Güncelleme Tarihi:
YEMEN'DE MUHALİFLERLE HÜKÜMET YANLILARI ÇATIŞTI / FOTO GALERİ
KADDAFİ'NİN YEŞİL KİTABINI BÖYLE YIKTILAR / FOTO GALERİ
KUVEYT'TE "VATANSIZLAR" POLİSLE ÇATIŞTI
CEZAYİR'DE POLİS GÖSTERİCİLERİ KUŞATTI
Her iki kentte de göstericiler ile özel birlikler arasında çıkan çatışmalarda en az 84 Libyalı’nın öldüğü bildiriliyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi’de tüm doktorlar göreve çağrıldı. Polis ve askerler, gündüz saatlerinde sokaklardan çekilince halk arasında yağmacı paniği başladı.
Hami Tugayı dehşet saçıyor
Kaddafi’nin en küçük oğlu Hami’ye bağlı, Arapça yerine Fransızca konuşan ‘paralı askerlerin’ oluşturduğu elit Hami Tugayı, Bingazi’de dehşet saçtı. Personeli, eğitimi ve silah sistemleri ile ülkenin en elit güçleri arasında gösterilen Hami Tugayı’na bağlı, mavi üniforma, sarı bereli askerler, doğudaki ayaklanmaın çıktığı irili ufaklı 5 ilde muhaliflerin evlerine gece baskınları düzenledi.
Lider Muammer Kaddafi’nin sadece kadınlardan oluşan 40 kişilik ‘Amazonlar Birliği’ de alarm durumunda. Kaddafi yakın korumlarını bizzat kendi seçiyor.
Kaddafi’den yüzde 25 zam ve ev
Bu arada Libya lideri, gösterileri sona erdirmek için bir dizi ekonomik karar aldı ve El Vatan gazetesinden de duyurdu: Halka vaat edilen bedava evler dağıtılacak. Çalışanların maaşına yüzde 25 zam yapılacak. Kişi başına halka 146 Libya Dinarı (110 dolar) dağıtılacak. Bir kaç hafta içinde hükümette önemli değişiklikler olacak.
Reformlardan sorumlu oğullardan Sadi Kaddafi, özel bir program hazırlığında olduğunu açıkladı ve uygulamaya geçmek için kendisine 4 ay süre verilmesini talep etti.
Neden Bingazi?
LİBYA’nın Mısır sınırı yakınındaki ayaklanmanın başladığı Bingazi ve Derne kentleri, Muammer Kaddafi’ye iktidara geldiği 1969’dan bu yana muhalif bir tavır sergiliyor. Bölgedeki aşiretlerin Kaddafi’ye geçmişe dayanan husumeti bulunuyor. Bingazi halkının çoğunluğu, 1969’da askeri darbeyle iktidara geldiği zaman Kaddafi’ye desteğini esirgemişti. Bu nedenle de hükümetin petrol gelirlerinden elde ettiği kazancın büyük kısmından mahrum bırakıldılar. Bingazi’de 1996’da Ebu Selim cezaevinde çıkan ve en az bin mahkumun öldürüldüğü ayaklanma da geçmişten kalan husumetlerden biri. Cezaevinde yatan ve 1996 isyanında ölenlerin akrabaları, sokaklara en önce çıkanlar arasında yer aldı. Derne’de Türk şirketlerinin uğradığı zararın 15 milyon doları aşabileceği bildirildi.
Fotoğrafları ayaklar altında
LİBYA Lideri Muammer Kaddafi yanlıları başkent Trablus’ta liderleri lehine gösteriler düzenlerken, yurt dışında yaşayan Libyalılar ise, ‘Git’ gösterileri düzenledi. ABD’nin Güney Dakota eyaleti Sioux Falls kentinde onlarca Libyalı, ellerinde ‘Libya’ya özgürlük’, ‘Kaddafi git’ yazılı posterlerle eylem düzenledi. İngiltere’nin başkenti Londra’da da benzer görüntüler sergilendi. Libya Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık, Kaddafi ve ailesinin fotoğraflarını yerlere atarak üzerlerinden geçti.
Başkent Trablus’ta Kaddafi aleyhine yapılan gösterilerde ise, araçlar ateşe verildi. Kentteki gösteriler, Bingazi ve Derne kentlerine göre daha sakin geçiyor.