Bu fotoğraf Bush’a armağan

TEK bir fotoğraf her şeyi anlatıyor.

Başbakan Erdoğan’ın yerinde olsaydım, uzun uzun teori ve pratiğe girmeden, Bush’un masasına o fotoğrafı bırakırdım.

Bir yanda Kuzey Irak İstihbarat Şefi, yanında Barzani’nin İçişleri Bakanı, bir yanda DTP milletvekilleri, öte yanda da Amerikalı askerler.

PKK, Dağlıca saldırısında kaçırdığı sekiz askeri önceki gün Dohuk’ta serbest bırakıyor. Apo posterli masada imzalar atılıyor. Fotoğraf, bu kişilerle birlikte, o anı tespit ediyor.

TERÖR KOALİSYONU

Askerlerin teslim fotoğrafı, ama onun çok ötesinde, terörün kimler tarafından desteklendiğini tüm çıplaklığı ile anlatan fotoğraf.

Irak merkezi hükümeti günlerdir açıklama yapıyor: "PKK dağda, biz onları nerede bulacağız da, Türkiye’ye teslim edeceğiz" diyor. Hiç utanmadan.

Barzani’de aynı nakarat, "Biz PKK’nın nerede olduğunu bilmiyoruz" diyor, hiç utanmadan. Barzani PKK’nın nerede olduğunu bilmiyor, ama onun istihbarat şefi, ayrıca içişleri bakanı, teslim töreninde hazır bulunuyor.

Fotoğrafı teslimin yapıldığı Amerikan askerleri tamamlıyor. Hayır, onlar kareye girmiyor, ama teslimin, nerede yapılacağını biliyor.

Öyle bir fotoğraf ki, terör koalisyonu. Bütün dünyaya dağıtılması gereken bir fotoğraf.

PKK ile ortaklıkta Bush’u, Barzani’yi, Talabani’yi suçüstü yakalıyor.

AB’den DTP’ye mesafe

BİR süre önce, Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu tartışıyor.

AB Genişlemeden Sorumlu Komseri Oli Rehn PKK saldırıları üzerine, "Türkiye güvenliğini savunma hakkına sahiptir" diyerek, PKK’ya karşı Batı’nın ilk çıkışlarından birini yapıyor.

Aynı toplantıda çeşitli ülkelerin parlamenterleri DTP’nin rolü üzerinde duruyor. Çok çarpıcı bir gelişme yaşanıyor, uzun süredir DTP ile aralarına mesafe koydukları imajını sergileyen Avrupalı parlamenterler, belki de ilk kez, resmi bir toplantıda bunu söze döküyor. Hatta Kıbrıslı Rum parlamenter dalgasını bile geçiyor:

"DTP, PKK’nın terör örgütü olduğunu söylesin, onları Sakharov ödülüne aday gösterelim".

Bugün AB bekleniyor

AB’nin Türkiye İlerleme Raporu bugün açıklanıyor.

Daha önce ortaya çıkan taslak raporda, AB 367 kararı nedeniyle, Anayasa Mahkemesi’ni etki altında kalmakla eleştiriyor. Üzerinde yıllardır durduğu, yüzde 10 barajının, her görüşün TBMM’de artık temsil edildiğini belirterek, çok da öneli olmadığını vurguluyor. AKP’yi, AB kararlılığı nedeniyle övüyor.

Herkesin beklediği PKK terörüne vurgu, bölgenin ekonomik refahını engellemek gibi sıradan bir görüşle, geçiştiriliyor.

Ancak, bugün raporun kendisinde olmasa bile, strateji belgesinde yer alacağı belirtilen bir nokta var. Lafı gevelemeden, PKK terörüne doğrudan karşı çıkma.

Türkiye, AB raporunda asıl bunu bekliyor.
Yazarın Tüm Yazıları