Bir Kitap

Güncelleme Tarihi:

Bir Kitap
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2006 00:00

Finans Piyasalarında (Saklı) Düzen

Benoit Mandelbrot, Richard HudsonHürriyet

Güncel Yayıncılık, Haziran 2006


Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanma önceden tahmin edilebilir miydi Riskleri hep olduğundan küçük gösteren, sarsıntıları hep "beklenmedik" diye nitelendiren modellere güvenilerek yatırım yapılabilir mi? Modern finans modelleri neden sürekli yanılır, doğru risk analizi mümkün değil mi? Piyasalardaki yazı-tura bahsi sona erdirilemez mi?

Yüzyılın en iyi matematikçilerinden Benoit Mandelbrot, piyasaların sırrını "Finans Piyasalarında (saklı) Düzen"iyle çözmeye çalışıyor.

Benoit B. Mandelbrot’un, finans modellerinin tüm hatalarını ve kendi modelini yeni kitabı "Finans Piyasalarında (saklı) Düzen"de anlatmaya çalışıyor. Asıl alanı kaotik sistemler ve kaos teorisi olan ve fraktal geometrinin kurucusu sayılanh Mandelbrot, "insan eliyle yaratılmış en büyük kaotik sistem olan" piyasalar üzerine çalışıyor. ABD’de Mandelbrot’un çalışmalarını takip eden ve geliştiren çeşitli yatırım danışmanlık firmaları bulunuyor. Takipçileri arasında, son yılların öne çıkan grubu "ekonofizikçiler" var.

Kitap, Financial Times gazetesinden "Dünya çapında yayınlanmış en yenilikçi ekonomi ve işletme kitabı" ödülünü aldı. Elbette burada, kitabın eş yazarı Wall Street Journal eski editörlerinden Richard Hudson’ın katkılarının da büyük önemi var.

Finans piyasalarında sarsıntı yaşandıktan sonra, bunun sebeplerini açıklamak mümkün. Nitekim son günlerde sıklıkla, yabancı yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan çıkması temel sebep olarak gösteriliyor.

Peki ama bu tip sarsıntılar, gerçekten "beklenmedik" hareketler mi? Standart modellerin risk hesapları içerisinde böylesi bir sarsıntı neden yok? Piyasa hareketlerine ilişkin öngörülerde bulunurken riski doğru hesaplama, ona göre önlem alma olasılığı yok mu?

Ya da bugünden sonrasına bakarsak; borsa, kur ve faiz üçgeninde gelecekte yaşanacaklar ve riskin boyutları matematiksel olarak ifade edilemez mi?

Mandelbrot’a göre, bu mümkün. Hatta kitapta yer alan "fraktal modeller" gerçek fiyat değişimlerindeki volatiliteyi (bir tek hisse senedinde veya tüm endekste, dolar/Avro paritesinde ya da bonoda) öylesine büyük bir başarıyla yakalıyor ki, insanın matematikçi olup anlatılanların arkasındaki formülleri de öğrenesi geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!