Bin 346 kişilik yarışlar tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Bin 346 kişilik yarışlar tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2012 16:55

Göreme beldesindeki peribacalarının bulunduğu vadilerdeki parkurlarda yapılan 2. Uluslararası Kapadokya Oryantiring Yarışları, sona erdi.

Nevşehir merkeze bağlı Göreme beldesindeki peribacalarının bulunduğu vadilerdeki parkurlarda yapılan yarışlara, ABD, Kanada, İtalya, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, İsviçre, Rusya, Litvanya ve Türkiye'den 57'si yabancı, bin 346 sporcu katıldı.

Koşarken harita ve pusula ile yön tayiniyle yapılan, büyük ölçüde muhakeme becerisini gerektiren bir dayanıklılık sporu olan oryantiring yarışlarında, toplam 63 kulüp, hem takım halinde hem de bireysel olarak mücadele etti.

Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Mehmet Genç ve Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil'in startı ile başlayan yarışlarda sporcular, perabicalarının arasındaki kimi zaman düz, kimi zaman engebeli vadilerde ellerindeki harita ve pusulalarla yönlerini arayarak, zamanla yarıştı.

Yarışlara ev sahipliği yapan Göreme Belediye Başkanı Cingil, yaptığı açıklamada, yarışların Kapadokya bölgesinde yapılan bir spordan öte, bölgenin tanıtılması ve turizmin canlanması açısından da büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Cingil, “Kapadokya bölgesi yakın gelecekte adından hem oryantiring sporu ile söz ettirecek, hem de bu spor dalı, bölgede turizm hareketliliğini sağlayacak. Turizmde en büyük etken, sportif faaliyetlerin yapılmasıdır” dedi.

“Ölmeden önce koşulacak 101 yerden biri”

Mehmet Genç de, oryantiring sporunun, arazi üzerinde hazırlanmış noktaların harita ve pusula yardımı ile en kısa sürede bulmaya çalışılan bir doğa sporu olduğunu anımsatarak, son 10 yıldır 120'den fazla kulüp, 5 binden fazla da lisanslı sporcu sayısına ulaştıklarını bildirdi.

Avrupalılar'ın Kapadokya bölgesini “Ölmeden önce koşulacak 101 yerden biri” olarak nitelendirdiğini belirten Genç, bölgenin dünyada ilgi çeken yerlerden biri olduğunu söyledi.

Genç, Kapadokya'daki yarışlarda Milli Takım seçmeleri için sporculara puan verilmekte olduğunu ve önümüzdeki günlerde yapılacak Güneydoğu Avrupa ülkelerinin alt yapısının oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
Yarışlara katılan sporcular da, Kapadokya'daki vadilerin görmeye değer olduğu kadar, vadiler içindeki parkurların yorucu olduğuna değindi.

Yarışlara ilk kez katıldığını belirten Litvanyalı sporcu 19 yaşındaki Paulius Zujevas, peribacalarının arasında koştuklarını, yarışırken aynı zamanda güzel ve ilginç vadileri görme şansı bulduklarını dile getirdi.

Eskişehir Gençlik Spor Kulübü'nü temsilen katılan sporcu Furkan Yavuz da, parkurların oryantiring sporu için en uygun parkurlardan olduğunu, parkurlar içinde yorucu, engebeli arazilerin de bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de 5 yıldır yarışlara katıldığını belirten Yavuz, oryantiring sporunun zor olmadığını, harita ve pusuladan anlayan herkesin bu sporu yapabileceğini ifade etti.

Gün boyu süren yarışların tamamlanmasının ardından derece elde eden sporculara, düzenlenen törenle Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından madalya ve çeşitli ödüller takdim edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!