Dünya şampiyonları Veliefendi'de

Güncelleme Tarihi:

Dünya şampiyonları Veliefendide
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 13:47

Uluslararası Amatör Jokeyler Federasyonu (FEGENTRI) Genel Kurulu İstanbul'da toplanacak.

Haberin Devamı

Genel Kurul vesilesiyle Dünya Şampiyonu bayan amatör jokeyler İstanbul'a gelecek.

Başkanlığını Fransız Nathalie Bélinguier'in yaptığı Uluslararası Amatör Jokeyler Federasyonu'nun (FEGENTRI) 56. Genel Kurulu, 16 Nisan Cumartesi günü İstanbul'da toplanacak. Türkiye Jokey Kulübü ve Türkiye Amatör Biniciler Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek genel kurula, 14 ülkeden 51 delege katılacak. Genel Kurul vesilesiyle Türkiye'ye gelen 2010 Dünya Şampiyonası'nda ilk üç sırayı alan bayan amatör jokeyler Tina Henriksson, Ruth Jefferson ve Pauline Boisgontier, 17 Nisan Pazar günü yapılacak Bayan Binici Koşusu'nda, Türk binicilerle birincilik için mücadele verecek.

GALA GECESİ VE 2010 ÖDÜLLERİ

FEGENTRI Genel Kurulu'na katılan misafirler, Byerley Turk Salonu'nda 16 Nisan Cumartesi akşamı yapılacak olan gala gecesinde bir araya gelecek ve "Fegentri 2010 Dünya Şampiyonası"nda ilk üçe giren amatör jokeylere ödülleri verilecek. Ayrıca dünyanın ilk amatör bayan jokeylerinden biri olan Esin Atman Zembilci anısına gala yemeğinde kızı Ela Zembilci'ye ve geçmiş yıllarda amatör jokey olarak at binen Tulga Yüzatlı, Semiral Bilbaşar, Timuçin Sertol, Metin Körmükçü , Neylan Etiman ile Aldo Baldini'ye de birer plaket takdim edilecek.

Haberin Devamı

2010 yılında bayanlarda İsveçli Tina Henriksson Dünya Şampiyonluğu'nu elde ederken, ikinciliği İngiltere'den Ruth Jefferson üçüncülüğü Fransa'dan Pauline Boisgontier aldı. Erkeklerde ise Fransız Florent Guy Dünya Şampiyonu olurken, İrlanda'dan Paul Power ikinci, İngiltere'den Harry Challoner üçüncü oldu.

FEGENTRI

1955 yılında amatör biniciler tarafından kurulan FEGENTRI'nin o yıllardaki kurucu üyeleri Fransa, Almanya, İtalya, İsveç ve İsviçre iken, günümüzde bu üye sayısı Türkiye ile birlikte 24 ülkeye yükselmiş durumdadır. Amacı, amatör biniciliği teşvik etmek olan FEGENTRI, erkek ve bayan amatör jokeyler için ayrı ayrı olmak üzere iki adet "Dünya Amatör Biniciler Şampiyonası" ve bir de "Fegentri Dünya Uluslar Kupası" organize etmektedir. Bu şampiyonaların ayakları, İngiltere, İrlanda, Fransa, Katar, A.B.D., Mauritus, Hollanda, Almanya ve Türkiye gibi dünyanın farklı ülkelerinde koşulmakta ve her üye ülkenin en iyi amatör binicisi, ülkesini bu yapılan organizasyonda temsil etmektedir. Biniciler amatör olduklarından bu yarışlardan bir gelir elde etmemektedir.

Haberin Devamı

Türkiye Amatör Biniciler Derneği, 2009 yılında kuruldu ve aynı yıl Marbella, İspanya'da yapılan FEGENTRI genel kurulunda üyeliğe kabul edildi. 2010 yılında Curragh, İrlanda da yapılan genel kurulda ise toplantının 2011 yılında Türkiye'de yapılmasına oy birliği ile karar verildi. Türkiye Amatör Biniciler Derneği'nin Başkanlığını aynı zamanda Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyesi de olan, S. Selman Taşbek yürütüyor.

TÜRKİYE'DE AMATÖR BİNİCİLİĞİN GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜ

Dünyanın ilk amatör bayan jokeylerinden biri olan Esin Atman Zembilci, 1945 yılında amatör yarışlarda at binerken Tulga Yüzatlı, Semiral Bilbaşar, Timuçin Sertol, Metin Körmükçü , Neylan Etiman, Aldo Baldini, Emine Sılan gibi daha birçok isim de amatör olarak yarıştılar.

Haberin Devamı

En son 1982 senesinde yapılan amatör yarışlar, 2006 yılında 'Centilmen Koşuları' adıyla tekrar başladı. Özellikle hem amatör hem de profesyonel bayan jokeyleri teşvik etmek amacıyla, günümüzde Bayan Binici Koşularına ağırlık verilmektedir. 2011 sezonunda 6 adet Bayan Binici Koşusu, 2 adet Amatör Binici Koşusu ve 2 adet FEGENTRI Dünya Şampiyonası Yarışı (yerli ve yabancı amatör bayan biniciler için) koşulacak.

Tina Henriksson 2010 yılında ülkemizde birinciliğe uzanmıştı. (soldan sağa) Türkiye Amatör Biniciler Derneği Başkanı S. Selman Taşbek, Tina Henriksson, FEGENTRI Genel Sekreteri Susanna Santeson ve Başkan Nathalie Bélinguier.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!