DTP şimdi daha radikal

"Anayasanın ilk dört maddesi değişmelidir."

22 Temmuz seçimlerinden önce, ilk ve son karşılaşmamızda, Emine Ayna Mardin’de masaya oturduğumuzda bunu söylüyor. O sırada, milletvekili adayı. Şimdi DTP milletvekili. Ayrıca, şimdi DTP’de eş başkan adayı.

DTP, genel başkanı ile eş başkanını değiştirme kararı alıyor. Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk gidiyor, yerine Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ile Mardin milletvekili Emine Ayna geliyor.

Meclis’te yirmi DTP milletvekili varken, DTP’nin genel başkanlığına şimdi Meclis dışında bulunan birisi getirmesi çok dikkat çekici.

AYNA KÜRTÇE BİLMİYOR

Emine Ayna
avukat. Kendisiyle Mardin’de sohbet ederken, düşüncelerini hayli radikal buluyorum. Bunu da, kendisine söylüyorum.

Anayasanın ilk dört maddesi değişmeli, derken, özellikle dil konusunu vurgulamak istediğini düşünüyorum. Yani, resmi dil Türkçe ve Kürtçe olmalı, tezini savunuyor.

Ayna Kürt. Ama, Kürtçe bilmediğini söylüyor. Bununla birlikte, temsil ettiği toplum açısından, dili ön plana çıkartıyor.

Türkiye’nin toprak bütünlüğünü, birlikte yaşamak isteğini, bölünmeye karşı olduğunu da ekliyor.

Bende bıraktığı izlenim, kadın olmasına rağmen, sert çizgileri var.

ANLI RADİKAL

DTP’nin Genel Başkanlığına getirilmesi beklenen Fırat Anlı ise, insan ilişkilerinde ılımlı, kibar, ama siyasal açıdan radikal biri olarak tanınıyor. Az konuşuyor. Asıl mesleği avukatlık.

Osman Baydemir’in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığında, rakibi Fırat Anlı. Parti, onun üzerinde de duruyor, sonra Baydemir’de karar kılınıyor. Anlı HADEP, DEHAP geleneğinden geliyor. Aniden ortaya çıkan biri değil. Politik geçmişi var.

DEĞİŞİMİN ANLAMI

DTP’deki değişim hangi anlamı taşıyor?

1- Hem Fırat Anlı’nın, hem Emine Ayna’nın daha radikal bir çizgide olması, DTP’nin de daha radikal bir çizgiye kayması anlamına gelebilir. Yaşadığımız koşullara ters. Umarım, yanılıyorum.

2- Genel Başkanın Meclis dışından biri olması, birilerinin acaba DTP’nin Meclis’te bir işe yaramayacağını düşündüğü anlamına mı geliyor? Eğer öyleyse, müthiş yanlış bir adım.

3- Meclis’teki DTP Kürt Sorununa çözüm bulamaz, diye düşünmek, şiddet ortamını daha da gerebilir ki, bu da, bir siyasal partinin varlığına aykırı.

Zaman zaman "DTP, PKK’nın siyasal kanadıdır" türünden görüşler ileri sürülüyor. DTP’deki seçimin, bu görüşleri pekiştirmek yerine, tekzip etmesi en mantıklı yol.

Anıl ve Ayna’nın bu yönde uğraş vermesini diliyorum. Ancak, kaygılıyım.

Talabani gelmiyor

IRAK’a Komşu Ülkeler Toplantısı 1-3 Kasım’da İstanbul’da toplanıyor.

Toplantıya Talabani gelmiyor. Irak’ı temsilen Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari katılıyor. Talabani, Türkiye’nin kendisini çok hırpaladığı kanısında. Irak tarafı, geçen haftaki Ankara görüşmelerinden de, hiç memnun değil. Onlara göre, öneri getirmişler, ama Ankara geri çevirmiş.

Oysa, getirilen öneriler arasında, elle tutulabilir, tek öneri yok. Irak, hala masal anlatmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, Zebari Türkiye’ye gelmeden önce, bir jest yapmak istiyorlar. PKK’nın elinde bulunan sekiz askerin serbest bırakılması için PKK ile görüşüyorlar.

Bu jest bile, iyi olsa dahi, PKK kanatlarımın altında konumunu doğrulamıyor mu?
Yazarın Tüm Yazıları