Buluşmanın ardından

HER ikisi de en takım elbiseli, en kontrollü halleriyle, kendilerini sistemin en güven veren tam orta yerine yerleştirip, üstelik de birbirini fazla sıkıştırmamaya özenerek tartışmaya başladıklarında bunun beklenen‘‘karşılaşma’’ olmayacağı anlaşıldı.

CHP ve AKP liderleri Baykal ile Erdoğan'ınki Kanal D'de bir ‘‘buluşma’’ydı.

Zaten, liderlerin arkasındaki panelde de ‘‘Büyük Buluşma’’ yazıyordu.

Üstelik, program sırasında televizyon ustası Uğur Dündar da, ithamlara yanıt almak için fırsat tanısa da, AKP Lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Deniz Baykal'ın birbirlerini fazla sıkıştırmalarını frenledi.

Oysa Amerikan ve Alman seçimlerindeki örneklerinde bu tip tartışmaların amacı, iktidara yakın duran liderlere birbirlerini sıkıştırma fırsatı vermektir. Hatta, seçmenin oyu bu tartışmadan sonra belirlenir.

Cuma akşamı, Kanal D Televizyonu'nda izlediğim böyle bir tartışmadan çok, seçimlerden önce kamuoyuna sunulan bir koalisyon provasıydı.

Seçim kampanyasının ilk günlerinde, ‘‘AKP, Meclis'te çok büyük bir çoğunluk sağlarsa, derhal erken seçim çağrısı yaparız’’ demiş bulunan ve CHP gibi bir ortak ile meşruiyet kazanacağını bilen Tayyip Erdoğan ve onunla hükümeti paylaşabileceği ihtimalini ciddiye alan CHP lideri Deniz Baykal'ın kamuoyu karşısındaki kostümlü provaları.

Her ne kadar kamuoyu yoklamaları dikkate alındığında, AKP-CHP koalisyonu en gerçekçi ilk olasılık gibi görünse de seçimlerden önce böyle bir sonucu sunmak bana doğru ve adil gelmiyor.

Bunu söyledikten sonra, bu duyguya taban tabana zıt bir düşüncemi de itiraf etmek zorundayım.

* * *

DOĞRUSU, ‘‘Neden olmasın?’’ dedirten çok ilginç bir koalisyon örneğiydi.

Cumhuriyet tarihinin en uzlaşmaz görünen çelişkilerini uzlaştıracak bir çalışma ortaklığı.

Konuştuğum bazı batılı diplomatların, ‘‘Müslüman bir ülkede laik demokrasinin başarılı bir model oluşturabileceğini gösteren değerli bir laboratuvar olanağı yaratabilir’’ diye niteledikleri bir ortaklık.

Laik Cumhuriyet'in en resmi temsilcisi ile seçmenlerine, kamusal alanda da dini yaşama özgürlüğü getireceğini vaad eden bir parti.

İdam cezasının koşulsuz kaldırılmasına karşı çıkışlarını olmamış farz ederek Avrupa uyum yasalarını-idam dahil- hemen kabul ettikleri açıklamasındaki çelişkili tavır; kendi hazırladıkları parti bildirgesinin ciddiye alınmamasını isteyen, esas görüşlerin programda olduğunu söyleyen yaklaşım, ‘‘bunlar bizim insanlarımız. İç borçları döviz bazında kura bağlarız öteleriz’’ açıklaması daha fazla netlik bekleyen konular arasındaydı.

Tartışmada, Erdoğan ve Partisi ile ilgili soru işaretlerinin nedenini oluşturan temel konularda net yanıtlar alamadık.

* * *

BİR nokta daha. AKP Lideri Tayyip Erdoğan, başbakan adayının bilinmesinin önemsiz olduğuna öylesine inanmış göründü, Cumhurbaşkanı kimi seçerse onun başbakan olacağını o kadar samimi bir şekilde söyledi ki, ‘‘Acaba mı?’’ dedim içimden ‘‘Baykal'ın başbakanlığında bir koalisyona yeşil ışık mı yakıyor?’’

Her şey olabilir. Ama her konuda her şey olabilir. Sandıklar sürprizlere gebe.
Yazarın Tüm Yazıları