Dronelar iş başına!

Güncelleme Tarihi:

Dronelar iş başına
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 17:13

Drone denilince aklınıza ne geliyor? Üzerine bir kamerası bulunan ve havadan görüntü çekmeye yarayan bir cihaz mı? Büyük olasılık şu anda birçok kişinin aklına bu geliyor. Ancak dronelar teknoloji dünyasının belki de en devrimsel cihazlarının başında geliyor. Her ne kadar şu anda genellikle havadan görüntü çekmek için kullanılsalar da gelecekte çok daha fazlası olacak.

Haberin Devamı

Bunu ispatlayan bir araştırma, danışma şirketi Boston Consulting Group tarafından gerçekleştirildi. Yapılan araştırmaya göre önümüzdeki yıllarda şirketler, araç filoları yerine drone filoları kurmaya başlayacak. Başka bir deyişle endüstrilerin yer operasyonları havaya taşınacak ve yeni servis gelirleri yaratılacak. 2050 yılına geldiğinde ise Avrupa ve ABD'de yılda 1 milyon adet endüstriyel drone kullanılacak ve bu da şirketlerin hizmet gelirini 50 milyar dolar arttıracak.

ÜÇ EVRE YAŞACANAK
İşin aslına bakacak olursak endüstriler şu anda drone kullanımına başlamış durumda. Amazon gibi teslimat yapan şirketlerin yanı sıra güvenlik, tarım, madencilik ve telekomünikasyon şirketleri dronelara aktif olarak operasyonlarında yer veriyor. Ancak bu daha başlangıç. Çünkü endüstriler için droneların evrimleşmesi gerekiyor. Boston Consulting Group, bu süreci üç evreye ayırmış:

Birinci evre: Şu anda kullanılan dronelar birinci evrede yer alıyor. Çoğunlukla üretim sahalarını ve teçhizatı incelemek, performansı ölçmek ve arızaları önlemek için kullanılıyor. Birinci evredeki dronelar, 500 metre gibi daha alçak irtifalarda bir operatör tarafından yönlendiriliyor. Petrol ve gaz üreticileri rafinerileri denetlemek için droneları kullanıyor ve tehlikeli bir işi insanlardan alıyor. Madencilikte, stokları izlemek gibi gündelik işlerde kullanılıyor. Tarımda, alanların yönetilmesini kolaylaştırıyor. Telekomünikasyon operatörleri, iletişim kulelerini denetlemek için droneları kullanıyor.

İkinci evre: En büyük avantajı, uzaktan kontrol edilen drone modelleri. Şu anda bir drone yaklaşık 2 kilometre çapındaki bir alan içinde yönetilebiliyor. İkinci evrede ise drone operatörleri, şirketeki masalarından droneları yönetebilecek. Ayrıca ülkelerin de buna uygun düzenlemeleri de hayata geçirmesi gerekiyor. Uzaktan kontrol edilen dronelarla beraber endüstriyel kullanım açısından önemli bir aşama kaydedilecek. Enerji şirketleri yüzlerce kilometre uzaklıktan tesislerini kontrol edebilecek. Teslimat şirketleri posta ve paketleri şirketlerin merkezlerinden müşterilerine paketleri ulaştırabilecek.

Dronelar iş başına


OTONOM DRONELAR
Üçüncü evre: 25 yıl içinde droneların otonom uçuşları hayata geçecek. Dronelar, yapay zekâ gibi teknolojiler sayesinde uçuş kararlarını kendileri verebilecek ve bu sayede şirketlere operasyonları yönetilmesi için önemli avantaj sunacak. Bir enerji şirketinin tesisinde sorun çıktığında endüstriyel internet sayesinde bu otomatik olarak dronelara iletilecek. Şirketin merkezinde kalkan drone, sorunun yaşandığı noktaya gidecek ve oradan aldığı verileri şirketlere sunacak. Teslimat alanında ise verilen siparişler, kutulama hatlarından direkt olarak dronelara verilecek. Dağıtıma çıkan dronelar, en uygun harita yoluyla görevini tamamlayacak.

Dronelar iş başına


PETROL RAFİNERESİ GÖREVİ

Günümüzde ise endüstriyel alanlarda kullanılan droneların örnekleri artıyor. Bunlardan biri GE bünyesindeki yeni iş alanları yaratma bölümünün geliştirdiği bir drone modeli. Petrol rafineleri için geliştirilen bu drone, özel olarak geliştirilmiş 3 boyutlu (3D) görüntüleme sistemlerine sahip. Bu görüntüleme sistemlerinden gelen veriler rafinerilerin 3D modellerinin çıkarılmasını sağlıyor. Bu sayede rafineri içinde gerçekleşen değişiklikler anlık olarak izleniyor. Rafinerinin çalışmasını tehlikeye atacak değişikliklere anında müdahale edilerek operasyonların sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi sağlanıyor. Petrol rafinerisinin kontrolü için drone kullanılmasının en önemli noktası ise çalışanların kimyasal maddelere maruz kalmasını engellemesi.

Bu örnekten de görüldüğü üzere drone kullanımı endüstrilerde şimdiden etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı ve önümüzdeki dönemde de hızlanarak artacak. Neler yaşanacağını merakla bekliyoruz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!