Davos’tan soru: Ne giyeceksiniz?

ANKARA’dan resmi yanıt gidiyor. Davos’tan gelen soruya:

"Muhafazakardır".

Bu gece gala yemeği var. Nasıl giyineceksiniz?

Madem ki, gala, yani bir kutlama, bir resmi yemek, bir buluşma, bir ilk gece, o zaman giyim ona göre.

Erkekler için smokin, frak, koyu renk elbise mi? Kadınlar için tuvalet, tayyör, uzun etek mi?

Bu tür bir yemeğe nasıl giyineceksiniz? Bunun protokolde tanımı var, İngilizcesi dresscode. Türkçe’ye giyim tarzı olarak çevirmek mümkün.

Mademki, gala yemeği, o zaman, o yemeğe özel bir giyim tarzı gerek. Adı üstünde, onun kodu var. Önceden belirleniyor ve geleneğe dönüşüyor. O tür galalarda, o koda göre giyinmek gerek. Kadın için de öyle, erkek için de.

DÜNYAYI YÖNETENLER

Dünyanın büyükleri her yıl ocak sonunda İsviçre’nin Davos köyünde buluşuyor. Dünya Ekonomik Forumu.

Davos İsviçre Alplerinde, kayak merkezi. Köyü üne kavuşturan sadece kayak merkezi olması değil. Yirmi yılı aşkın süredir, dünyayı yönetenler burada buluşuyor. Çokuluslu şirketler, cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, uluslararası örgütler, sivil toplum örgütleri.

Davos’u Türkiye Turgut Özal’la tanıyor. Özal’dan sonra Davos ádetini başka başbakanlar da sürdürüyor.

ASLINDA HOŞLANIR

Tayyip Erdoğan
da, Davos’a gidenler arasında.

Ama, bu yıl son anda vazgeçiyor. Programı yapıldığı halde. Gitmeyişine gerekçe olarak, "Türkiye’de yoğun çalışmalarını" gösteriyor.

Erdoğan bu fırsatları kaçıran biri değil. Tersine, oralarda bulunmaktan hoşlanıyor. Davos’ta ortam hem rahat, hem iş konuşuluyor. Kaldı ki, gitmesi Türkiye için yararlı.

Bu yıl tam gidecek, Davos’tan soruyorlar:

"Gala yemeği için Türkler’in giyim tarzı ne olacak?"

Ankara’dan verilen yanıt:

"Muhafazakar".

Geride kalan yıllarda giyimle ilgili bir soru yok. Belki Tayyip Erdoğan bu soruya kızıyor, belki başka bir nedenden dolayı gitmiyor.

Nasıl giyiniyorsunuz? Elinin körü. Sanki bilmiyorlar, insanı nasıl da kızdırıyorlar.

AB’deki yeni koz Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu becerisiyle, pek çok kilidi açıyor. İçerde ve dışarıda iyi ilişkiler kuruyor. Son başarısı Moskova’daki seçim.

Eurochambers Avrupa’da 46 ülkenin ticaret ve sanayi odalarının şemsiye kuruluşu. Buraya 2 bin ticaret ve sanayi odası, 19 milyon işletme üye.

Hisarcıklıoğlu dört yıl önce bu kurumun yönetim kuruluna, iki gün önce ise, Başkanlık Divanı’na oybirliği ile seçiliyor. AB üyesi olmayan 19 ülkenin temsilcisi olarak. Bu alanda, Türkiye için bu bir ilk.

Çok yönlü ticari ve siyasal ilişkileri ile Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de iktidarların işlerini kolaylaştırıyor. Filistin lideri Mahmud Abbas ile İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres’i Ankara’da buluşturduğu gibi.

Hisarcıklıoğlu bu göreviyle, AB’de Türkiye için ciddi bir koz.
Yazarın Tüm Yazıları