Dairelerimi bozuyorsun çekil oradan

Son nefesini vermekte olan kudretli imparator Azrail’e çıkışıyor: "Ömrüm boyunca düşmanlarla savaştım. Şimdi canımı alarak, benim yeni bir düşmanım olduğunun farkında mısın?"

Son sözleri. Hayata veda ederken kayıtlara geçen son sözleri. Dünyaca ünlü ve tarihe damgasını vurmuş her ülkeden, her gruptan insan. Filozof, ressam, yazar, politik lider, kral, kraliçe, müzisyen, bilim adamı ve hatta peygamberin son sözleri.

Meslekten doktor olan Hans Halter işini bırakıyor, gazeteciliğe başlıyor. Değişik konularda kitaplar yazıyor. Bunlardan biri "Ünlü Kadın ve Erkeklerin Son Sözleri". (Leben Und Letzte Worte Berühmter Frauen Und Maenner, Bloomsbury Berlin Yayını, 2007). Farklı bir araştırma. Su içer gibi okunan kitapta hem ünlüler, hem son sözleri herkesin ilgisini çekecek türde. İşte onlardan seçtiklerim.

IŞIK, BİRAZ DAHA IŞIK

"Buldum" diyerek hamamdan fırlayan, bir cismin ağırlığının taşırdığı suyun ağırlığına eşit olduğunu kanıtlayan Arşimed’in başında, ölürken bir asker nöbet tutuyor. O sırada güneş var. Arşimed yere daireler çiziyor. Askerin gölgesi dairelere düşüyor. Son nefesini verirken, hálá problem çözmeye çalışan Arşimed askeri azarlıyor: "Dairelerimi bozuyorsun, çekil oradan."

Hasta yatağında son senfonisini besteleyen Beethoven, beste için geç kaldığını hissediyor: "Ne yazık, çok geç."

Bütün zamanların en acımasız gangsteri Al Capone, ölüm döşeğinde yediği nanelerin farkında: "Ben, milyonlarca insan tarafından dünyaya gönderilen bir hayaletim."

Bolivya’da bir okulda yaralı yatan Che Guevara, kendisini öldürmeye gelen sarhoş yüzbaşıya: "Korkak herif, beni öldürmeye geldiğini biliyorum, sen sadece bir insanı öldüreceksin." Yani, devrimi değil.

Dünya tarihine damgasını vurmuş İngiliz Başbakanı Churchill, evinde şöminenin karşısında: "Her şey o kadar can sıkıcı ki."

Kaza mı, suikast mı, hálá sırrını koruyan araba kazasında can veren Prenses Diana, her yanından kanlar akarken: "Ne oluyor, burada ne oldu?"

Atom çağının önünü açan Einstein: "Ben üzerime düşeni yaptım."

Filozof, yazar, dev bir adam Goethe’nin son sözü çok ünlü: "Işık, biraz daha ışık."

Rock n’Roll’u bir kültür patlaması olarak dünyaya yayan yıldızlardan gitarist Jimi Hendrix. Fazla alkol, fazla kokain sonucunda: "Seattle’deki konserime tahta sandık içinde çıkacağım."

İki bin beş yüz yıldır varlığını koruyan felsefenin yaratıcısı Çinli Konfüçyüs: "Akıllı olan, oraya solmuş bir çiçek gibi gider."

Arka arkaya kalp krizi geçiren Rus lider Lenin, Moskova dışındaki Gorki Sarayı’na götürülüyor. Eşi Krupskaya ona, Amerikan sosyalist yazar Jack London’ın Yaşama Hırsı kitabını okuyor. Başı yana düşerken Lenin: "Bana daha çok Jack London oku."

Napolyon hálá milliyetçi, hálá asker, hálá aşkıyla dolu: "Fransa... Ordu... Ordunun komutanı... Josephine..."

Meksika’da köylüleri ayaklandıran muhteşem devrimci Emiliano Zapata tuzağa düşürüldüğünde, çevresini yüzlerce asker sarıyor, hep birlikte ateş ediyorlar. Zapata: "Köle gibi yaşamaktansa, savaşarak ölmek iyidir."

Ve Hazreti Muhammed yüksek ateşle hasta yatağında: "Allahım, bana ölümümde yardımını esirgeme."
Yazarın Tüm Yazıları