Bu takım yurtdışında ilk kez yarışacak

Kayak dünyada eski önemini kaybetmeye doğru yol alıyor. Kayağın yerini snowboard, tek ayaklı kayak alıyor.

İkisi kız, dördü erkek, altı gençten oluşan ilk Türk milli snowboard takımı da Rusya’da ilk uluslararası yarışına iki hafta sonra katılacak.

İkisi kız, dördü erkek, altı genç. İlk Türk milli snowboard takımı. Çiçek Güney Türkiye şampiyonu, Yasemin Bilgen Türkiye ikincisi. Ve çeşitli yarışmalarda ilk sıraları alan erkekler Tuğhan Kırbaç, Mustafa Mert Işık, Kaan Bahri Ercili, Fatih Demir.

Kayak dünyada eski önemini kaybetmeye doğru yol alıyor. Kayağın yerini snowboard, yani tek ayaklı kayak alıyor. İki ayak, aynı kayakta. Gençlerin ilgisi kayaktan snowboard’a kayıyor. Snowboard kayaktan ayrılıyor, kendine özgü farklı bir spor dalı haline geliyor. Eskiden birlikte yapılan yarışlar, şimdi birbirinden ayrılıyor, kayak ve snowboard yarışları ayrı tarih ve ayrı pistlere kaydırılıyor.

Dünyadaki bu gelişme Türk kayak anlayışını da etkiliyor. Snowboard’u daha popüler kılmak, aynı zamanda uluslararası alanda yer edinmek üzere, Türkiye’nin çeşitli illerinde snowboard yarışmaları düzenleniyor. Yetmiyor, bir adım ötesi, bu kez snowboard yarışları il birincilikleri takviminden çıkartılarak, Türkiye Snowboard Şampiyonası adıyla, çeşitli etaplardan oluşan grand prix haline getiriliyor. Bu yarışlara tüm lisanslı sporcular katılıyor.

Grand prix ayakları farklı illerde ve kayak merkezlerinde düzenlenerek, snowboard’un yurt çapında yaygınlaşması sağlanıyor. Türk Milli Takımı’na seçilen altı genç sporcu bu elemelerden geçerek, yarışlarda en yüksek puanları elde edenler.

İLK YARIŞ RUSYA’DA

Kayak Federasyonu snowboard sporuna ve sporcularına yatırım yapan kulüplere destek kararı alıyor. Yabancı antrenörler, özel bir çalışma programı ve para ve para ve para. Bazı firmalar özel destek veriyor, ancak ciddi bir mali sıkıntı var.

Diğer ülkelerdeki olanaklar, eğitim tam profesyonelce. Yılın dokuz-on ayı kar üstünde antrenman yapılıyor. Yazın buzullarda, kışın dağlarda. Geri kalan iki ay, spor salonlarında kondisyon çalışmalarıyla geçiyor.

Türkiye’deki antrenman ise, sporcunun evinde bant koşusu, kendi olanaklarıyla dağa çıkmak ve kendi kendini yetiştirmek üzerine. Hafif geri, hafif amatörce.

Buna rağmen, altı gençten kurulu ilk milli takım oluşuyor. Bu milli takım ilk kez bir uluslararası yarışmaya katılıyor. 26 Kasım’da Rusya’da, Magnitogorsk Bölgesi’ndeki Abzakovo’da.

Bu yarış bir FIS yarışı, FIS yani, Uluslararası Kayak Federasyonu yarışı. Bunun gibi 2010’a kadar daha pek çok FIS yarışı var. Amaç, milli takımın olabildiğince çok FIS yarışlarına katılmasını sağlamak. Bu yarışlarda milli takım yeterli puan elde ederse, 2010’da Kanada Vancouver’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları’na katılmaya hak kazanıyor.

Bu uzun ve zahmetli yolun, bizdeki olanakları hayli kısıtlı. Federasyon kendini 2007’ye göre ayarlıyor. Kurslar, antrenörler, eğitmenler ve hakemler. Ayrıca, ülke genelindeki kayak merkezleri ve otellerle görüşülüyor. Snowboard için özel pist sözleri alınıyor.

Yelkenden tenise, atletizmden aletli jimnastiğe, at yarışlarından yüzmeye kadar birçok farklı spor dalında Türkiye’nin adı pek yok. Eski ata sporu denilen güreşte bile, durum ortada. Dökülmek üzerine. Varsa yoksa futbol ve belki biraz basketbol ile voleybol. Orada da, durum bildiğiniz gibi.

Her olimpiyatta ya da dünya şampiyonalarında herhangi bir spor dalında Türkiye’yi ara ki, bulasın. Biri çıktığında, örneğin halterde, Türkiye nefesini tutuyor, o sporcunun adı günlerce dilden dile dolaşıyor.

Şimdi Türkiye ilk kez çok farklı ve dünya için yeni sivrilen bir spor dalında hazırlık yapıyor. Milli takıma Rusya’da başarılar diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları