Güncelleme Tarihi:
Merkezi Brüksel'de bulunan Kurum tarafından hazırlanan 80 sayfalık rapora göre, gazetecilik mesleği için en tehlikeli ülkelerin başında Irak ve Rusya geliyor.
Gazetecilerin çoğunun, kendi ülkelerinde hayatlarını kaybettikleri belirtilen raporda, bunların yaklaşık yarısının vurularak, diğerlerinin bombalı saldırılarda, dövülerek, bıçaklanarak, işkence görerek ya da parçalanarak öldükleri kaydedildi.
Raporda, 8 ölümden biri için dava açıldığı belirtildi.
Rusya, Irak ve Kolombiya'nın son 10 yılda gazeteciler için en tehlikeli bölgeler olduğu ifade edilen raporda, bu bölgelerde gazetecileri bekleyen tehlikelerin yolsuzluk, kanunsuzluk ve medya çalışanlarına karşı şiddet eylemlerinde bulunanların kişisel dokunulmazlığı olduğu bildirildi.
Geçen yıl Irak'ta 138, Rusya'da 88 ve Kolombiya'da 72 gazetecinin öldüğü kaydedilen raporda, gazeteciler için diğer muhtemel tehlikeli yerlerin Filipinler, İran, Hindistan, Cezayir, Meksika, Pakistan ve eski Yugoslavya cumhuriyetleri olduğu ifade edildi.
Raporda, bazı haber kurumları, muhabirlerini çelik yelek ve iletişim araçları gibi gerekli malzemeleri vermeden tehlikeli bölgelere gönderdiği için de eleştirildi.
Hükümetlerden, bu gazetecilerin ölümlerinden sorumlu olanları bulup yargılamalarının istendiği raporda, ordulardan da çatışma sırasında basın özgürlüğünü tanımaları istendi.
Rusya'nın önde gelen Kommersant gazetesinin muhabiri İvan Safronov, geçen cuma başkent Moskova'da 5. kattaki evinin penceresinden düşerek hayatını kaybetmişti. Gazetecinin bu şüpheli ölümüyle ilgili soruşturma başlatılmıştı.
Anna Politkovskaya da Çeçenistan'daki Rus birliklerinin ihlalleriyle ilgili araştırma yaptığı bir dönemde geçen ekimde evinin önünde vurularak öldürülmüştü.