Bu gruptan çıkarız

Güncelleme Tarihi:

Bu gruptan çıkarız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2003 14:02

Ay-yıldızlılar 2. Grup'ta Danimarka, Yunanistan, Ukrayna, Gürcistan, Arnavutluk ve Kazakistan ile mücadele edecek. 4 Eylül 2004'te başlayacak elemeler, 12 Ekim 2005'te sona erecek. 8 grup liderleri ile en iyi 2 ikinci Almanya biletini doğrudan alacak. 6 ikinci ise Play-off oynayacak.
  Kurayı yorumladılar  Güneş’ten veda sinyali

ALMANYA'da 2006 yılında yapılacak 18. Dünya Kupası'nın eleme grupları Almanya'nın Frankfurt kentindeki kura çekimi sonucu belirlendi. 2002 Dünya Kupası üçüncüsü milli takımımız, 2. Grup'ta Danimarka, Yunanistan, Ukrayna, Gürcistan, Arnavutluk ve Kazakistan'la eşleşti.

Türkiye'nin seribaşı olarak yer aldığı elemeler sonucunda, Avrupa Kıtası'ndan finallere ev sahibi Almanya ile birlikte 14 takım gidecek. 3 tane 7 takımlı, 5 tane de 6 takımlı 8 grupta 51 takım, Avrupa Kıtası'ndan finallere katılma mücadelesi yapacak. Almanya evsahibi olarak finallere doğrudan katılacak.

10 takım doğrudan

13 takım şöyle belirlenecek: 8 grubun birincileri ile en iyi puan ve averaja sahip 2 grup ikincisi finallere doğrudan katılma hakkını kazanacak. 6 grup ikincisi ise kurayla eşleşerek Play-off maçları oynayacak. Bu maçlardan gelecek 3 takım da Almanya'daki Dünya Kupası'na katılma hakkını elde edecek. Eleme grubu maçları 4 Eylül 2004'te başlayıp, 12 Ekim 2005'te sona erecek. Play-Off maçları ise 12 ve 15 Kasım 2005 tarihlerinde oynanacak.

Avrupa Kıtası dışındaki 5 kıtadan ise 16 takım elemeler sonucu, 2 takım da Play-off maçları neticesinde finallere katılacak. Asya'dan 4, Afrika'dan 5, Kuzey ve Orta Amerika'dan 3 ve Güney Amerika'dan 4 takım elemelerden finallere doğrudan katılırken, finallere gidecek 2 takım ise Play-off sonunda belirlenecek.

Yunanistan sevindirdi

TÜRKİYE Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, güçlü ama geçebileceğimiz takımlarla eşleştiğimizi söyledi. Ulusoy, ‘‘Bilhassa Yunanistan'ın çıkması bizi sevindirdi. Daha önce iyi ilişkilerimiz olan Yunanistan ile dostça mücadele yapacağımızdan sevinç duyuyoruz’’ dedi.


Rakiplerimizi tanıyalım


Danimarka yeniden parlamak istiyor

DANİMARKA, 3 kez (1986, 1998, 2002) Dünya Kupası'na katıldı ve 1998'de çeyrek final oynadı. 2002 Dünya Kupası'nda 2. turda elendi. Uluslararası en büyük başarıyı 1992'de Avrupa şampiyonluğunu kazanarak elde etti.

Gelecek yıl yapılacak Avrupa Şampiyonası'na ise elemelerde grup lideri olarak katılma hakkını kazandı. Teknik direktörlüğünü Morton Olsen'in yaptığı dünya klasmanında 13. Danimarka'nın Helveg (Inter), Laursen ve Tomasson (Milan) gibi yıldızları var. Millilerimiz, 1996 Avrupa Şampiyonası'nda Danimarka'ya 3-0 yenilmişti. Oynadığımız 4 özel maçta 1 galibiyet, 2 beraberlik, 1 yenilgi aldık, 3 gol atıp, 3 gol yedik.

Yunanistan'ı 5 maçta da yendik

YUNANİSTAN'ın uluslararası arenada büyük bir başarısı bulunmuyor. 1 kez katılma hakkını elde ettiği 1994 Dünya Kupası'nda gol atamadan ilk turda elendi. 2004 Avrupa Şampiyonası elemelerinde ise büyük sürprizle İspanya ve Ukrayna'yı geride bırakıp grup lideri olarak Portekiz'e gitmi hakkını kazandı.

Nikolaidis (A.Madrid), Dellas (Roma), Karagounis (Inter), Charisteas (W.Bremen) gibi yurt dışında forma giyen yıldızları olan dünya sıralamasında 30. Yunanistan'ın teknik direktörlüğünü Alman Otto Rehhagel yapıyor. Türkiye, Yunanistan'la bugüne kadar yaptığı 5 maçı da kazandı. Akdeniz Kupası'ndaki 2 maçı 2-1'lik skorlarla kazanan milliler, 3 özel maçta da rakibine 2-1, 3-1 ve 1-0'lık skorlarla üstünlük sağladı.

