Borcu 94 milyon 500 bin

Güncelleme Tarihi:

Borcu 94 milyon 500 bin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 14:48

Trabzonspor'un Mali Genel Kurulu beklenenden daha sakin geçti. Kulübünün borcunun 94 milyon 532 bin lira olarak açıklandığı Genel Kurul'da, kulübün 41. dönem Faaliyet Raporu ve 2009 - 2010 Mali Bilançosu ibra edildi. Başkan Sadri Şener, tüm borçlarının bir karşılığı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Trabzonspor'un 60. Mali Genel Kurulu Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde bugün gerçekleştirdi. Başkan Sadri Şener, Asbaşkan Hayrettin Hacısalihoğlu, yönetim kurulu üyeleri, Divan Başkanlık Kurumu Başkanı Ali Özbak, genel kurul ve alt kurul üyelerinin katıldığı toplantıya, ilgi beklenenden daha az oldu. Genel kurul divanının seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Mali Genel Kurul'un divanı İlhami Algan başkanlığında, Mustafa Emral, Osman Çavuşoğlu, İbrahim Aydın ve Salih Aladağ'dan oluştu. Yönetim adına kulübün ekonomik yapısını anlatan bir açılış konuşması yapan Genel Müdür Sinan Zengin, teknik direktörlüğe Şenol Güneş'i getirmelerinin ardından saha sonuçlarının düzeleceğine vurgu yaptı. Zengin, günümüz futbolunun çok ciddi şekilde ticarileştiğini belirterek, "Bizde bununla birlikte TrabzonCell, Trabzonspor Kart ve HES Projelerini hayata geçirdik. Yat Limanı, Sahil 2 Sahası ve Yayla Kent tesislerini kulübümüze kazandırdık. Ayrıca Futbol A.Ş'yi borçlarını ödemeyecek konumda olduğu için Sportif A.Ş'ye devrediyoruz" diye konuştu.

KARAAĞAÇLI: "KULÜBÜN ÜZERİNE, 'GÜNEŞ' DOĞDU"

Zengin'in üyelere da dağıtılan 41. dönem Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu'ndaki genel bilanço hakkında yaptığı detaylı açıklamanın ardından, kulübün kuruluşundan bugüne kadar emeği geçenlerin isimlerinin yayınlandığı bir slayt gösterisi sunumu yapıldı. Daha sonra kürsüye çıkan kulübün kurucu üyelerinden Refik Karaağaçlı ve genel kurul üyelerinden Erman Baş, Edip Sevinç, Ali Sait Yılmaz, Niyazi Sürmen, Mehmet Cevahir, Cengiz Çebi ve Ali Sürmen dilek ve temennilerini dile getirdi. Karaağaçlı, burada yaptığı konuşmada Şenol Güneş'in göreve gelmesinin ardından kulübün üzerine gerçek bir, 'Güneş' doğduğuna vurgu yaptı. Genel kurul üyelerinden Erman Baş ise Akyazı Projesi'nin yerine Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nun modernize edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Hiç deniz üzerine stat yapılır mı? Bunu bizim, Temel fıkralarında bile yapmaz" diyerek tepkisini dile getirdi. Edip Sevinç ise, nüfus cüzdanına doğum yeri olarak Trabzon yazan futbolculara karşı daha duyarlı olunması gerektiğine vurgu yaptı.

ŞENER: "YANLIŞLARI DÜZELTEMEYE ÇALIŞACAĞIZ"

Dilek ve temenni bölümünün ardından Denetleme Kurulu raporları okundu. Kurul adına raporu okuyan Kenan Atalay, kulübün borcunun 94 milyon 532 bin 452 TL olduğunu açıkladı. Atalay'ın kulübün borcunu okumasının ardından söz alan Başkan Sadri Şener, eleştirileri dikkate aldıklarını söyledi. Şener, eleştirilerde vurgulanan yanlışları düzeltmeye çalışacaklarını da vurgulayarak, "Son 3 - 4 aydır bir çok yerde kulübün borcunun altından kalkınamayacak noktaya ulaştığı söyleniyor. Trabzonspor'un borcunun olduğu doğrudur ancak gelirlerin olduğu da doğrudur. Bu dengeyi sağlamak bizim görevimiz. Bu dengeyi ne kadar büyütebilirsek o kadar büyürüz. Genelde yönetimler 3 yıllık seçilir. Biz transferlerimizi de 3 yıllık yaptık" diye konuştu.

"KULÜBÜN ÜÇ YILLIK GELİRİ 200 - 210 MİLYON TL ARASINDA"

Şener, Ocak ayında yapılacak olan yayın ihalesinde kulübün gelirinin 20 milyon lira daha artacağına işaret ederek, "Eski ihaleye göre 20 milyon liraya yakın yayın geliri alıyoruz. Bu 15 Ocak'ta iki katına çıkacak. Bu da 3 yılda ortalama 120 milyon lira gelir demektir. Ayrıca göğüs reklamından aldığımız para 20, sponsorluk gelirlerimiz ise 15 - 20 milyon arasında. 3 yılda elde edeceğimiz kombine kart satışlarıyla üç yıllık gelirimizin toplamının 200 - 210 milyon lira olmasını bekliyoruz. Bunu da yıla bölersek 60 - 65 milyon lira civarında bir gelir demek oluyor. Bu parayla yeni gelecek olan yönetim kulübü rahatlıkla yönetir ve transferlerini yapar" dedi.

