Dr. Yanıt

Güncelleme Tarihi:

Dr. Yanıt
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2006 00:00

Cilt yaş ile birlikte niçin kırışır? Bu süreci yavaşlatmak mümkün mü?

Yanıt: Soruyu Pittsburg Üniversitesi’nden dermatoloji yardımcı profesörü Suzan Obagi yanıtlıyor: Bizler yaşlanırken doğal olarak ortaya çıkan değişimler sonucu kırışıklıklar oluşur ve bu kırışıklıklar sigara içmeye ve güneş ışığına maruz kalmak gibi dış etmenlere bağlı olarak artar.

Yaşlandıkça yavaş yavaş, kolajen denilen ve cildimizi diri tutan protein fiberlerini yitiririz. Sonuçta cilt giderek incelir ve daha hassas bir hale gelir. Ayrıca cilde esneklik kazandıran elastin ve cildin nem tutmasına yardımcı olan glikosaminoglikan veya GAG’ları da yitirmeye başlarız. Sonuç, daha kuru bir cilt ve sabitleşen kırışıklıklardır. Yalnız, bu tür değişiklikler çok yavaş meydana gelir ve cildimizdeki kırışıklıkların yalnızca küçük bir kısmı bu doğal etmene bağlı olarak oluşur.

Sözgelimi güneşin etkisi, sigara içmek ve hava kirliliği bu süreci hızlandırır ve cildin bazı kısımlarını kalınlaştırır. Cilt kanserleri, çiller ve güneş lekelerinin nedeni de bunlardır. Bu faktörler ayrıca normal sıkılaştırıcı ve nemlendirici kaybını çoğaltır. Sonuç kaba görünümlü, girintili çıkıntılı ve lekeli bir cilttir.

Cildi olabildiğince düzgün tutmak bakım ister. Her gün cilde en az SPF 35 dereceli bir güneş kremi sürmek gerekir. Bu kremin içinde titanyum ve çinko bulunması tercih nedenidir. 25 yaşına gelince Retin-A kullanmak yarar sağlar. Retin-A, A vitamini türevi olup jenerik adı tretinoin olan bir anti-aging kremidir. Tretinoin maddesi 30 yıldır kullanılıyor ve doktorlara göre oldukça yararlı. Krem ilk başta cildi pul pul kabartsa veya soysa da tretinoin ince çizgileri düzeltir, gözenekleri ve kahverengi lekeleri küçültür. Tretinoin tedavisi yeterli gelmezse cildi soyma ve lazerli yöntemler kolajenin yeniden oluşmasını ve cildin dış görünüşünün düzelmesine yol açabilir. Cildin ölü tabakasının sürekli olarak soyulup atılması, cildin daha fazla kolajen üretmesini sağlar. Laser bu aşamada daha derinlere işlediği için cildin bu tepkisini biraz daha artırır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!