Güncelleme Tarihi:
'CSR EUROPE İŞLETME 2020' ETKİNLİĞİNDEN KARELER
17 BİN KİŞİNİN HAYATINA 'DOKUNDULAR' / WEB TV
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu (BİTG) 2005 yılında Bilim İlaç şirketinin İnsan Kaynakları departmanı öncülüğünde 7 kişiyle kurulan bir platform.
Kısa sürede çığ gibi büyüyen bu platformun şu an ise tam 748 üyesi var. Üyelerinin tamamı şirket çalışanları ve onların ailelerinden oluşan Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri, gerçekleştirdikleri 8 proje kapsamında Türkiye'nin 11 farklı ilinde şimdiye kadar kendi deyimleriyle 17 binden fazla çocuk ve gence "dokundu".
Sosyal sorumluluk alanındaki başarısını, geçen yıl ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen "Türkiye'de Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çözümleri" yarışmasında aldığı birincilikle tescillendiren BİTG, bu sayede CSR Europe'un 28 Ekim'de Brüksel'de düzenlediği etkinlikte de Türkiye'yi temsil etme hakkını kazandı.
İşte bu çerçevede kendilerine bu başarıları kazandıran projelerin liderlerini de yanına alan Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu'nun mimarları Belçika'nın yolunu tuttu ve onlara bu seyahatlerinde ben de eşlik ettim.
Büyük bir emeğin ve takım çalışmasının ödülü niteliğindeki bu yolculukta hepsinin gözlerindeki heyecan, gurur ve mutluluğu daha ilk bakışta fark etmek mümkündü. Nitekim bu duygular BİTG standının Brüksel'de 400'den fazla katılımcının iştirak ettiği "CSR Europe İşletme 2020" etkinliğindeki en renkli stand olmasını sağladı.
Peki, Bilim İlaç'a Türkiye'de birincilik ve ülkemizi uluslararası alanda temsil etme hakkı veren projeler neler?
İşte BİTG'nin 5 yıl içinde gerçekleştirdiği ve hepsi halen daha devam eden 8 toplumsal sorumluluk projesi:
1- Engelleri Kaldırın: Engelli çocukların sosyal hayata daha yoğun katılımını sağlamayı hedefleyen bir proje.
2- Kariyerimin Kontrolü Bende: Doğu illerindeki üniversite öğrencilerinin hem kişisel hem de kariyer gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 4 gün suren ve 10-12 farklı eğitim içeren kongreler düzenleniyor
3- Hayat Kurtar: AB destekli bu projede kaza öncesi önlemlerin alınması ve kaza sonrası ilk yardım bilincinin kazandırılması hedefleniyor.
4- Tohumlar Fidana Fidanlar Ağaca: Bu projede amaç çocuklara doğa sevgisini kazandırmak.
5- Bilim’in Kardeşleri Diş Dostu Projesi: Çocukları diş sağlığı konusunda eğiterek, sağlıklı, çürüksüz dişlere sahip nesiller yetiştirmeyi amaçlayan bu projede, her ay iki saat öğrencilerle buluşan gönüllüler özel hazırlanmış eğitim materyallerini kullanarak, bir yıllık öğretim dönemi boyunca düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırma amaçlı olarak çocuklarla bir araya geliyorlar.
6- Bilim’in Kardeşleri Meraklı Kitaplar, Yaratıcı Okuma: Bu projede amaç ilköğretim çocuklarına yaratıcılıklarını ve meraklarını geliştirerek kitap okumayı sevdirmek.
7- Bilim’in Kardeşleri Tiyatroda: Bu proje, sahnelenen çocuk oyunlarıyla ilköğretim çocuklarının sosyal yaşamlarına ve kişisel katkıda bulunmayı hedefliyor.
8- Bilimin Kardeşleri Okulda Projesi: Bu proje kapsamında gerçekleştirilen örnek faaliyetler olarak kütüphane ve bilgisayar laboratuvarı kurulumları, öğrencilere yönelik kırtasiye ve giysi yardımları ile okul boyama faaliyetleri gösterilebilir.
Şirket çalışanları, üst yönetim tarafından desteklenen ve "Turuncu saat" ismi verilen bir uygulama çerçevesinde, mesai saatlerinden haftada 2 saati kullanarak, kendilerine toplam 15 bin 230 ekstra saat yarattılar ve bu değerli projelerin içinde yer aldılar.
“ÖNEMLİ OLAN İLK ADIMI ATMAK”
BİTG platformunun en başından beri içinde olan Bilim İlaç İnsan Kaynakları Müdürü Gülçin Tekin ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Dilek Mete, başarılarının sırrını, şirket çalışanlarının bu projeleri çok fazla sahiplenmesi olarak açıkladı.
Projelerinin etki alanının “halka halka” büyüdüğünü ifade eden Tekin, “İlk önce küçük bir ekiptik sonra 748 kişilik büyük bir ordu haline geldik. Tabii ki bir sonraki aşamada toplumu da dahil edecek konuma gelmek istiyoruz. Ama bunun için hazırlıklı olmak istiyoruz. Burada iyi planlama yapmalıyız. Örneğin ilköğretim öğrencilerine gidip kitap okuma projesi yapıyorsa arkadaşımız, öncesinde onun eğitimini alarak oraya gidiyor. Toplumla da yapacağımız projelerde de öncelikle onları bilinçlendirerek bunları gerçekleştirmeliyiz.
Mete ise insanların gönüllü olmak istiyorlarsa önemli olanın ilk adımın atılması olduğunu vurguluyor ve ekliyor:
“Kişi ilk adımı atsın oradan alacağı hazla onun devamı mutlaka geliyor.”