bağış almakla suçlanıyor. Adli soruşturma sonucunda dava açılmasına karar verilirse 69 yaşındaki Kohl, 5 yıla kadar hapis cezası ve para cezası istemiyle yargılanabilecek.
Bonn Savcılığı, soruşturma açılacağı yolunda geçen hafata Parlamento'ya başvurmuş, soruşturmayı durdurabileceği halde meclis müdaha etmemişti. Bonn Savcısı Fred Apostel, soruşturmayı en kısa sürede tamamlamaya çalışacaklarını açıklarken, bu süreç boyunca soruşturmanın içeriği hakkında bilgi vermeyeceklerini sözlerine ekledi. Geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bağış skandalıyla ilgili ellerinde bulunan bulguların partinin aleyhinde olduğunu belirten Bonn Savcılığı, Kohl hakkındaki soruşturmayı yapılan suç duyuruları üzerine başlatacaklarını ifade etmişti.
Apostel, Kohl hakkında kırmızı kapaklı bir soruşturma dosyası açıldığını belirterek, ‘Bizim için artık soruşturmanın sonuna kadar kamuoyuna karşı sessizlik dönemi başlamıştır’ dedi. Kohl'ün karıştığı bağış yolsuzluğuyla ilgili olarak parlamento da bir soruşturma yürütüyor.
Yeltsin'i muhaliflerin ültimatomu götürdü
RUSYA eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in boğazına kadar yolsuzluğa karışmış olan ailesini kurtarmak için istifaya zorlandığı ortaya çıktı. Kremlin'de süren gizli pazarlıklarda muhalefet, iktidarı elinde tutan aileye ‘tansiyonu yükseltmek istemiyorsanız, babanızı istifaya zorlayın’ diyerek ültimatom verdi. Kremlin'de 3 gün 3 gece süren pazarlıklar sonunda Yeltsin, istifaya razı oldu.
Kremlin Sarayı'na yakın kaynakların anlattığına göre Yeltsin'in istifasıyla sonuçlanan pazarlıklar, 19 Aralık tarihinde yapılan parlamento seçimlerinin resmi sonuçlarının açıklandığı 29 Aralık tarihinde başladı.
29 Aralık: Yeltsin'i destekleyen ve ‘aile’ olarak bilinen para babalarıyla muhalefeti destekleyen işadamları Kremlin'de bir araya geldi. Masa başında Yeltsin'in kızı Tatyana Dyaçenko ve ‘ailenin’ en büyük koruyucusu Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Ruşaylo oturdu. Muhalefet temsilcileri, ‘Seçimlerini istediğiniz gibi yaptınız. Siz de biz de bu başarının yapay olduğunu, halkın Rus yönetiminden nefret etmeye başladığını biliyoruz. Nabzı daha fazla arttırmamak için fedakarlık sırası (Aile) cephesinde. Kurban olarak da (Baba) seçilmeli’ diye ültimatom verdi.
30 Aralık: Yegor Gaydar, Anatoly Cubais gibi daha önce Yeltsin'in cephesinde yer alan isimler de Yeltsin'in istifa etmesi gerektiği yolunda görüşe destek verdi. Sert tonlarda birkaç saat süren tartışmalardan sonra gece Başbakan Putin, arandı ve böyle bir sorumluluk alıp almak istemediği soruldu.
31 Aralık: Yeltsin'in masasında ‘Başkanlık Seçimleri Yasası’ duruyor ve seçim tarihi olarak üzerinde 4 Haziran yazıyordu. Yeltsin, ‘Ben görev sürem doluncaya kadar Başkan olarak kalacağım’ diye ısrar ediyordu. Doktorlar ‘kendinizi daha fazla yormanız ölümcül sonuçlar doğurabilir’ diye Yeltsin'i ikna etmeye çalıştı. Aile sonunda Yeltsin'i sonunda ikna etmeyi başardı. Yeltsin, saat 12.00'da Rusya Televizyonu'na çıkarak istifasını açıkladı. Putin'in de ilk görevi Başkan Yeltsin'e ömür boyu dokunulmazlık sağlamak oldu. Putin, dün de Tatyana'yı Kremlin danışmanlığı görevinden aldı. Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA
Weizman da yolsuzluğa bulaştı
İSRAİL'in popüler Cumhurbaşkanı Ezer Weizman'ın adı yolsuzluk skandalına karışınca, istifa etmesi istendi.
Maariv gazetesinin araştırması sonucu, 1988 ile 1993 yılları arasındaki beş yıllık dönemde, Weizman'ın Fransız Yahudisi milyarder işadamı Edward Sarusi'den, aylık ödemeler halinde 453 bin dolar (246 milyar lira) para aldığı ortaya çıktı.
O sırada İşçi Partisi'nden milletvekili olan ve bir dönem bakanlık da yapan Weizman'ın, yakın arkadaşı olduğu belirtilen Sarusi'den aylık 3500 (2 milyar lira) ile 17500 dolar (9.5 milyar lira) aylık aldığı belirtildi.
Weizman'ın bu parayı kendi özel harcamaları için aldığı ve kendisiyle eşi Reuma'nın ortak hesabına yatırıldığı, bu paranın bir bölümünün de kızı Michal ile eşinin hesabına aktarıldığı belirtilirken, haberi ihbar olarak değerlendirerek hareket geçen Başsavcı Eliakim Rubinstein'ın soruşturma açacağı ifade ediliyor.
Weizman'ın (67), bu parayı alarak, kamu hizmetinde çalışanların, aldıkları hediyeleri saklamalarını yasaklayan İsrail yasasını ihlal ettiği belirtiliyor.
Weizman'ın sözcüsü Batya Keinan, Cumhurbaşkanı'nın bu konuda herhangi bir hatasının söz konusu olmadığını söyledi. Keinan, ‘Cumhurbaşkanı, yasaları çiğnememiştir. Cumhurbaşkanı’nın hukuk danışmanı, konuyla ilgili tüm belgeleri Başsavcılığa vermeye hazırdır' dedi.
Adalet Bakanlığı sözcüsü İdo Baum, ‘Eğer Sayın Weizman’ın yanıtları tatminkár olursa mesele kalmaz. Eğer tatminkár bulunmazsa, Cumhurbaşkanı'nı sorgulamak gibi çok hassas bir işlem başlatılabilir' diye konuştu.
İşçi Partisi çevrelerinde ise, bu paranın, Weizman'ın oğlu Shaul'un tedavisi için harcandığı, Cumhurbaşkanı'nın böyle bir konuda kamuoyundan gelen eleştiriler karşısında istifayı düşünebileceği konuşuluyor.
Haaretz gazatesinde çıkan ‘Cumhurbaşkanı istifa etmeli’ başlıklı başyazıda, ‘yarım milyon dolarlık bir hediyeyi reddedemeyen birinin o makamda kalması kabul edilemez. Cumhurbaşkanı derhal istifa etmelidir, çünkü dürüst değil’ dendi.