YKS en yüksek puan 500 mü? YKS'de en yüksek puan kaç? ÖSYM bilgileri

Güncelleme Tarihi:

YKS en yüksek puan 500 mü YKSde en yüksek puan kaç ÖSYM bilgileri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2023 10:41

YKS en yüksek puan 500 mü sorusu, tercih süreci öncesi öğrencilerin kafasındaki soru işareti olmaya devam ediyor. A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacak. A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacak. Peki, YKS en yüksek puan 500 mü olacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

YKS en yüksek puan, ÖSYM tarafından belirlenen hesaplama standartlarına göre belirlenecek. YKS en yüksek puanına göre sıralamalar oluşturulacak. Peki, YKS en yüksek puan kaç, 500 mü olacak? İşte, o detaylar

HAM PUAN (ADAYIN NET SAYISI) NASIL HESAPLANIR?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

EN YÜKSEK PUAN KAÇ? 

YKS puan dağılımında bir öğrenci sınav sonunda maksimum 560 puan alabilir.  Bu puanın %40 ı TYT , %60 ‘ını AYT oluşturur. Belli bir miktar puanda OBP ile (okul başarı puanından) gelmektedir. OBP sınava büyük katkıda bulunduğu için önemi çok yüksektir. Bu nedenle lisenin her sınıfı aynı düzeyde çalışmayı ve sürekliliği gerektirir.

Haberin Devamı

ÖSYM tarafından yayınlanan YKS kılavuzuna göre YKS eşit ağırlık puanları hesaplanırken TYT'nin ağırlığı yüzde 40 olarak alınırken AYT'nin ağırlığı ise yüzde 60'tır. AYT'de ise derslerin ağırlıkları ise şöyle: Matematik yüzde 30, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 18, Tarih-1 yüzde 7 ve Coğrafya-1 yüzde 5 olarak hesaplanır. Diploma puanı dışında ulaşılabilecek maksimum puan 500'dür. 100 puan ÖSYM tarafından her adaya verilmektedir. Geriye kalan 400 puanın 160'ı TYT'den 240'ı ise AYT'den gelmektedir.

Derslerde yapılan 1 netin AYT sayısal puanına katkıları geçtiğimiz sene şu şekildeydi:

Matematik : 3.00 puan
Fizik : 2.86 puan
Kimya : 3.1 puan
Biyoloji : 3.1 puan