Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2008 00:00
Ankara Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anadolu’da kurulan ilk üniversitesi. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1925’te Hukuk Fakültesi, 1935’te Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 1943’te Fen Fakültesi ve 1945’te Tıp Fakültesi açıldı. Bu fakülteler 1946 yılında çıkarılan bir yasa ile aynı çatı altında toplanarak Ankara Üniversitesi kuruldu. Türkiye’nin en büyük devlet üniversitelerinden birisi.
Tandoğan, Cebeci, Sıhhiye ve Dışkapı yerleşkeleriyle tam bir "Kent Üniversitesi" olan Ankara Üniversitesi, böylece öğretim elemanları ve öğrencileriyle Başkent’in havasını her an soluma, üniversitenin canlandırıcı, dinamik ve umut dolu enerjisini Ankara’lılar ile paylaşma olanağına sahip bulunuyor.
Üniversitenin, Gölbaşı’nda bin 300 dönümlük bir arazi üzerinde derslik, kütüphane, yemekhane, kantin, öğrencievi ve kültür merkezleri, açık ve kapalı spor sahaları ile kurduğu 21. yüzyılın örnek yerleşkesinin ilk birimleri geçtiğimiz günlerde açıldı. Bu yerleşkede önümüzdeki akademik yıldan itibaren, Yabancı Diller Yüksekokulu’yla birlikte eğitime başlanıyor.
BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ
Kuruluş: 13.06.1946
Rektör: Prof. Dr. Nusret Aras
Telefon: 212 60 40
İnternet adresi: www.ankara.edu.tr
Öğrenim dili: Türkçe
Fakülteler: 14 tane. Bunlar, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi ve Ziraat Fakültesi.
Konservatuvar: Ankara Devlet Konservatuvarı.
Yüksekokullar: Dokuz tane.
Bunlar, Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu, Başkent Meslek Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Beypazarı Meslek Yüksekokulu, Elmadağ Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Ev Ekonomisi Yüksekokulu, Kalecik Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu.
Enstitü sayısı: Dokuz.
Araştırma Merkezi sayısı: 25
Toplam öğrenci: 36 bin 800
Akademik personel: 3 bin 800
İKİHASTANE
ANKARA Üniversitesi, Türkiye’nin çağdaş hastaneleri arasında ön sıralarda yer alan Cebeci ve İbn-i Sina Hastanelerinde, 2 bin 100 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Ayrıca 144 yatak kapasiteli Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi, alanında örnek oluşturacak teknik donanıma ve yapıya sahip.
Öğrenci hizmetleri
Barınma: Öğrencilerin barınma gereksinimlerinin, üniversitenin kendi öğrenci evlerinde karşılanmasına büyük önem veriliyor. Odalarında bir, iki veya üç kişinin barındığı öğrenci evleri, okuma ve internet salonları, kafeterya, çamaşırhane, mutfak, egzersiz salonu, her odada bulunan telefon, televizyon ve buzdolabı ile öğrencinin gereksinim duyabileceği her konuda hizmet veriyor.
Beslenme: Üniversitenin tüm yerleşkelerindeki kafeteryalarda, günde 14 bin öğrenciye ucuz yemek veriliyor.
Sağlık: Sağlık Kültür ve Spor Dairesi, yeterli sayıda doktor ve yardımcı sağlık elemanına sahip. Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi de öğrencilerin sağlık sorunlarının çözümünde güvence oluşturuyor.
Spor: Bütün yerleşkelerinde açık ve kapalı spor tesisleri, Gölbaşı’nda Su Sporları Merkezi ve Tandoğan Yerleşkesi’nde Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu bulunuyor.
Dünya ile işbirliği
ÜNİVERSİTENİN, halen dünyanın 50 dolayındaki ülkesinden 136 üniversite ile imzalamış olduğu akademik ve kültürel işbirliği protokolü bulunuyor. Bu protokollere dayalı olarak ortak araştırma projeleri yürütülüyor ve öğretim üyesi, öğrenci ve materyal değişimi programları uygulanıyor. Üniversite, Avrupa Birliği’nin en önemli eğitim ve gençlik programlarından Hayat Boyu Öğrenim/Erasmus programına katılıyor. Bu program kapsamında başta Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda olmak üzere, AB üyesi ülkelerden çok sayıda üniversitenin farklı bölümleri ile karşılıklı değişim anlaşmaları imzalandı. Bu anlaşmalar kapsamında öğrenciler, bir veya iki yarıyıl boyunca öğrenimlerini anlaşmalı üniversitelerde geçirme fırsatına sahip oluyorlar. Ankara Üniversitesi, örnek bir uygulama ile Erasmus programına katılan öğrencilere AB Komisyonu’nun sağladığı hibeler yanında, kendisi de ek maddi destek sağlıyor. 2006 yılında, Avrupa ve civarında yerleşik 800 üniversitenin üyesi olduğu Avrupa Üniversite Birliği’nin incelemesinden başarıyla geçen Ankara Üniversitesi’nin, gerçek bir Avrupa Üniversitesi olduğu tespit edildi.
Ankara Üniversitesi öğrencileri ayrıca IAESTE ve IASEC kanalı ile yurtdışında staj yapabilme olanaklarına da sahip.
Üniversitedeki araştırmalarda, Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kaynakları yanında TÜBİTAK, DPT, çeşitli kamu araştırma kuruluşlarının (TAEK vb.) ve Avrupa Birliği programlarının desteği sağlanıyor. Ankara Üniversitesi’nin yeni kurulmuş bulunan Biyoteknoloji Enstitüsü ve Nükleer Bilimler Enstitüsü, Üniversitenin bilimsel atılımlarının en son örneklerinden biri.
ELYAZMALARINI BARINDIRANKÜTÜPHANE
ÜNİVERSİTE kütüphanelerinin toplam kitap varlığı 626 bin 269, süreli yayın sayısı ise 5 bin 212. 15 bini Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanesi’nde olmak üzere 17 bin cilt yazma eser ve 30 binin üzerinde lisans üstü tez bulunuyor. DTCF Kütüphanesi bu özelliğiyle Süleymaniye Kütüphanesi ve Ankara Milli Kütüphane’den sonra en büyük yazma kütüphanesi özelliğini taşıyor.
2000 yılında kurulan e-kütüphanede bugün 51 adet bilimsel veri tabanı ve 36 adet sunucudan yararlanılıyor. 2007-2008 öğretim yılında Beşevler yerleşkesi, DTCF ve Tıp Fakültesi’nde öğrenme merkezleri açıldı.