Diyarbakır Belediye Başkanı barışta ısrarlı

TERÖRÜN çocukları gözeteceğini mi bekliyordunuz? Terör, şiddetin gözü dönmüş hali olarak neyi gözetebilir ki?

Çocuklar da, arkasına gizlendiği bütün kutsal amaçlar gibi değersizdir terörist için.

DTP’nin ateşkes çağrısında bulunmasının ardından, bir grup aydının da silahların bırakılması talebiyle seslerini yükseltmeleri bu ülkede yaşayan herkesin şiddete karşı tepkisini dile getiriyordu.

Diyarbakır’daki patlama barış çağrılarını gündemden düşmesine yol açabilir mi?

Dün telefonla görüştüğüm Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Bu çağrıya olumlu bir yanıt alacağımızı kuvvetle umuyordum. Ama ne olursa olsun ben kendi adıma ateşkes ısrarını sürdüreceğim. Barış umudundan vaz geçmememiz lazım" diyordu.

* * *

DTP’
nin terörizme son verilmesi konusundaki ısrarı, PKK ile arasına kesin duvar çekmek anlamına geliyorsa önemli.

Kim adının terörle ilişkilendirmesini ister ki? Bu ülkenin Kürtlerini temsil etme iddiasında olanlar da, PKK gibi bir terör örgütünün gölgesinin bütün Kürtlerin üzerine çökmesini önlemek sorumluluğunu artık fark etmek zorundalar.

Kürtler de herkes gibi şiddete ve teröre karşı çıkıyor bu ülkede.

Terörizm, halkın sesinin duyulmasını, taleplerinin tartışılmasını engellemek ve kendi taleplerini halkın taleplerinin önüne çıkartmak isteyenlerin silahıdır. Amaçları ve iddiaları ne olursa olsun sonuç fark etmez.

Bunca deneyimden sonra, Türkler, Kürtler kendisine ne derse desin bu ülkenin vatandaşlarından daha iyi bilen olamaz bu gerçeği.

* * *

DİYARBAKIR’
da son zamanlarda bir tedirginlik gözlendiğini söylüyor Belediye Başkanı Baydemir.

"Mersin’deki bayrak olayı, Şemdinli, Danıştay saldırısı Türkiye’nin geleceğinin karartılmak istendiği kaygısını uyandırmıştı Diyarbakır’da" diyor.

Sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ve bütün partilerin bu kaygıyı ortaklaşa paylaşmalarının ardında söylentiler de var. Son zamanlarda 92 yılında bölgede faili meçhullere karışmış olan bazı simaların yeniden bölgeye döndüğü fısıltıları dolaşıyor.

Patlamayı üstlenen Türk İntikam Tugayları imzalı tehdit mektupları aldığını ama bunları kamuoyu ile paylaşmadığını söyleyen Baydemir, buna rağmen patlama ile ilgili hiçbir tahminde bulunmak istemiyor. Ama büyük provokasyonlar diye nitelediği bu saldırıların arkasında "Türkiye’de barışı, istikrarı, demokratikleşme ve ekonomik kalkınmayı istemeyen güçler" olduğuna inanıyor.

Söylentilerin durması ve halkın yeniden kendini güven ortamında hissetmesini sağlamak hükümetin görevi.

Diyarbakır’daki patlamanın arkasındakiler mutlaka ortaya çıkartılmalı. Şüpheler ve söylentiler giderilmeli.

* * *

"DÜN Koşuyolu’nda bir grup kadın etrafımı sardı.’Nedir bizden istenen’ dediler. Çok ciddi bir incinmeyi yaşıyorlardı. Duygusal kopuşu engellemeliyiz"
diyor Baydemir.

Bu soru Türkiye’nin bütün annelerinin dilinde bugün. Duygusal kopuş tehlikesi Türkiye’nin her tarafında kendisini hissettiriyor.

Ne olursa olsun bu önlenmeli. Ne olursa olsun terörün sona ermesi ısrarcı olunmalı.
Yazarın Tüm Yazıları