Güncelleme Tarihi:
Ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG merkezi ortak sınavlarının yapılacağı tarihler internet sitesi duyuruldu. Buna göre 1. dönem ortak sınavlar 25 ve 26 Kasım 2015, mazeret sınavları 12 ve 13 Aralık 2015'te yapılacak.
Bu sene soruların zorluk derecesi merak edilirken geçen senelerde yapılan ortak sınavlarda çıkmış sorulara çözmenin de öğrencilere çok fayda sağladığı biliniyor.
TEOG 1. DÖNEM ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
TEOG’DA İLGİNÇ SORULAR
TEOG sınavının ikinci oturumları da bitti ancak sosyal medya yankıları sürüyor.
Türkçe'de dün çıkan 'selfie' sorusu gibi bugün de TEOG İngilizce'deki 'UFO' sorusu çok konuşuluyor.
İşte TEOG yabancı dil İngilizce sınavında çıkan UFO sorusu: Soru: Sandra: While I was sitting in the balcony, I saw a light in the sky. It was a UFO. Berk: …… Sandra: Of course, It wasn’t a dream. My mother saw it, too
A) What happened then?
B) Are you sure about it?
C) Why don’t you have a rest?
D) Was it a nightmare or a dream? Sorunun Türkçe çevirisi Sandra: Ben balkonda otururken, gökyüzünde bir ışık gördüm. o bir UFO’uydu.
Berk: …….. Sandra: Tabii ki. Bu bir rüya değildi. Annem de aynısını gördü.
A) Sonra ne oldu?
B) Bu konuda emin misin?
C )Neden dinlenmiyorsun?
D) Bu bir rüya mıydı yoksa kabus mu? Doğru yanıt: B
SELFIE SORUSU
Soru: Bu metinlerde vurgulanmak istenen ortak yön aşağıdakilerden hangisidir? “Bir gün şiirlerimdeki Türkçe sözcükler için dediler ki : “Arkadaş, sen aynı şiirinde hem Türkçe bir sözcük kullanıp anne diyorsun. Hem de yabancı bir sözcük kullanıp valide diyorsun. Dizelerin içine yabancı bir sözcük koyarsan bu zengin bir dil kullanımı olmuyor. Ya bizi seç ya da onları..” Ben de başladım güzel dilimiz Türkçe ile yazmaya. Geçen hafta bir seminer sonrası çok sevdiğim şair arkadaşımla bahçede biraz oturduk. Bana iyice yaklaşarak, “selfie” pozu ver de bu anı ölümsüzleştirelim, dedi. Birden durgunlaştım. Nedenini sorduğumda, Türk Dil Kurumu vatandaşlardan gelen öneriler doğrultusunda “Kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie” yerine Türkçe karşılık olarak “özçekim” sözcüğünü seçti, sen de özçekimi kullansaydın mutlu olurdum, dedim. Bu metinlerde vurgulanmak istenen ortak yön aşağıdakilerden hangisidir?
A): Söz varlığını zenginleştirme konusuna önem vermeleri
B): Sözcüklere Türkçe karşılık bulmada toplumun görüşünü dikkate almaları
C): Yabancı sözcüklerin yerine Türkçelerini kullanmayı özendirmeleri
D): Yabancı dillerden alınmış ve dilimize yerleşmiş sözcükleri sıkça kullanmaları Cevap: C