Güncelleme Tarihi:
2015 yılındaki silah harcamalarının incelendiği raporda silahlanmaya en çok harcama yapan ülke 596 milyar dolarla ABD oldu. Ancak ABD’nin harcaması bir önceki yıla göre yüzde 2.4’lük bir düşüş gösterdi.
Silah harcamalarındaki yükselişin asıl kaynağı ise Çin ve Ortadoğu ülkeleri oldu. Çin, yüzde 7.4’lük bir yükselişle 215 milyar dolar harcama yaptı. Suudi Arabistan ise 87.2 milyar dolarlık silahlanmasıyla listede Rusya’yı geçerek üçüncü sırada yer aldı. Raporda silaha en çok para harcayan ilk 15 ülke değerlendirildi.
NATO’nun Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa ülkeleri ise silahlanmaya bir yılda 250 milyar dolar harcadı. Raporda, petrol fiyatlarında devam eden düşüşün petrol ihraç eden ülkelerde askeri harcamaların düşmesiyle sonuçlandığına işaret edildi. Ancak Cezayir, Azerbaycan, Rusya, Suudi Arabistan ve Vietnam gibi bazı petrol ihracatçısı ülkelerin askeri harcamaları ise artmaya devam etti.
AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN'IN SİLAH HARCAMASI ARTTI
SIPRI’nin raporuna göre, geçen yıl Azerbaycan 3 milyar dolar, Ermenistan ise 447 milyon dolar askeri harcama yaptı. Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen, Azerbaycan’ın 2014 yılına oranla askeri harcamalarını, 2015’te Ermenistan ile yaşanan gerginlikten dolayı yüzde 8 oranında artırdığı vurgulandı. 2015 yılında 447 milyon dolar askeri harcama yapan Ermenistan’ın ise 2014’e göre 7.7 oranında askeri harcamalarını artırdığı belirtildi.
YOKSULLUĞUN KÖKÜ KAZINABİLİR
SIPRI raporunda dünya ülkelerinin silaha yaptığı yatırım ve harcamanın sadece yüzde 10’uyla Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar yoksulluğu ve açlığı bitirme hedefinin gerçekleştirilebileceğini belirtti.