19 cesur tarihçiden özgürlük bildirisi

Güncelleme Tarihi:

19 cesur tarihçiden özgürlük bildirisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2005 00:00

Fransa ve Fransızları rahatsız eden sömürgecilik söz konusu olunca ‘Tarihi yazmak parlamentolara düşmez’ diyen Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Dominique de Villepin ile bazı siyasetçilerin açıklamalarından sonra 19 tarihçi ‘Tarih için özgürlük’ başlığıyla bir deklarasyon yayınladı.

Haberin Devamı

Tarihçiler, Fransa’da 29 Ocak 2001 tarihli ‘Ermeni soykırımı’, 21 Mayıs 2001 tarihli ‘Kölelik kanunu’, 13 Temmuz 1990 tarihli ‘Irk ayrımı ve Yahudi karşıtlığı’ ile 23 Şubat 2005’te kabul edilen ‘Sömürgeciliğin olumlu yanlarının öğrencilere öğretilmesi’ gibi demokratik rejime uygun görmedikleri kanunların iptalini istediler.

Tarihçilerin karar vermesi gereken konularda çıkarılan yasaların geri çekilmesi istenen deklarasyonda şu görüşe yer verildi:

‘Tarih bir din değildir. Tarihçi hiçbir bir dogmayı kabul etmez, hiçbir yasağa saygı göstermez, hiçbir tabu tanımaz, bu rahatsız edebilir ancak tarih ahlak değildir. Tarihçinin kınama veya yüceltme rolü yoktur, onlar açıklar. Tarih güncelin kölesi değildir. Tarihçi geçmişin çağdaş ideolojik şemalarını yapıştırmaz ve bugünün hassasiyetini geçmiş zamanların olaylarına yerleştirmez, tarih hukuki bir obje, tarih bir hafızayı hesaba katar; ama hafıza değildir. Tarihçi bilimsel araştırmalarla insanların anılarını toplar ve onları diğerlerinki ile karşılaştırır. Özgür bir devlette, ne parlamento ne de adli merciler gerçek tarihi tanımlayamaz. Bu nedenlerle demokratik rejime yakışmayan bu yasaların kaldırılmasını istiyoruz.’

Başbakan De Villepin ve ardından ‘Kanunla tarih yazılmaz’ açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Chirac sömürgecilikle ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasını istemişti. Fransız yetkililer konu Türkiye olunca Fransız Parlamentosu’nun 29 Ocak 2001’de ‘Türklerin Ermeni soykırımı yaptığı’nı resmen tanıyan kararı aldığını unutarak bu açıklamaları yaptılar.

Ve diğerleri

Haberin Devamı

Jean-Pierre Azéma

Jean-Jacques Becker

Jean Leclant

Pierre Milza

Pierre Nora

Jean-Claude Perrot

Antoine Prost

René Rémond

Maurice Vaisse

Jean-Pierre Vernant

Paul Veyne

Pierre Vidal-Naquet

Michel Winock

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!