Bush'tan mektup bekleniyor

AKP Lideri Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye verilen taahütler yazılı olmalı'' diyor.

‘‘Bush'un sözü yetmeli’’ diyen ABD Büyükelçisi Robert Pearson'a Ankara'nın yanıtı bu.

Pekiyi neden Amerikan büyükelçisi böyle diyor?

Çünkü Ankara, özellikle Irak'ın geleceğine ilişkin siyasi konularda Kongre kararı olamayacağı için Başkan Bush'tan bu noktalarda taahüt içeren bir mektup yazmasını istiyor.

Bu istek, Salı akşamı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Büyükelçi'ye iletiliyor.

Büyükelçi Pearson'ın yanıtı, son söz değil. Çünkü, bu istek değerlendirmeye alınıyor.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz, Müslüman, laik ve demokratik bir bölge ülkesi olan Türkiye'nin ittifak içinde yer almasının çok önemli olduğunu söyleyerek, bu mektubun yazılmasını istiyor.

Ama Başkan Bush kararsız.

Perşembe ve Cuma günleri bu konu masaya yatırılıyor.

Kararsızlar cephesinin üzerinde en fazla durdukları konu, Türkiye'ye verilecek aşırı tavizlerin, sonradan stratejik önemdeki diğer müttefiklere de önek oluşturması. ‘‘Diren-kopart’’ yolunun açılmaması diğer bir deyişle.

İkinci önemli mesele ise Irak'ın bütünlüğü.

* * *

İTALYAN La Stampa Gazetesi'nde dün yer alan bir haberde Başkan Bush'un, Türkiye'nin istediği mektubu yazmaktaki çekinceleri arasında Iraklı Kürt muhalefeti karşısına alma endişesinin yattığı ileri sürülüyordu.

Washington, tüm açıklamalarında Saddam sonrası Irak'ın toprak bütünlüğünün önemi üzerinde duruyor. Samimi de olabilirler.

Ancak, bu konuda Türkiye'ye verilecek yazılı bir sözün operasyon sırasında Amerikalı askerlerin en fazla işbirliği yapmayı hesapladıkları Iraklı Kütlerle ilişkileri bozmasından endişe ediliyor.

Üstelik, Irak'a girmeden hiçbir şey konusunda söz verilemeyeceği görüşünde olanlar da var.

Amerikan gazetelerinde artık daha fazla ‘‘Senaryolar kağıt üzerinde kalabilir. Saddam sonrası Irak'ı savaşın gidişatı belirleyecek’’ haberlerine rastlanıyor.

Şimdiden kimseye- Irak'ın ülke dışındaki muhalefeti de dahil Saddam sonrası Irak'ın ne olacağına ilişkin bağlayıcı sözler verilmiyor.

Eğer Washington bu takıntılarını aşabilirse, hafta başında Başkan Bush imzalı bir mektupla tezkere krizi de aşılacak.

Siz buna ‘‘aşmak’’ derseniz tabii.

* * *

BU krizin tam olarak aşılması bu yüzyılın önemli bir bölümünü kapsayacak gibi görünüyor. Zamanın kutusu açıldı bir kere. Eski defterler açıldı.
Yazarın Tüm Yazıları