Güncelleme Tarihi:
14 Ağustos’ta bir polisin öldürülmesi ve karakollara yönelik saldırılara karışan 529 kişiye geçen ay idam cezası verilmişti. Dün bunlardan 492’sinin cezası müebbet hapse çevrildi. Davanın ikinci kısmında ise aralarında İhvan liderlerinden Muhammed Bedii’nin de bulunduğu 683 kişi hakkında yeni idam kararı çıktı.
MISIR’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yapılan darbe sonrası çıkan olaylarla bağlantılı olarak yargılanan Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi 529 kişi hakkında verilen idam cezalarından 492’si müebbet hapse çevrilirken aynı davanın ikinci bölümünden 683 idam kararı çıktı. Minye Ceza Mahkemesi ‘şiddete teşvik, karakollara saldırı ve polis memurlarını öldürme’ suçlamasıyla aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de bulunduğu 683 kişi hakkında ilk kararını açıkladı. 8 ile 10 dakika sürdüğü söylenen duruşmadan çıkan karara göre davalılardan hepsi idam cezası aldı. Nihai karar öncesi Mısır Müftüsü’ne gönderilen kararlar, 21 Haziran’daki duruşmada sanıkların yüzüne okunacak. Aynı mahkeme daha önce haklarında idam cezası verdiği 529 kişi hakkındaki dosyayı da sonuçlandırdı. Sanıklardan 37 kişi hakkında verilen idam kararını onaylayan mahkeme diğerlerinin cezasını müebbet hapse çevirdi. Kararlara karşı temyiz yolu açık. Karar karşısında sanık ailelerinden bazıları bayılırken, “Hasbunallahu ve nimel vekil (Başımıza gelecek her türlü bela ve musibete karşı Allah bize yeter. O, ne güzel dost ve ne güzel bir vekildir)” haykırışları duyuldu.
Karakol saldırısı yüzünden
14 Ağustos’ta Rabiat-ül Adeviyye Meydanı’na yapılan ve yüzlerce kişinin öldüğü müdahalenin ardından Minye’de karakollara düzenlenen saldırılar nedeniyle 1229 kişi hakkında dava açılmıştı. 24 Mart’ta duruşması 20 dakika süren davanın ilk bölümünde 397’si gıyabında olmak üzere 546 sanık yargılanmıştı. Bunlardan 529’u idam cezası alırken 17’si beraat etmişti. İdam kararları müftüye sevk edilmişti. Yasa gereği idam kararlarında Mısır Mütfüsü’nün görüşü alındıktan sonra nihai karar veriliyor. 683 sanıktan sadece 50’si tutuklu. Bu arada Acil İşler Mahkemesi, 2011’de Mübarek’in devrildiği gösterilerde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi’ni yasaklayıp mal varlıklarına el konulmasına hükmetti.
Yargıç değil kasap
Bina dışındaki sanık yakınları gözyaşı döküp “Adalet nerede”, “Yargıç değil kasap” diye bağırarak mahkemeyi protesto etti. Avukatlar duruşmayı boykot etti. Halid Elkomi isimli avukat, 529 kişi arasında öğretmen ve avukatların da bulunduğunu, bunların yüzde 60’nın 14 Ağustos günü olay yerinde olmadığına dair kanıtların mevcut olduğunu savundu.
Gül: Akıl almaz bir ceza
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Mısır’da 683 kişi hakkında çıkan idam kararına sert tepki gösterdi. Gül, “Demokrasinin askıya alındığı bir dönemde akıl almaz, inanılmaz cezaları kabullenmek mümkün değil. Bugünkü çağda olacak şeyler değil” dedi. Gauck da, “Almanya bu cezayı reddediyor. Çok endişeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanı siz de diplomatik imkânlarınızla biz de Avrupalılar olarak daha ölçülü yargıya geçilmesi için girişimde bulunabiliriz” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise “Umarız ki, hiç kimsenin idam edilerek, idam sehpasına götürülerek yok edilmesi değil, yapılan bu vahim yanlıştan bir şekilde dönülmesidir.”