Ukrayna'da değişim rüzgarı

SOVYETLER Birliği'nin 1991'de dağılmasıyla aynı yıl kurulan Ukrayna Futbol Federasyonu, 1992'de FIFA'ya üye oldu. Bugüne kadar uluslararası şampiyonaya katılamadı. Play-offlarda Hırvatistan'a elenerek Fransa 98'in, Almanya'ya boyun eğerek 2002 Dünya Kupası'nın kapısından döndü. Portekiz 2004’e biletini de alamayan Ukrayna bir değişim sürecinde.

Teknik direktör Oleg Blochin'en en güvendiği isimlerin başında Milan'daki Shevchenko var. S.Donetsk'teki A.Vorobey, Köln'deki A.Voronin önemli gol silahları. Dünya klasmanında 53. sıradaki Ukrayna en farklı galibiyet ve mağlubiyeti 4-0'lık skorlarla Gürcistan ve Andorra'yı yenerek, Hırvatistan'a yenilerek aldı. Millilerimiz Ukrayna ile oynadığı 1 özel maç 3-2 kazanırken, birinde de golsüz berabere kaldı.

Arnavutluk bize ters geliyor

ARNAVUTLUK bugüne kadar ne Avrupa Şampiyonası ne de Dünya Kupası elemelerini geçmeyi başaramadı. Halen dünya klasmanında 89. sıradaki Arnavutluk, 2004 Avrupa Şampiyonası elemelerinde 3-1'lik skorla Rusya önünde sürpriz bir galibiyet aldı. Ancak eleme grubunu 4. bitirerek Portekiz bileti alamadı. 2002 Dünya Kupası elemelerinde de Yunanistan'ı 2-0 yenerek sürpriz yapmıştı ancak grubu 1 galibiyete karşın 7 yenilgi bitirdi.

Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Alman Hans Peter Briegel'in çalıştırdığı Arnavutluk, en farklı galibiyetini millilerimizi 4-1 yenerek aldı. 1950'deki Macaristan karşısında alınan 12-0'lık skor Arnavutluk'un en farklı yenilgisi. Arnavutluk, milli takımımızla yaptığı toplam 7 maçta 4 galibiyet, 1 beraberlik 2 yenilgi aldı. Millilerimiz attığı 5 gole karşın, 12 gol yedi.

Sürprizci Gürcistan elemeyi geçemedi

1991 yılına kadar Sovyetler Birliği bünyesindeki Gürcistan, 1990'da kurduğu futbol federasyonuyla 1992'de FIFA'ya üye oldu. Katıldığı son 2 Dünya kupası elemelerinde de başarılı olamadı. Fransa 98 elemesinde Polonya karşısında 3-0'lık sürpriz bir galibiyet aldı. 2004 Avrupa Şampiyonası elemelerinde Rusya karşısında aldığı 1-0'lık galibiyete rağmen teknik direktörlüğünü Aleksandr Chivadze'nin yaptığı Gürcistan grubu sonuncu bitirdi.

G.Rangers'taki Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Şota, Milan'daki Kaladze gibi yıldızları yanında, Freiburg'da forma giyen Iashvili, Tskitishvili, Kobiashvili, Chelsea'deki Alexidze, PSV'deki Gakhokidze gibi önemli isimleri var. Millerimiz, dünya klasmanında 92. Gürcistan ile 21 Ağustos 2002'de Trabzon'da oynadığı tek özel maçı 3-0 kazanmıştı.

Kazakistan'la ilk defa

BUGÜNE kadar Dünya Kupası elemelerinde Asya Kıtası'nda mücadele eden Kazakistan, 2 teşebbüsünde de finallere gitmeyi başaramadı. 1991 Aralık'ında eski Sovyetler Birliği'nden ayrılan Kazakistan, 1994'de FIFA'ya üye oldu. Teknik direktörlüğünü Leonid Pakhomov'un yaptığı Kazakistan dünya klasmanında 135. sırada yer alıyor.

Bugüne kadar milli takımımızın karşılaşmadığı Kazakistan, en önemli galibiyetini 1997'de 7-0'lık skorla Pakistan karşısında alırken, en farklı yenilgiyi Fransa 98 elemelerinde 5-1'lik skorla Japonya'ya boyun eğerek aldı.

Ä°ÅŸte gruplar


1. GRUP

Çek Cumhuriyeti

Hollanda

Romanya

Finlandiya

Makedonya

Ermenistan

Andorra



2. GRUP


TÃœRKÄ°YE

Danimarka

Yunanistan

Ukrayna

Gürcistan

Arnavutluk

Kazakistan



3. GRUP


Portekiz

Rusya

Slovakya

Letonya

Estonya

Liechtenstein

Lüksemburg



4. GRUP


Fransa

Ä°rlanda

İsviçre

Ä°srail

Kıbrıs Rum Kes.

Faroe Adaları



5. GRUP


Ä°talya

Slovenya

İskoçya

Norveç

Belarus

Moldova



6. GRUP


Ä°ngiltere

Polonya

Avusturya

Galler

K.Ä°rlanda

Azerbaycan



7. GRUP


Ä°spanya

Belçika

Sırbistan&Karadağ

Bosna-Hersek

Litvanya

San Marino



8. GRUP


İsveç

Hırvatistan

Bulgaristan

Ä°zlanda

Macaristan

Malta
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!