Güncelleme Tarihi:
INCB Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, INCB tarafından hazırlanan 2009 Dünya Raporu ile ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenledi. Raporla ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Atasoy, “Türkiye Captagon imalatçısı ülkeler arasında gösteriliyor. Nitekim bir imalathane yapılan baskında bu durum ortaya çıkarılmıştı” dedi. Atasoy, özetle şu bilgileri verdi:
“Türkiye komşu ülkelerin yeterince işbirliği yapmamasından şikâyetçi. Kurulun saptamalarına göre, İran üzerinden Türkiye’ye her yıl 95 ile 100 ton arasında eroin giriyor. Avrupa Birliği ülkelerinin transit yolu üzerinde bulunan Türkiye’de polisin yaptığı operasyonlarda bu miktarın ancak yüzde 9-10’luk bölümü yakalanabiliyor.”
Nedenleri sorgulanmalı
“Bu kadar güçlü bir polis teşkilâtı ile bu kadar az miktarda eroin yakalandığı için hükümetin dikkatini çekmek istiyoruz. Meksika’da da benzer sorunları tespit etmiştik. Onlar bu durumu araştırdı, uyuşturucu çetelerinin operasyonları önceden haber aldıklarını belirlediler. Her ülke bunun nedenlerini sorgulamak zorunda.”
Atasoy, bir önceki yıla göre 2009 raporunda Türkiye’nin çok ağır dille suçlanmasının nedeninin sorulması üzerine, “Afganistan’da üretilen uyuşturucu miktarını, İran’a giren ve çıkan miktarı çok iyi biliyoruz. Türkiye belki ton olarak geçen yıla göre biraz fazla eroin yakalamış olabilir. Ama Türkiye’den çıkan eroin yakalanan miktarın 10 katı” dedi. Atasoy, “2000’li yılların öncesinde Türkiye’de uyuşturucu yakalama oranı yüzde 25’lerdeydi. Bu rakamın şimdi yüzde 10’lara kadar gerilemesinin nedenleri araştırılmalıdır” dedi.
Eroin güzergâhının başlangıç ülkesi
? RAPORDA, afyon türevi uyuşturucu pazarının Doğu Avrupa’da genişleyerek özellikle Arnavutluk, Beyaz Rusya, Hırvatistan, Moldova, Rusya Federasyonu ve Balkan hattı üzerindeki ülkeleri içine aldığı belirtildi. “Avrupa’da en fazla eroin ele geçirilen ülkeler İngiltere, İtalya ve Almanya oldu. Söz konusu ülkelere kaçırılan eroinin güzergâhını ise Hollanda, Türkiye, Belçika ve Pakistan oluşturdu. 2008’de Avrupa’da ele geçirilen afyon türevi uyuşturucuların yüzde 92’sini eroin teşkil etti. Uyuşturucular genellikle kara veya tren yolu aracılığıyla kaçırılıyor. Son dönemde hava yolunun da uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıldığı anlaşılıyor” ifadelerine yer verildi.
Avrupa’da fiyat yüz katı
EMNİYET birimlerinden alınan bilgiye göre, Afganistan’da yüzde 70-80 saflığında üretilen eroinin kilosu 100-300 dolar arasında satın alınabiliyor. Bu fiyat, İran üzerinden Türkiye’ye getirildiğinde 3-4 bin dolara çıkıyor. Avrupa ülkelerinde ise en az 100 katı fiyata pazar bulunabiliyor. Afganistan’dan 100 ton eroin 10 milyon dolar fiyatla satın alınabiliyor. Bu eroin Avrupa ülkelerine ulaştıktan sonraki fiyatı ise 1 milyar dolara kadar yükseliyor.
İnternetten kırmızı reçeteli ilaç
KIRMIZI reçete ile satılması gereken ilaçların internet ortamında pazarlandığına da raporda dikkat çekildi. Raporda bu bölümle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Genelde reçete ile satılan ilaçların istismarı uykusuzluk ve ağrı gibi sağlık sorunlarının uygun olmayan yollardan tedavi edilmesi olarak algılanıyor. Ancak, uykusuzluk ve ağrı gibi durumlar genelde uyuşturucu bağımlılığı sonucu ortaya çıkan sorunlar oluyor. Ayrıca, söz konusu ilaçların kullanılması eroin ve kokain gibi uyuşturucu maddeleri kullanmak kadar ölümcül oluyor. İçerdikleri maddeler uyuşturucular ile aynı etkileri gösterdiğinden ve yaygın olarak bulunabildiklerinden, yasal kontrol altına alınmış maddeler içeren ilaçlar, yasa dışı uyuşturucu yapımında da kullanılabiliyor.
Rapordaki rakamlar
TÜRKİYE, raporda Batı Asya bölümünde yer alıyor. Rapora göre, 2007’de ele geçen eroin miktarı 13.2 ton iken, 2008’de bu rakam yüzde 14 artarak 15 tona çıkıyor. Ele geçen kokain miktarı ise 2003’te sadece 3 kilo iken, 2005’te 40 kiloya, 2006’da 77 kiloya, 2007’de 114 kiloya yükseliyor. 2008’de ise 105 kiloya geriliyor. Rapora göre, MDMA (Ecstasy) ve Captagon gibi sentetik ilaçlar yakalanışında da 2005’e kadar somut bir artış vadr. Ancak, 2005-2008 döneminde ele geçen Ecstasy miktarı yüzde 35 oranında düşüyor.