Castro ilk hamleyle şampiyonu motive ediyor

Takım kaptanı olarak, sahaya Fidel Castro çıkıyor, Küba'nın efsanevi lideri.

Havana'da o uçsuz, bucaksız Devrim Alanı. Birkaç yüz bin kişinin devrim şarkılarıyla inlettiği, emperyalizme karşı savaş için, ant içtiği o tarihsel alan. Gerilla kültürünün ölümsüz simgesi Che Guevara'nın dev posteri alanın her köşesine hakim.

Fidel takım maçı için Devrim Alanı'na çıkıyor. Alanda maça başlamak üzere, tam onbir bin kişi sabırsızlıkla Fidel'in işaretini bekliyor. Büyük bir coşkuyla.

İlk hamle Fidel'den. Dev ekrana yansıyan bu hareket, alanda uğultu yaratıyor. Herkes anında önündeki taşlara yöneliyor.

Havana'da satranç turnuvası.

Satranç, Küba'da ulusal olimpik niteliği taşıyor. Küba'nın sınırlarını aşıyor, Orta Amerika'daki ülkeler ile Karayip Denizi'nde irili, ufaklı adaların da katkısıyla, bölgenin kitlesel merakına dönüşüyor.

Bu yıl güvenlik gerekçesiyle, bölgedeki satranç olimpiyatları iptal ediliyor. Ama Fidel, Havana'daki şölenden vazgeçmiyor. Belli bir nedenle ve bilinçli bir tavırla, turnuvayı inadına düzenliyor.

Takım maçı için seçtiği rakibini alt etmesi çok güç. Satranç, devrim için Sierra Maestra dağlarına tırmanmak değil ki!.. Satranç, Granma gemisiyle devrim için okyanusları aşmak değil ki!.. Satranç, bir başka ustalık!..

Üstelik, rakip uluslararası satrançta kendini kabul ettirmiş, Küba'nın dünya şampiyonu Silvino Garcia. Ülkesindeki kokuşmuş düzene son veren, devrim yapan koca bir lidere de, rakip olarak, herhalde bir dünya şampiyonu yaraşır!..

KASPAROV'A HAZIRLIK

Havana'daki turnuva ve Silvino Garcia'nın ustalığı, dünyaca ünlü bir başka satranç şampiyonuna, Rus Kasparov'a soruluyor.

Kasparov'un turnuvadan haberi yok!.. O yitirdiği dünya şampiyonluğunu geri almanın hesapları peşinde. 40'ına basmak üzere. Satranç şampiyonluğunda tehlikeli bir yaş. Oysa, Dünya Satranç Federasyonu'nun resmen şampiyon olarak tanıdığı Ponomarjov 19, dünya satranç çevrelerinin şampiyon kabul ettiği Kramnik ise, 27 yaşında.

Kasparov iki yenilginin acısını unutamıyor. Uluslararası şampiyonada, öğrencisi Kramnik'e yeniliyor. Şampiyona sonrasında rövanş için, özel bir karşılaşma öneriyor. Ama, Kramnik artık şampiyon. Ya bir kaza olursa, buna hiç gölge düşürür mü?.. Hocasından gelen öneriyi geri çeviriyor. Red, Kasparov'un içine fena oturuyor.

İkinci yenilgi ise, insana karşı makina , hani herkesi derin derin düşüncelere sürükleyen elektronik beyin Deep Blue karşısındaki çaresizliği.

Deep Blue yenilgisi yetmezmiş gibi, öğrencisi Kramnik, bir başka elektronik makina, Deep Fritz ile berabere kalmaz mı?..

Satranç müthiş bir motivasyon gerektiriyor. İnsanın tüm hücreleriyle kazanmaya yönelmesi. İşte, Kasparov'un, yine bir başka şampiyon Karpov'u arka arkaya yenmesinin altında, bu motivasyon yatıyor. Sürpriz!.. Motivasyon siyasal nitelikli!..

Kasparov Rusya'da liberal değişimden yana. Tank üzerine çıkarak, değişimi savunan Yeltsin'i destekliyor. Hatta, Demokrat Parti kurucuları arasında yer alıyor. Bir ara seçimlere katılmayı düşünüyor.

Karpov ise, komünist sisteme inancını sürdürüyor. Proletarya diktatörlüğünden geri adım atmıyor.

Kasparov-Karpov karşılaşması, liberallerle komünistlerin maçı gibi!..

Sosyalizmin merkez üslerinden Havana'daki turnuvaya Kasparov o nedenle pek ilgi duymuyor.

Bu ilgisizlik, Silvino Garcia'yı hırslandırıyor. 2003 sonbaharındaki dünya satranç şampiyonasında Kasparov'la karşılaşmak için can atıyor. Ondaki siyasal ilgisizliği mat etmek üzere!..

Fidel'in Havana'da onbir bin kişiyle birlikte ilk hamlesi, Garcia'yı motive etmenin ilk basamağı!..
Yazarın Tüm Yazıları