Çok başlı düşman

YILLAR sonra Irak savaşıyla ilgili çalışmalar yapılırken herkes birbirine aynı soruyu soracak.

‘Bu savaşın esas sebebi neydi?’

Çünkü üç yıldan bu yana savaşın nedeni sürekli değişiyor.

‘Saddam’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu’ gerekçesi çoktan rafa kalktı.

Ardından gelen ‘El Kaide terörü’ gerekçesi de yeterli olmamaya başladı.

Binlerce Iraklı sivilin, iki bini aşkın genç Amerikalının çok sayıda yabancının ölümlerine neden olan ve Irak sathında aylardan beri süren top yekün savaşın ‘terörle mücadele’ ye benzemediği anlaşıldı.

ABD’nin Irak’ı terketmemesinin gerekçeleri arasına artık yeni unsurlar girdi.

ABD Başkanı George Bush’un önceki gün yaptığı konuşma ile eş zamanlı olarak açıklanan ‘Irak’ta Zafer için Ulusal Strateji’ belgesinde ‘terör’ün yanı sıra

‘ayaklanma’ da zafere ulaşmak için savaşılması gereken hedefler arasında yer aldı.

* * *

AYAKLANMA
sınıflandırmasına girenlerin ilk sırasında, ‘Retçi’ler var. Irak’ta Zafer, Ulusal Strateji belgesinde retçiler, ‘en geniş grup’ olarak tanımlanıyor. Bunlar, yeni rejime karşı çıkan Sünni gruplar.

İkinci grup ise eski rejimi yeniden canlandırmak isteyen Saddam yanlıları yani Baasçılar.

Üçüncü grup ise El Kaide ya da ondan ilham alan terör grupları.

Irak’ta ABD askeri varlığının devamının nedeni artık bunlar.

ABD Başkanı Bush da sonunda, Irak savaşının meşruiyetini sorgulayanların baştan beri söyledikleri noktaya geldi.

Halka rağmen halk adına askeri müdahaleyle bir şeyleri değiştirmek meşru değil ve gerçekçi de değil.

Strateji belgesinde, Irak’tan erken bir çekilmenin yaratacağı sonuçlara ilişkin çeşitli olasılıklar sıralanırken, ‘Bu durum Amerika’nın bölgedeki ve dünyadaki güvenilirliğini de sarsacaktır. Dostlarımız ve düşmanlarımız sözümüzün arkasında durma gücümüzden şüphe etmeye başlayacak ve bu, dünyada diğer güvenlik tehditlerine karşı koyma gücümüze ve diğer ekonomik ve siyasi çıkarlarımızda ilerlememize zarar verecektir’ deniyor.

Bir ülkede ayaklanmaya karşı savaştığınızı ve sizce doğru olan bir rejimi kurdurtmak için orada olduğunuzu söyledikten sonra artık hedefinize tam olarak ulaşmadan oradan ‘çekiliyorum’ demeniz mümkün değil.

Aslında çekilmenin çarelerini arayan Bush Yönetimi, bu çıkışıyla hem kendi çekilme kararını hem de muhalefetin kararını ipotek altına aldı.

* * *

ABD’
nin Irak’tan çekilmesini, Irak güvenlik güçlerinin düşmana karşı savaşacak seviyeye gelmesi koşuluna bağlayan Bush’un konuşması istenen etkiyi yaratmadı.

Irak’da değil ortak güvenlik gücü, ortak çıkar bile sağlamak zor. Her çıkar grubunun kendi gücü var. Güneyde Bedr güçleri kuzeyde Peşmerge, bu bölgelerdeki güvenliğin bel kemiği.

15 Aralık seçimleri yeni bir dönüm noktası. Sünnilerin parlamentoya girmesiyle Kürtlerin iskemle sayısı azalacak.

Bu dönemin Irak’ta birliği sağlama süreci olması için uluslararası toplumun desteği şart. Ama çok başlı düşmanlar yaratıp onlara karşı savaşarak değil, Iraklıların istediği, hazır oldukları ve öngördükleri biçimde.
Yazarın Tüm Yazıları