Biri ihbar mı etti

Sabah 09.30’da federasyona ve F.Bahçe’ye gönderdiği yazıda, "Lugano Dinamo Kiev maçında oynar" diyen UEFA, öğleden sonra ’acil’ başlığıyla bir düzeltme yazısı fakslayıp, "Hayır, oynayamaz" dedi.

FENERBAHÇE’nin yeni transferi Diego Lugano’nun Dinamo Kiev maçında oynayıp oynamayacağına dair, UEFA ile yapılan yazışmalarda inanılmaz bir skandal yaşandı. Önce, "Lugano Dinamo Kiev karşılaşmasında oynar" diye Futbol Federasyonu ve Fenerbahçe’ye bir yazı gönderen UEFA, daha sonra acil başlıklı bir düzeltme yazısı fakslayarak, "Lugano’nun, Dinamo Kiev maçında forma giyemeyeceğini" bildirdi.

Sarı lacivertli camiayı şaşkına çeviren gelişmeler bununla da sınırlı kalmadı. Futbol Federasyonu, "Fenerbahçe’ye gönderilen, ’Lugano, Kiev maçında oynar’ yazısı bize gelmedi" açıklamasını yaptı. Bu garip gelişmeler sarı lacivertlileri şaşırttığı kadar şüpheye de düşürdü. Kulislerde, Lugano dedikoduları aldı başını gitti. İsterseniz, hem dün yaşananları, hem de o dedidokuları kısaca anlatalım.

İlk faks 09.30’da geldi

Yer Şükrü Saracoğlu Stadı, saat 09.30...

Fenerbahçe Kulübü’nün faksına düşen UEFA imzalı faks sarı lacivertli yönetimi sevince boğdu. Brezilya’nın Sao Paulo takımından transfer edilen ve, "Kiev maçında asla oynayamaz" yorumları yapılan Lugano için izin çıkmıştı. UEFA, Saam Momen imzalı yazısında, "Lugano, Şampiyonlar Ligi, 3. ön eleme turu ikinci maçından itibaren Fenerbahçe forması giyer" diyordu.

Haber hemen teknik direktör Zico’ya iletildi. Brezilyalı hoca, Lugano’lu bir Fenerbahçe için tüm hesaplarını değiştirdi. Diğer yandan sarı lacivertli yönetim, bu gelişmeyi kulübün resmi internet sitesinden tüm dünyaya duyurdu.

Sevinç uzun sürmedi

Ama bu sevinç uzun sürmedi. Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Metin Kazancıoğlu, Fenerbahçe yönetimine, "Bize böyle bir faks gelmedi" diyordu. Oysa sarı lacivertlilerin elindeki faks Metin Kazancıoğlu’nun şahsında Türkiye Futbol Federasyonu’na hitaben yazılmıştı. Bu konuşmadan yarım saat sonra Fenerbahçe Kulübü’ne ikinci bir faks mesajı iletildi.

Mesajın altındaki imza bu kez değişmişti. Keith Dalton imzalı yazıda, "Lugano Ağustos ayının 16’sında Sao Paulo forması giymiştir. Bu bakımdan Dinamo Kiev maçında oynayamaz" deniliyordu.

Ortada bir gariplik vardı. UEFA sabah "evet" dediğine, akşam "hayır" diyordu.

Peki ama ne olmuştu?

Niye karar değişmişti?

İlk yazı niye federasyona gönderilmemişti?

UEFA böyle bir hata yapar mıydı?

Ya da federasyona yazı gitmiş, kayıp mı olmuştu?

Lugano konusunda yaşananlar, bu sorularla birlikte dedikoları da beraberinde getirdi. Üzerine basarak yazıyoruz; bunların tümü dedikodu. Ama futbol camiası şimdi bu senaryoları konuşuyor:

Kiev itiraz ederse

1-)
Futbol Federasyonu, İsviçre maçından sonra yaşanan olayları da göz önünde bulundurduğu için, Lugano’nun oynamasına yönelik izni UEFA’ya bir kez daha sordu. Çünkü, Fenerbahçe, Dinamo Kiev’i elerse ve Ukrayna takımı Lugano için maç sonucuna itiraz ederse, UEFA ile başımız bir kez daha derde girecekti. Federasyon bu çatışmayı önlemek için UEFA’dan bu konuda net bir tavır belirmesini istedi. UEFA da konuyu ikinci kez görüştü ve bu kez "Hayır" yanıtı verdi.

2-) Fenerbahçe’nin, Dinamo Kiev’i eleyerek Şampiyonlar Ligi’ne kalmasını istemeyenler, Lugano’ya verilen izin konusunda Ukrayna kulübünü haberdar etti. Dinamo Kiev’in UEFA nezninde yaptığı girişimler sonuç verdi ve Lugano’nun oynama izni iptal edildi.

Umarız ki, bunların hiçbiri doğru değildir. Ve yine umarız ki Fenerbahçe, Dinamo Kiev’i bol golle eleyerek Şampiyonlar Ligi’ne yükselir.

Keşke 16 Ağustos’taki maçta oynamasaydı

FENERBAHÇE yöneticileri, Lugano’nun Kiev maçında oynamasının mümkün olmadığını bildiren UEFA yazısının altında imzası bulunan Keith Dalton ile görüştü. Dalton, sarı lacivertlilere, "Keşke ayın 16’sındaki Internacional maçında Sao Paulo formasıyla oynamasaydı. O zaman Dinamo Kiev karşısında sahaya çıkma izni verirdik" dedi.

Lugano olayı nedir?

FENERBAHÇE, UEFA kuralları gereği Dinamo Kiev maçlarının kadrosunu 3 Ağustos’a kadar bildirmek zorundaydı. Sarı lacivertliler 3 Ağustos’ta Lugano’nun da isminin bulunduğu listeyi UEFA’ya bildirdiler ve futbolcuyla yapılan sözleşmeyi de faksladılar. Eksik olan tek belge ’Uluslararası Transfer Sertifikası’ idi. Fenerbahçe, ikinci maç öncesi bu belgeyi de UEFA’ya gönderdi.

UEFA’yı mahkemeye verecek

LUGANO konusunda yaşanan kaosta suçlu olan tarafın UEFA olduğu konusunda herkes hemfikir. Haklarının yendiğini düşünen sarı lacivertliler, UEFA’yı mahkemeye verecekleri belirtildi. UEFA bugün Lugano konusunu bir kez daha masaya yatıracak ama olumlu sonuç çıkma ihtimali yok. Bu durumda F.Bahçe, CAS’a da gidecek.
Yazarın Tüm Yazıları