2.2 milyon dolarlık liste

Güncelleme Tarihi:

2.2 milyon dolarlık liste
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 23, 2010 13:06

Nazi toplama kamplarından kurtarılacak Yahudilerin isimlerinin yer aldığı Schindler'in Listesi, 2,2 milyon dolara satışa çıkarıldı.

Haberin Devamı

Yönetmen Steven Spielberg'in 7 oskarlı "Schindler'in Listesi" adlı filmine de konu  olan 801 kiÅŸilik liste, Oscar Schindler ile muhasebecisi Ä°zak Stern tarafından 18  Nisan 1945'te hazırlanmıştı.Â

Belgeyi adı açıklanmayan bir kişi adına satan Gary Zimet, listenin 7 farklı baskısının olduğunu, bunlardan dördünün sağlam kaldığını söyledi.

AFP haber ajansına konuşan tarihi belge satış uzmanı Zimet satışa çıkarılan listenin özel kişilerin elindeki son liste olduğunu belirtti.

Momentsintime.com isimli internet sitesi aracılığıyla satılığa çıkarılan 13 sayfalık listenin biri ABD'deki Soykırım Müzesinde, biri Koblenz'deki  Alman federal arşivlerinde, ikisi ise İsrail'deki Yad Vaşem müzesinde bulunuyor.

Zimet belgenin açık artırmaya çıkarılmadığını, ilk gelen kiÅŸiye açıklanan fiyattan satılacağını söyledi.Â

Haberin Devamı

FÄ°LME KONU OLMUÅžTU

Spielberg tarafından beyaz perdeye taşınan filmde Schindler'i Liam Neeson, Stern'i ise Ben Kingsley canlandırmıştı. Filmde Schindler, İkinci Dünya Savaşı yıllarının Nazi Almanya'sında bir Alman girişimcidir. Almanya'da iş kurmak ister, fakat hiç parası yoktur. Kendi deyişiyle sunum yeteneği sayesinde birçok üst düzey Nazi subayı ile dost olarak nüfuzunu artırır.

Yahudi Soykırımı'nın başladığı bu dönemde, Schindler'in sıfırdan kurduğu ve askeriye için metal kaplar üreten fabrikası artık Nazi hışmından kaçan Yahudilerin kurtuluş kapısı olmaya başlamıştır. Schindler´in yardımcısı Itzhak Stern de bir Yahudi'dir. Stern, Schindler'in fabrikasının idaresini yürütürken, bir yandan da belgelerde yaptığı değişikliklerle bir çok Yahudi'yi Alman savaş gücü için gerekli göstererek, fabrikaya alır ve toplama kamplarına gönderilmekten kurtarır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!