Doğaya 500 keklik

Güncelleme Tarihi:

Doğaya 500 keklik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 01:11

ADANA’da tarımsal çevreyi korumak amacıyla 500 kınalı keklik doğaya bırakıldı. Adana Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7’nci Bölge Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirilen çalışma kapsamında Çukurova Arboretum’da (Ağaç Parkı) keklik salımı yapıldı.

Haberin Devamı

Uygulamaya Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ve konuyla ilgili diğer kurumların temsilcileri katıldı.

ATB Başkanı Bilgiç, yaptığı konuşmada, biyolojik mücadele çalışmaları ile buğdayda süne zararlısının Adana bölgesinde oldukça azaldığı söyledi. Bilgiç, "2010 yılından bu yana yaptığımız bu çalışmalar ile Adana’nın kuzeyinde yetiştirilen buğdayın kalitesinin ovada yetiştirilen buğdayın kalitesine yaklaştığı gözlenmiştir. Mücadele çalışmalarını yürüttüğümüz Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerinde yetiştirilen buğdaylar yemlik yerine ekmeklik olarak değerlendirilmekte ve üreticilerimiz ürünlerini çok rahat bir şekilde istedikleri yere ve fiyata satabilmektedirler" dedi. Bilgiç, şöyle devam etti:

"Kalitesi artan buğday ise çiftçimize yüzde 20-30 gibi bir katma değer kazandırmıştır. Böylece üreticilerimiz gelirlerini artırarak emeklerinin karşılığını almaya başlamışlardır. Ayrıca buğdayda artan verim ve kalite ile un sanayicilerimize de daha nitelikli buğday sağlanmış oldu. Borsamızın süne ile biyolojik mücadele için yılda yapılan 20 bin - 32 bin TL’lik yatırımla, ilimize yaklaşık 15 milyon TL’lik katkı sağlamaktadır. Bu başarının devamını sağlamak için 2015 yılında da Borsamızın finansmanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile işbirliği yapmıştır. Bu işbirliği kapsamında nisan ayının ilk haftasında Adana Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerinde süne zararlısı ile biyolojik mücadele amacıyla Borsamız ile Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü yönetici ve uzmanları katılımı ile parazitoit salımı başlatılmış, toplam 450 bin adet parazitoitin salımı yapılmıştır. Bugün de yüzlerce kekliği doğaya bırakarak süze zararlısı ergini ile mücadelemizi sürdürmekteyiz."

Haberin Devamı

VALİ BÜYÜK: BİZE EMANET EDİLEN DOĞAL VARLIKLARI KORUMALIYIZ

Adana Valisi Mustafa Büyük de yaptığı konuşmada doğal varlıkların korunmasının önemine dikkat çekti. Vali Büyük "Doğal varlıkları korumak hepimizin görevidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Adana Ticaret Borsası yönetimi gerçekten doğa için çok önemli olan, zenginleştiren bize emanet edilen doğal varlıkları tabiatı koruma adına yapmamız gereken bir iş yapmış oluyorlar. Doğal varlıkları korurken bir de süneyle mücadele ediyorlar. Bu konuda da katkı sağlıyorlar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!