2’nci Pervez darbesi

Güncelleme Tarihi:

2’nci Pervez darbesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2007 00:00

Pakistan Cumhurbaşkanı Müşerref, "aşırı dincilerin eylemlerini ve yargının müdahalelerini" gerekçe gösterip olağanüstü hal ilan etti.

Devlet televizyonunun yayını dün askerlerce kesildi, anayasa askıya alındı. Müşerref’in devlet başkanlığına seçimini iptal etme ihtimali olan Yüksek Mahkeme Başkanı Çaudri görevden alındı. 8 yıl önce darbeyle göreve gelen Müşerref’in ’ikinci darbesi’ konuşulmaya başlandı.

PAKİSTAN Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, olağanüstü hal uygulanmasına yönelik kararını dün hükümetin onayına sundu. Bakanlar kurulu kararı görüşmek için acilen toplanmıştı ki, birden tüm özel kanalların yayını kesildi ve fiili olarak olağanüstü halin başladığı anlaşıldı. Birkaç dakika sonra, paramiliter güvenlik güçlerinin gözetimine giren devlet televizyonu, aynı zamanda Genelkurmay Başkanı olan Müşerref’in resmen olağanüstü hal ilan ettiğini ve geçici bir anayasal kararname yayınladığını duyurdu. Başkentin telefon bağlantıları kesilirken, anayasa askıya alındı. Bu şartların, sıkıyönetim olarak da yorumlanabileceği bildirildi. AFP’nin ele geçirdiği, olağanüstü hal emrinin kopyasında, olağanüstü halin "aşırı dinci eylemlerdeki ve bazı terörist saldırılara ilişkin olaylardaki artış" nedeniyle ilan edildiği belirtildi. İslamcı militanlar, ordunun ülkenin kuzeybatısını terketmesini ve bu bölgede şeriat hukukunun uygulanmaya başlamasını talep ediyor. Militanların başında, televaazları nedeniyle "Radyo Mollası" olarak da bilinen Fazlullah bulunuyor.

MAHKEME BAŞKALDIRDI

Müşerref’in, 6 Ekim’deki devlet başkanlığı seçimlerini aynı zamanda Genelkurmay Başkanı sıfatını taşırken kazanmasının hukuki olup olmadığı konusunda bu hafta bir karar vermesi beklenen Yüksek Mahkeme ise, olağanüstü halin askıya alınmasını istedi. Ancak polisin kuşatması altında kalan Yüksek Mahkeme’nin muhalif Başyargıcı İftihar Çaudri görevden alındı. Yerine Müşerref’in yandaşı Abdülhamid Doğar atandı. Tüm bu gelişmeler "Müşerref ikinci darbesini yaptı" söylentilerine yol açtı. Çaudri ve diğer 8 yargıç, başta olağanüstü halden kaynaklanan uygulamaları kabul etmemişti. Müşerref, Çaudri’yi 9 Martta görevden alarak siyasi bir krizle karşı karşıya kalmıştı. Çaudri’nin, anayasa gereğince bu yıl genelkurmay başkanlığını bırakması gereken Müşerref’in bu görevde kalmasına karşı çıkacağı endişesiyle görevden alındığı öne sürülmüştü.

PAKİSTAN NOTLARI

Muhalefet lideri Benazir Butto, olağanüstü hal ilanı sonrası Dubai’den ülkeye döndü. Butto iner inmez polis eşliğinde havaalanından ayrıldı. 100 kadar paramilis Karaçi’deki evini kordona aldı.

Eski başbakan Navaz Şerif, ülkede anarşiye gidildiğini iddia edip, Müşerref’in istifasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, olağanüstü hal ilanının "son derece üzücü" olduğunu söyledi. Tüm tarafları itidalli olmaya çağıran Rice, "ABD’nin ekstra anayasal önlemleri desteklemediğini" bildirdi. Beyaz Saray da durumdan büyük ’hayalkırıklığı’ duyduğu açıklamasını yaptı.

Hindistan, olağan duruma dönülmesi çağrısında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!