Güncelleme Tarihi:
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için 1 Kasım Genel Seçimleri oy kullanımı yarın sonlanıyor. Oy kullanırken vatandaşlar nelere dikkat etmeli?
Yurt dışında 26. dönem milletvekili genel seçimleri için oy kullanma işlemleri yarın sona erecek.
Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 8 Ekim’de başlayan oy kullanma süresi yarın sona erecek. Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, İsveç, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya ve Yunanistan’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği günlere göre bugün ve yarın sandığa gidebilecek.
Yarın sandığa gidecek olan Türklerin yaşadığı ülkeler ise şöyle:
“Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda.”
Yarın 26. dönem milletvekili genel seçimleri için 54 ülke, 113 temsilcilikteki oy kullanma işlemleri tamamlanmış olacak.
YSK, OY KULLANMA SÜRELERİNİ DEĞİŞTİRDİ
YSK, yurt dışından yaşayan seçmenlerin kolay oy kullanabilmeleri kapsamında 24-25 Ekim günlerinde oy kullanma saatlerini uzatma ve temsilciliklerdeki kabin sayılarını da artırma yoluna gitti. Bu nedenle bahsi geçen tarihlerde 10.00-19.00 olan oy kullanma saatleri, 09.00-21.00 olarak değiştirildi.
Kabin sayısının 2 olduğu yerlerde bunun 3’e çıkartılmasına dair yetki yurtdışı sandıklı kurulu başkanlarına verildi. Yurt dışında kullanılan oylar, uçaklarda ve diplomatik kuryeler himayesinde Türkiye’ye getirilecek.
OY KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Oy kullanırken; sandık kurulu görevlisi kimliği alarak seçmen listesinde ismi bulacak ve kontrolleri yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü vererek kabinde oy kullanılmasını isteyecek. Mühür, tercih dairesinin dışına taşırılmayacak. Mühür diğer partilerin veya bağımsız adayın alanına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında yer alan tercih edilen siyasi parti yada bağımsız adayın isminin altında bulunan daireye 'evet' veya 'tercih' mührü basılacak. Mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde isim bulunan yerin karşısına imza atılacak.
Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecekler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek; oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve cezası bulunuyor. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.