Güncelleme Tarihi:
Devlet başkanı olan kadınlar:
Finlandiya: Tarja Halonen, 2000 Şubat ayında devlet başkanı seçilerek ülkesinin ilk kadın lideri oldu.
Tarja Halonen, Finlandiya'nın ilk kadın lideri. |
Filipinler: Gloria Arroyo, 2001 Ocak ayında yolsuzluktan azledilen Joseph Estrada'nın yerine devlet başkanı atandı.
İrlanda: Mary McAleese, 1997 Ekim ayında devlet başkanı seçildi. McAleese, 2004'te yeniden bu göreve yeniden seçildi.
Letonya: Vaira Vike-Freiberga, 1999 yılının Temmuz ayında devlet başkanlığı koltuğuna oturarak, Doğu Avrupa'nın ilk kadın devlet başkanı oldu.
Başbakan olan kadınlar:
Almanya: Angela Merkel geçen Kasım ayında başbakan oldu. Merkel, ülke tarihinde bu göreve getirilen ilk kadın unvanını taşıyor.
Yeni Zelanda: Helen Clark, ilk kadın başbakan olarak 1999 Aralık ayında iktidara geldi.
Bangladeş: Bangladeş'i 1991 ile 1996 arasında yöneterek ilk kadın başbakan unvanını kazanan Begüm Halide Ziya, 2001'de yeniden iktidara geldi.
Sao Tome: Maria do Carmo Silveira, geçen yıl Haziran ayında başbakan atandı.
Mozambik: Luisa Diogo, 2004 Şubat ayından bu yana başbakanlık yapıyor.
Liberya: Liberya'da devlet başkanı seçilen Ellen Johnson Sirleaf, görevine başlaması dolayısıyla yemin ederek, Afrika'nın seçimle işbaşına gelen ilk kadın başkanı olarak tarihe geçti.
Krem rengi bir elbise giyen Johnson Sirleaf, binlerce davetlinin katıldığı törende, Yüksek Mahkeme Başkanı Henry Reed Cooper'ın okuduğu yemin metnini tekrarladı.
Sirleaf, bir eli İncil'e basılı olarak yemin ederek, Liberya Cumhuriyeti devlet başkanlığı görevinin gerektirdiklerini dürüst, tarafsız ve tam olarak yerine getirmek için elinden geleni yapacağını söyledi.
Sirleaf, çeyrek yüzyıllık darbeler ve savaşlardan sonra barış için çabalayan yıkık bir ülkenin sorumluluğunu almış oldu. Sirleaf, ülkesinde birliği sağlama ve ülkenin yeniden inşası için gereken yardımı sağlayacak ülkelerin güvenini tesis etme sözü vermişti.
Tören sırasında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Amerikan gemilerinin de savaşın sona erdiği 2003'ten beri ilk kez, hem destek göstergesi olarak hem de törene katılan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve “first lady” Laura Bush'u korumak için kıyıda oldukları görüldü.
Sirleaf, azad edilen Amerikalı kölelerin 1847'de kurduğu Liberya'nın devlet başkanı olarak 6 yıl görev yapacak.
Charles Taylor adındaki isyancı lideri 1989'da komşu Fildişi Kıyısı'ndan ülkeyi istila etmiş, ateşkesten sonra yapılan seçimlerde 1997'de devlet başkanı olmuş, 2003'te yapılan barış anlaşması çerçevesinde Nijerya'ya sürgüne gitmişti.
Taylor'ın istilası sırasında kendisini kısa bir süre için desteklemiş olması, Sirleaf'ın hala eleştirilmesine yol açıyor.