Dünya Kupası, 2026’da daha büyük

Güncelleme Tarihi:

Dünya Kupası, 2026’da daha büyük
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 19:53

FIFA, 2026 Dünya Kupası’na katılacak ülke sayısını 32’de 48’e çıkaran öneriyi kabul etti. Yeni statüyle birlikte 48  takım, 3’erli olarak 16 grupta mücadele edecek.

Haberin Devamı

Son kararla en çok artış 4’er ülkeyle Afrika ve Asya kıtalarında oldu. Avrupa’nın sayısı da 3 ülke arttı. 2 ülke de uluslararası play-off ile belirlenecek. Dünya Kupası, 1998’den bu yana 4’erli gruplardan toplam 32 takımdan oluşuyordu.Kulüpler isyan etmiştiYolsuzluk nedeniyle FIFA Başkanlığını bırakmak zorunda kalan Sepp Blatter’ın ortaya attığı ve yerine gelen Gianni Infantino’nun da desteklediği öneri Zürih’te dün 37 üyeye sunuldu. Mevcut durumun korunması dahil, 4 öneriden oluşan paketten üyeler 48 takımı seçti.  Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Arsenal ve Chelsea gibi dev kulüpler 48 takım önerisini maç trafiğini daha da artıracağı için karşı çıkıyordu. Yine Avrupa Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı Karl-Heinz Rummenigge de “Yeniden spora odaklanmalıyız. Politika ve ticari kaygılar sporda birincil derece önemde olmamalı” diyerek sayının artmasına karşı çıkmıştı.2026 Dünya Kupası için en büyük aday ABD olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

HÜRRİYET YAZARLARI DÜNYA KUPASI’NIN YENİ FORMATINI TARTIŞTILAR

KENAN BAŞARAN

FUTBOL TV DİZİSİ OLUYOR

Futbol, FIFA ve UEFA tarafından bir nevi televizyon dizisine dönüştürüldü. 7/24 mesai yapan futbolda gün gelecek kadrolar 50 kişiye çıkacak ve maçlar da üçer devre halinde oynanacak!  

FUTBOL, pastadan pay kapma savaşı veren FIFA ve UEFA’nın TV’ler için oynattığı bir nevi diziye dönüşmüş durumda. En kötü maç bile büyük yatırım yapılan dizilere göre reytingi daha çok garanti ediyor. Bu da maç sayısını artırmayı kaçınılmaz kılıyor. Milli takımlar, kulüplere direnemiyor. FIFA da format değişiklikleriyle ayakta tutmaya çalışıyor. 

1- ARTIK FUTBOLU ÖZLEYEMİYORUZ

GENEL olarak bu bir ekonomik operasyon. Ama oyunun bu kadar ticarileşmesi uzun vadede ölümüne de neden olabilir. Halihazırda maç sayısı zaten takip edilemez bir seviyede. Eskiden futbolcu da taraftar da Dünya Kupası’nı özlerdi. Peki ya şimdi? Neyse ki gruplar üçerli olacak.

2- KUPALAR ANGARYA OLDU

TÜRKİYE’de kulüpler, Ziraat Kupası’nı angarya sayıyor. Avrupa Ligi bir yana, Şampiyonlar Ligi’nin bile cazibesi azalmış görünüyor. ‘Burası başka bir seviye’ denilen ligin bir maçında 12 gol atılıyor! Bir çok insan Şampiyonlar Ligi’ne bile gruplardan sonra ilgi gösteriyor. 

Haberin Devamı

3- 11 OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ DE OLUR 

DAHA fazla ülkenin dünya sahnesinde yer alacak olması elbette güzel. Zaten ben de sadece bu yüzden sayının artmasına destek olabilirim. Ancak futbolun bu 7/24’e yayılan mesaisi, bizi sanırım 50 kişilik dev kadrolara doğru götürecek! Bir sonraki aşama 3 devreli ve 11 oyuncunun değiştirilebildiği futbol maçlar olacak!

UĞUR MELEKE

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda sayı 24’e çıktığında da endişeler vardı, ama Fransa 2016 çok harika geçti. Kaliteyi düşürme ihtimali olsa da ayrışma yüzyılında birleşmek için güzel bir bahane olacak.

BiRLEŞMiŞ Milletler (BM) eski genel sekreteri Kofi Annan, futbolu kıskandığını çünkü FIFA’nın BM’den daha fazla ülkeyi aynı ülküde buluşturabildiğini söylemişti yıllar önce. Kupanın 32’den 48’e genişlemesinin kaliteyi düşürme ihtimali var, doğru. Ama ayrışma yüzyılında birleşmek için güzel bir bahane olacak bence Dünya Kupası... 

Haberin Devamı

1- ARDA’NIN HAYATININ FIRSATI

NAVAS, Raducioiu, Schillaci gibi sayısız adamın hayatı Dünya Kupası’nda değişti. 2014 Dünya Kupası’na gidemeyen Ibrahimovic’li İsveç, Arda’lı Türkiye, İzlanda, Danimarka, Burkina Faso ya da Mısır orada olsaydı, çok daha farklı oyuncunun hayatının fırsatı olmayacak mıydı bu?

2- FUTBOL BAYRAMI UZAYACAK

ÜSTELİK futbolseverler için Dünya Kupası, bu oyunun zirvesi demektir. Dünya Kupası’da daha fazla maç olması, belki daha fazla sürmesi, sporseverler için 4 yılda bir gelen bayramın uzaması demek. Sanırım hiçbir sporsever, 47 ayın sultanının birkaç maç uzamasına hayır demeyecektir.

3- EURO 2016 ÖRNEĞİ VAR

BU endişeler Avrupa Şampiyonası’nda katılımcı ülke sayısı 24’e çıkarken de yaşandı fakat sonuç ortada. Üstelik Hollanda, Yunanistan, Norveç, Danimarka gibi önemli ülkeler bile 24 ülke arasına girememişken, harika bir turnuva oldu Fransa 2016’da. 48’li Dünya Kupası da bizi yanıltabilir ve şaşırtabilir olumlu anlamda...

BAKMADAN GEÇME!