Güncelleme Tarihi:
Bağımsız Seçim Komisyonu yetkilisi Farid Ayar, düzenlediği basın toplantısında, nihai sonuçları açıklamadan önce, “referandumun sonuçları ne olursa olsun, bu Irak'ı gerçek demokrasi yoluna sokmayı amaçlayan uygar bir adımdır” dedi.
Ayar, seçim komisyonu yetkilileri ve seçimlerin denetlenmesi sürecine katılan BM yetkililerinin, oylamanın sonuçlarını etkileyecek bir yolsuzluk bulamadıklarını” söyledi.
OYLAMA SONUÇULARINA İLİŞKİN RAKAMLAR
Kalıtımın yüzde 63 olarak açıklandığı referandumda Anayasa'nın reddedilmesi için en az 3 eyalette üçte ikiden fazla “hayır” oyu çıkması gerekiyordu. Irak'ın 18 eyaletinden, Sünnilerin çoğunlukta olduğu 4 eyaletten en az 3'ünde hayır oylarının fazla çıkması bekleniyordu.
Devrik Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in eyaleti Selahaddin'de yüzde 81, El Anbar'daysa 96,9 “hayır” oyu çıkmıştı.
Diğer bir Sünni eyaleti Ninova'daysa “hayır” oylarının yüzde 55'de kaldığı açıklandı.
Böylece Anayasa kabul edilmiş oldu. Sünnilerin çoğunlukta olduğu 4 eyaletin sonuncusu olan Diyala'da dahil, geri kalan 15 eyaletteyse Anayasa'ya verilen “evet” oyları, “hayır” oylarından fazla idi.
Referandumda, ülke çapındaysa anayasaya yüzde 21,41 “hayır”, yüzde 78,59 “evet” oyu çıktı.
FEDERAL DEVLET
Referandumda kabul edilen Irak Anayasası, ülkede federal sistem kurulmasını öngörüyor.
Buna göre ülkenin kuzeyinde Kürtler, orta kesiminde Sünni Araplar, güney bölgelerinde ise Şii Araplar federal yönetimler kurabilecek.
GENEL SEÇİMLER 15 ARALIK'TA
Sembolik nitelikteki bir devlet başkanı ve yardımcısı tarafından yönetilen Irak, şimdi daimi hükümet için 15 Aralık 2005'te seçime gidecek.
Seçimlerle 4 yıllığına tam Anayasal yetkilere sahip yeni bir Meclis seçilecek.
Parti ve siyasi gruplar 28 Ekim gününe kadar kendilerini seçim kütüklerine yazdırabilecek. Genel seçim, yeni kabul edilen anayasaya göre yapılacak.