"BORCUMUZUN KARŞILIĞI VAR"

Şener, tüm borçlarının karşılığı olduğunu da belirterek, "Türkiye'de hiçbir spor kulübüne, hiçbir banka, geliri olmadan bir lira vermez. İpoteki de kabul etmezler. Borcumuz varsa karşılığı var demektir. Bunu cebimizden ödemeyeceğiz. Gelirlerimiz ödeyecek. Rakamlar büyüdükçe kulüp de büyüyor. Kar ve zarar eden şirketlerimiz var. Başkan olarak zarar eden ve kar eden iki şirketi birleştirmek için Cumhuriyet Savcılığı'na ifade vereceğim. Borsadaki hisselerimizin yüzde 10 - 15'i bir fonda. Kazakistan'da bir işadamında. Galatasaray ve Fenerbahçe de öyle. Satışı da yapılamıyor" dedi.

"HES PROJELERİNİ YABANCI ORTAKLA HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Eskiden gelen bazı davalarla uğraştıklarını da söyleyen Şener, şöyle konuştu: "Geçmişteki yöneticilerimize asla laf söyletmem. Çünkü onlar hiçbir karşılığı olmadan bu görevi yaptılar. Ama geçmişten gelen yanlışları düzeltmekte bizim görevimiz. Bugün Lange ve eski yönetici İsmail Demir'in geçmişten gelen davaları var. Az takip edilmiş davalar bunlar. Ayrıca Zafer Demiray'la ilgili dava devam ediyor. 5 - 6 Avukatla çalışarak kulübe zarar getirmemeye çalışıyoruz. Stat konusunda ise bana göre Avni Aker'i yenilemek daha doğrudur. Akyazı müthiş bir projedir ancak Trabzon halkı yürüme mesafesindeki bir stada daha sıcak bakmaktadır. Akyazı'yı devlet yaparsa başımızın üzerinde yeri vardır. Bizim en önemli projemiz HES. Bunun bugün kağıdı bile 12 milyon dolar civarında. İki tane projemiz var ve bunları satmaya niyetimiz yok. Ancak yabancı bir ortakla bu projeyi yapmayı düşünüyoruz. Buradan gelecek olan geliri, bizden sonraki yöneticilere bırakmak istiyoruz."

"KULÜBÜN FUTBOLCU DEĞERİ 60 MİLYON EURO"

Başkan Şener, Şenol Güneş'in tam yetkili olarak göreve geldiğini de vurgulayarak, "Şenol hocanın işine karışmayız. Kendisi tam yetkiyle göreve gelmiştir. Kimsenin şüphesi olmasın. Hep arkasındayız. Bundan 15 yıl önce yine benim önerimle Leekens'ten sonra görevi devralmıştır. Bugünlere gelmiştir. Bugün en iyi futbolculara sahip bir kulübüz. Geçen sezon kaçırdığımız bir şampiyonluk var. O kadroyu koruduk. Ayrıca bizim futbolcularımıza ciddi talepler var. Büyük kulübüz diyoruz ve satmıyoruz. Yeni kaynaklar bulmak istiyoruz. Kulübün futbolcu değeri 60 milyon Euro'dur. Bunun için İngiliz şirketine araştırma yaptırdık. Kulübü kurumsallaştırmaya çalışıyoruz. Yönetim olmadan kulübün yürümesi arzusundayız. Basketbol Derneği konusunda acele davrandık. Organik şekilde bünyemize bağlamak için çalışacağız. Bütçeye ihtiyaçları var. Beko Basketbol Ligi'ne yükseldiklerinde bunu bulmak da bizim görevimizdir" diye konuştu. Şener, açıklamalarının ardından alkışlar eşliğinde kürsüden indi.

YÖNETİM OY ÇOKLUĞU İLE İBRA EDİLDİ

Konuşmaların ardından gündemin 6. maddesi olarak yönetim kurulu raporlarının ibrasına geçildi. Yönetimin 41. dönem Faaliyet Raporları ve 2009 - 2010 Sezonu Bilançosu oy çokluğu ile kabul edildi. Yönetimin ibra edilmemesi için el kaldıran bazı delegeler, bunun üzerine hemen salondan ayrıldı. Bir çok genel kurul üyesi de Başkan Sadri Şener'i tebrik etti. Kulübün borcunun 94 milyon 532 bin 452 TL olarak kabul edildiği 60. Mali Genel Kurul zaman zaman sözlü tartışmaların yaşanmasına rağmen beklenenden oldukça sakin bir şekilde tamamlandı. Bu arada Genel Kurul'da üyelerin oy birliği ile Sahil 2 Sahası'nın adı Ahmet Suat Özyazıcı Stadı olarak değiştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!