Yedi tepeli şehir için baharın müjdecilerinden biridir İstanbul Film Festivali. Bu yıl 44’üncü kez düzenlenecek bu kültür şenliği 11 Nisan’da başlayıp 22 Nisan’da sona erecek. Organizasyon dahilinde 139 uzun metraj ve 15 kısa film izleyiciyle buluşacak. Festivale ilişkin bir rehber olması amacıyla kaçırılmaması gereken 10 filmlik bir liste hazırladık.
Medeniyetin çöküşü, insan hayatının kırılganlığı... Bu haftaki seçkimizde yaşadığımız dünyadan farklı manzaralar sunan romanlara yer verdik.
Leopar deseni tahttan inmiyor, özellikle kadınların vazgeçilmezleri arasında. Ama bu sezon iddialı bir rakibi var; yılan deseni... Aksesuarlarda, giysilerde sık karşılaşacağız. Vitrinleri bir de daha çok gençler arasında trend olan, görmeye çok da alışkın olmadığımız inek desenleri süslüyor.
Bayram tatili başladı, tatilciler yola çıktı, çoğu gideceği yere vardı bile. ‘Sokakların tadını çıkarmanın tam zamanı’ dedim, şehirde kalanlar için önerilerimi sıraladım.
Ilgaz Gürün’ün EVİN sanat galerisindeki ‘Olmak Üzerine’ başlıklı sergisini ziyaret için bugün son gün. Genç sanatçı sergisinde yaşamın rutin akışı içinde gözden kaçan küçük hikâyeleri anlatıyor.
William Shakespeare’in ölümsüz eseri ‘Romeo ve Juliet’ bu kez Ricardo Amarante’nin özgün koreografisiyle Atatürk Kültür Merkezi’nde İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Bale sanatının tüm zarafetini gözler önüne seren bu yapımda dikkat çeken performanslardan biri de Mercutio rolüyle sahneye çıkan Avustralyalı dansçı Matthew Solovieff’e ait.
Bu hafta Yalın yoğun ilgi gören ‘Bir Büyülü Gece’ konseptinde bir konser daha verecek. İstanbul Klasik orkestrası ‘Bahar Konseri’yle dinleyicilere müzik ziyafeti çekecek. Elektronik müziğin usta ismi Patrick Mason dans pistini fethedecek.
Bu hafta dinlerken bizi başka yerlere götürecek, anılarımızı hatırlatacak, hayaller kurduracak şarkılar var listemizde. Kimi hüzünlendirecek kimi mutlu edecek...
Bu yıl ilkbahar sezonunun dış giyim parçalarını cesur renkler, hacimli kesimler ve sportif dokunuşlar şekillendiriyor. Yenilikçi yaklaşımla değişen trençkotlar, renkli deriler, kargo ceketler ve parlak yağmurluklar... Seçeneğimiz bol.
Onlar yıllarca sahne tozu yutmuş, ayakta alkışlanmış, seyircinin sevgisini ve saygısını kazanmış isimler... 27 Mart Dünya Tiyatro Günü yaklaşırken tiyatro sanatçılarıyla yaşadıkları zorlukları, sahnede olmayı ve yeni nesil tiyatroculara söylemek istediklerini konuştuk. Tilbe Saran “Dayanışmayı, direnmeyi, geçiciliği sahnede öğrendim” diyor. Ali Poyrazoğlu “Tiyatroda izlediğin her oyun seninle geliyor” yorumunu yapıyor. Haldun Dormen de genç tiyatroculara bu işten ne olursa olsun hiç vazgeçmemelerini tavsiye ediyor.
İstanbul Modern’in yeni sergisi Ömer Uluç’un sanatsal mirasını gün yüzüne çıkarıyor. ‘Ufuk Çizgisinden Öteye’ başlıklı sergide sanatçının 50 yılı aşkın üretim sürecini kapsayan 300’den fazla eser var.
İlk albümü ‘Değerlim’in Hikâyesi’ni yayımlayan Selût, müziğinde hüzün, aidiyet ve başkaldırıyı harmanlıyor. Sanatçı güçlü vokaliyle alternatif müziğe yeni bir soluk getiriyor.
‘Kuşbakışı Filistin’ sergisi Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) ziyarete açıldı. Sergi, sömürgeci bakış açısıyla yerel direniş arasındaki mücadeleyi gözler önüne seriyor.
Bu hafta ilgi alanımıza göre seçim yapabileceğimiz yeni kitapları bir araya getirdik. Haftanın şanslı okurları; felsefe meraklıları, otobiyografi tutkunları ve basketboldan vazgeçemeyenler...
Son dönemde İstanbul’un en çok konuşulan mekânı Cozy. Kısa sürede popüler olan bu yeri yaratan iki ortakla; işletmeci Emrah Gencer ve şef Hüseyin Kılıç’la bir araya gelip başarılarının kodlarını, gece hayatı ve yeme-içme dünyasında değişenleri konuştuk.