Güncelleme Tarihi:
Akdeniz’de önceki gün yaklaşık 700 ila 900 göçmenin öldüğü tekne faciasının ardından Avrupa Birliği’nde (AB) alarm verildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, pazar günkü felaketin ardından “Dehşete düştük... İnsan kaçakçılarını durdurmak için elimizden geleni yapmalıyız, yapacağız” dedi. AB Dışişleri ve İçişleri Bakanları dün Lüksemburg’da konuyu masaya yatırırken, perşembe günü de AB liderleri bir araya gelecek.
TİTANİK’İ GEÇTİ
Dünya önceki günkü facianın şokunu atlatmaya çalışırken Uluslararası Göç Örgütü (IOM) dün de İtalya’nın Lampedusa Adası açıklarında 300 kişilik batmakta olan bir tekneden yardım çağrısı aldığını açıkladı. Kazada 20 kişinin öldüğü haberleri geldi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi ayrıca, Libya’nın yaklaşık 50 km açıklarında bir şişme bottan acil durum sinyali geldiğini ve botta 100-150 kişi olduğunu söyledi. Save The Children isimli yardım örgütünün sözcüsü Sarah Tyler önceki gün İtalya’nın Lampedusa Adası yakınlarında yaşanan facia için “Bu trajedi engellenebilirdi. Neredeyse Titanik kadar insan öldü, Costa Concordia’nın 31 misli fazla” dedi. Bir başka Titanik benzetmesi de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan geldi.
BM Genel Sekreteri, geçen yıl Akdeniz’de ölenlerin Titanik’te ölenlerin sayısını ikiye katladığı söyledi 1912’de yaşanan Titanik faciasında 1500’den fazla kişi ölmüştü. Palermo Savcısı Maurizio Scalia ise en az 1 milyon civarında göçmenin Libya’dan İtalya’ya gelmek üzere hazır beklediğini öne sürdü. Bu arada, önceki gün batan gemide can kaybının 700’den çok daha fazla olabileceği ifade edildi. Bir kazazede, teknedeki göçmen sayısının 950 civarında olduğunu söyledi. Kazazede, insan kaçakçılarının yaklaşık 300 kişiyi teknenin ambarında kilitli tuttuğunu ifade ederek, “Kafesteki fareler gibi boğuldular” dedi. Kurtarılanların sayısı ise 100’e çıktı.
RODOS’TA CAN PAZARI
Rodos’un Zefira Plajı’nın yarım mil açığında batan ahşap tekneden denize düşen; aralarında Suriye, Irak ve Afrikalıların bulunduğu kaçaklar balıkçılar tarafından fark edildi. Bazı kaçaklar yüzerek karaya ulaşırken, çoğunluğu suda olan toplam 148 kaçak kurtarıldı. Sağlık durumu iyi olmayan 49 kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Dört kaçağın ise cesedine ulaşıldı. Suda olası kayıp olma ihtimaline karşı, arama çalışması başlatıldığı belirtildi. Yunanlı bir yetkili, teknenin Türkiye’den insan kaçaklarının kullandığı rota üzerinde olduğunu söyledi.
AB'DEN ÇÖZÜM: KAÇAKÇI GEMİLERİ BATIRILACAK (Güven ÖZALP / BRÜKSEL)
Avrupa Birliği (AB) liderleri yasa dışı göç sorununu ve Akdeniz’de meydana gelen mülteci ölümlerini ele almak üzere perşembe günü olağanüstü nitelikli bir zirvede bir araya gelme kararı alırken, dışişleri ve içişleri bakanları 10 maddelik bir eylem planı üzerinde anlaştı. Planın unsurları şunlar:
*Akdeniz’de yürütülen Triton ve Poseidon operasyonlarının mali kaynakları artırılarak, operasyon alanı büyütülecek.
*Kaçakçıların yakalanması ve kullandıkları gemilerin batırılması için sistematik çaba harcanacak.
*Tüm göçmenlerin parmak izleri alınacak. İtalya ve Yunanistan’a sığınma başvurularını ele almak üzere özel ekipler gönderecek.
*Acil yerleştirme mekanizmaları devreye sokulacak. Mültecilerin gönüllülük temelinde farklı AB ülkelerine yerleştirilmesine yönelik proje başlatılacak. Yasa dışı göçmenlerin çabuk şekilde geri gönderilmelerini sağlayacak yeni bir program hayata geçirilecek.
* Libya’yı çevreleyen ülkelerle, özellikle Nijer’le angajman artırılacak.
Komisyon tarafından gündeme getirilen öneriler perşembe günü AB liderlerinin onayına sunulacak. AB, gemi batırma yöntemini Somali açıklarında 6 yılı aşkın süredir yürüttüğü Atalanta Operasyonu bağlamında korsanlara karşı uyguluyor.
3 YILDA 10 BİN GÖÇMENE MEZAR OLDU
Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken, hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı da tablonun vahametini ortaya koyuyor.
*İçsavaşlar ve terörle daha da istikrarsızlaşan Ortadoğu ve Afrika’dan kaçmak isteyen göçmenlerin sayısı arttıkça can kayıpları da artıyor.
*1993-2014 yılları arasında Akdeniz’de hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı 30 binden fazla.
*2007-2010 arasındaki üç yıllık dönemde 8 bini aşan göçmen ölümleri, 2011’den 2014 sonuna kadar en yüksek rakama ulaştı. 3 yılda 10 binden fazla insan Avrupa’ya ulaşmak isterken Akdeniz’de can verdi.